Struktura më e lartë në botë nga druri (FOTO)

0

Banesa e studentëve në Brook Commons të Universitetit “British Columbia” në Kanada është struktura më e lartë prej druri në botë.

Kjo strukturë e përfunduar më 30 shtator të vitit të kaluar është 53 metra e gjatë dhe i ka 18 kate, shkruan sciencedaily.com, përcjellë Ndërtimi.info.

“Kjo ndërtesë e shquar, e para e këtij lloji në botë, është një tjetër shembull i shkëlqyer i zgjuarsisë dhe inovacionit kanadez, një demonstrim i përshtatshëm se si industria e pyjeve të Kanadasë po gjen mundësi të reja nëpërmjet teknologjisë dhe novacionit0duke hapur mundësi të reja për zhvillimin e industries së pyjeve dhe ndërtimit”, kishte thënë Jim Carr, Ministri i Burimeve Natyrore të Kanadasë.

Brock Commons është druri i parë masiv, çeliku dhe projekti hibrid i betonit më i gjatë se 14 kate në botë. Ndërtesa ka një podium konkret dhe dy bërthama betoni, me 17 kate me dysheme nga druri i lëmuar në mënyrë kryqe të mbështetur në shtylla druri të laminuara me ngjitës.. Mbulesa për fasadë është bërë me 70% fibra druri.

“Brock Commons është një dëshmi e gjallë se produktet e avancuara të drurit janë një material i shkëlqyer për të ndërtuar dhe mbështetur montime efikase, gjithashtu paraqet aplikime të reja për lëndën e parë të Brock Commons, duke çuar në mundësi të reja pune në industrinë pyjore të Brock Commons”, kishte thënë Steve Thomson, minister i Pyjeve, Tokave dhe Operacioneve të Burimeve Natyrore.

Ndërtesa të tjera të strukturës së drurit në kampusin e UBC-së në Vancouver përfshijnë AMS Student Nest, Qendrën Studentore të Inxhinierisë, Qendrën për Studimin Interaktiv të Qëndrueshmërisë, Institutin e Kërkimit dhe Demonstrimit të Bioenergjisë dhe ndërtesën e Shkencave të Tokës.

“Druri është duke u njohur gjithnjë e më shumë si një zgjedhje e rëndësishme, inovative dhe material i sigurtë i ndërtimit. Kjo ndërtesë e re e drurit reflekton udhëheqjen e UBC në ndërtimin e qëndrueshëm dhe angazhimin tonë për t’u ofruar studentëve tanë më shumë strehim në kampus”, kishte thënë Presidenti i UBC-së, Santa J. Ono.

Projekti pritet të kushtojë rreth 51.5 milionë dollarë, me 47.07 milionë dollarë të financuara nga UBC. Duke qenë i pari i këtij lloji, ai solli një kosto fillestare të inovacionit dhe mori fonde nga Burimet Natyrore të Kanadasë ($ 2.34 milion), Provinca e B.C. ($ 1.65 milion), dhe Këshillin Binational Softwood Wood ($ 467,000).

Druri është një material ndërtimor i qëndrueshëm dhe i gjithanshëm që merr, në vend që të lëshojë, dioksid karboni. Duke përdorur dru, ndikimi është një reduktim prej 2,432 tonë metrikë dioksid karboni në krahasim me materialet e tjera të ndërtimit, ekuivalenti i largimit të 500 veturave nga rruga në vit.

Ndërtesa është duke synuar certifikimin LEED Gold, një sistem vlerësimi që promovon përgjegjësinë mjedisore për pronarët dhe operatorët e ndërtimit. Ajo do të tejkalojë vlerësimet e nevojshme të zjarrit dhe kërkesat standarde të sigurisë sizmike.

 

 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here