Strukturë trekëndore modulare në Japoni

0

E vendosur në një lagje të dendur në Tokio, kjo pronë dallohet nga forma e saj trekëndore e formuar nga dy rrugë duke u takuar në një kënd të mprehtë. Klientët, një çift dhe vajza e tyre, dëshironin një shtëpi që të harmonizonte privatësinë me sasinë e duhur të lidhjes me mjedisin rrethues, duke kontrolluar elementet mjedisore si rrezet direkte që rezultojnë nga vendndodhja e tij në një cep juglindor të rrethuar me rrugë në të tri anët. Ata gjithashtu dëshironin një plan urbanistik që bëri përdorimin më të mirë të mundshëm të formës unike të parcelës.

Ndërsa lokacioni është i hapur, shumë banesa janë përballë saj, të cilat në mënyrë të pashmangshme krijon një ndjenjë presioni vizual. Për t’u pajtuar me këtë, dizajni përfshin tre boshllëqe që shërbejnë si hapësira ndërmjetëse midis të brendshmes dhe pjesës së jashtme, duke e lidhur lehtësisht shtëpinë me lagjen përreth dhe siguruar ende privatësinë. Për shkak se ndërtesat në pjesët trekëndore tentojnë të përfshijnë hapësirën e vdekur në qoshe, tre qoshet në këtë shtëpi përdoren si boshllëqe të jashtme.

Kjo krijon kënde të mprehta në anën e brendshme, gjë që i jep dhomave një formë më të butë. Struktura zë gjithë parcelën, në përputhje me formën trekëndore për të shmangur normat e pengesave.

Boshllëqet funksionojnë si hapësira që janë të vazhdueshme me mjedisin rrethues, banorët dhe lagjen – ndër të tjerash me pjesën e jashtme. Në këtë mënyrë, ata shërbejnë për të “moduluar lidhjet” me pjesën e jashtme. Arritjet dhe ecuritë e njerëzve paraqesin një lidhje të drejtpërdrejtë. Dritaret e prera në strukturë ofrojnë një lidhje tjetër me lagjen.

Pastaj ekzistojnë lidhjet e krijuara nga linjat e pamjes midis banorëve dhe lidhjet me diellin, tingullin, erën dhe elementët e tjerë të mjedisit natyror. Të tre boshllëqet modulojnë marrëdhëniet ndërmjet këtyre elementeve të brendshme dhe të jashtme. Ky modulim mundëson vetëm shkallën e duhur të ndërveprimit dhe përfundimisht të çon në bashkëjetesë harmonike me mjedisin rrethues. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here