Stili europian apo amerikano-verior i ndërtimit të shtëpive

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ndërtimi i shtëpive ndryshon në mënyrë të konsiderueshme ndërmjet Evropës dhe Amerikës së Veriut. Shtëpitë evropiane zakonisht janë të ndërtuara me masoneri, ndërsa shtëpitë e Amerikës së Veriut zakonisht janë prej druri. Pse është kështu?

Kur u kolonizua Amerika e Veriut, pyjet e mëdha ofruan një burim të lirë të materialeve ndërtimore, kështu që druri ishte materiali primar i ndërtimit që përdorej. Kjo qëndron ende sot: Krahasuar me Evropën, Amerika e Veriut posedon pyje të mëdha të cilat janë prerë dhe përdoren gjerësisht si material ndërtimor. Pas disa qindra vjetësh, një traditë ndërtimi është zhvilluar dhe vazhdon, në mënyrë që shumica e kontraktorëve apo ndërtuesve të dinë të ndërtojnë një shtëpi relativisht të lirë duke përdorur drurin si material ndërtimor primar, shkruan Ndertimi.info.

Në të kundërt, shumica e pyjeve të mëdha në Evropë ishin të copëtuara disa qindra vjet më parë. Këto pyje kurrë nuk janë lejuar të kthehen në gjendjen e tyre origjinale; Dendësia e popullsisë në Europë thjesht nuk e lejon atë. Sipas ligjit të furnizimit dhe kërkesës, çmimet e drurit në Evropë janë dukshëm më të larta sesa ato në Amerikën e Veriut. Ekziston gjithashtu një traditë e ndërtimit në Evropë që përfshin punë murimi dhe që shkon prapa disa qindra (madje mijëra) vjet. Shumica e evropianëve habiten kur vizitojnë Amerikën e Veriut dhe vërejnë se shumica e shtëpive janë ndërtuar kryesisht nga druri. Ngjashëm, shumica e amerikanëve që vizitojnë Evropën shpesh habiten se shumica e shtëpive europiane nuk janë ndërtuar me dru.

Implikimet e këtyre qasjeve të ndryshme ndaj ndërtimit kanë një rëndësi të veçantë, ndërsa ne përballemi me të ardhmen dhe adresojmë sfidat e paraqitura nga ndryshimi i klimës. Komuniteti shkencor ndan një konsensus të prerë se CO2 e prodhuar nga njeriu është një faktor kryesor që kontribuon për ndryshimin e klimës sonë. Një vetëdije e re e ndikimit të aktiviteteve tona ndaj CO2 të shtuar në atmosferë ka vënë praktikën e ndërtimit të shtëpisë në fokus të mprehtë nga shumë në industrinë e ndërtimit.

Hulumtimet tregojnë se ndërtimi i muraturës është “më i gjelbër” sesa struktura e drurit tradicional, për disa arsye. Së pari, pak pemë janë prerë, dhe më shumë pyje mbeten të paprekura. Pemët janë një forcë e madhe sekuestruese e karbonit në natyrë: ata heqin CO2 nga atmosfera dhe krijojnë oksigjen. Në të kundërt, prodhimi i çimentos krijon dioksid karboni, dhe pyetja duhet të ketë përgjigjen: çka ka më pak ndikim në mjedis, ndërtimi i drurit apo masoneria?

Siç është diskutuar në këtë artikull, për një shtëpi me dru 2.400 metra katrorë, duhet rreth 750 metra kub dru për të ndërtuar vetëm muret e shtëpisë dhe kërkon 2,3 hektarë për të prodhuar atë sasi druri. Këto 2,3 hektarë pyje të pjekur do të heqnin 5360 kg CO2 në vit nga atmosfera.

Një çështje tjetër që është një faktor është fusha e përçarjes. Prodhimi i çimentos është relativisht i lokalizuar në disa kilometra katrorë të guroreve dhe mullinjve, ndërkohë që dëmtimi ndikon në mijëra kilometra katrorë të tokës dhe kërkon energji të konsiderueshme të shpenzohen për të pastruar dhe transportuar një pyll dhe për të kthyer pemët në lëndë drusore. Prerja e drurëve shkatërron biodiversitetin e pyjeve; Krijon probleme të erozionit dhe ndotjes. Ai gjithashtu hyn në problemin e zjarreve në pyje. Në vend të lejimit të zjarreve pyjore që të ndodhin si një funksion natyror, menaxherët e pyjeve parandalojnë dhe zhdukin zjarret, të cilat rrëmbejnë tokën nga përfitimet e plehërimit natyror që ndodh gjatë djegijes.

Ky krahasim nuk merr parasysh faktorë të tjerë të ndërtimit në lidhje me qëndrueshmërinë, siç është energjia e karburantit – edhe më shumë nëse lënda druri është importuar. Një shtëpi betoni ka një jetë shërbimi shumë më të gjatë se një shtëpi nga korniza e drurit, duke ulur barrën e deponive dhe duke krijuar nevojën për të shpenzuar më shumë energji për të rindërtuar shtëpinë. Evropianët tradicionalisht kanë ndërtuar shtëpi që mbijetojnë shumë më tepër se shtëpitë e ndërtuara në Shtetet e Bashkuara. Rezultati është se me zvogëlimin e lindjeve të tyre, qarkullimi i stokut të banesave është shumë më i vogël. Kjo përkthehet në një përqindje shumë më të ulët të PBB-së kushtuar strehimit, 9% krahasuar me mbi 12% në SHBA.

Përveç përfitimeve mjedisore të siguruara nga ndërtimi i betonit, kursimet e rëndësishme në shtëpitë e ngrohjes dhe ftohjes dhe ndërtesat e tjera realizohen nëpërmjet ndërtimit më termik të betonit. Këto shtëpi do të zgjasin edhe më shumë, do të kenë një vlerë më të lartë të rishitjes, do të jenë në gjendje t’i rezistojnë kalbjeve, termiteve, zjarrit, stuhive etj. /Ndertimi.info/

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here