Stacion metroje nga porcelani

0

Firma arkitekturore ruse AI-Architects është përzgjedhur si fituese e një konkursi për të projektuar stacionin e ri të metros Sheremetyevskaya në Moskë, Rusi. Konkursi i hapur ndërkombëtar kërkoi propozime për tre stacione të vendosura përgjatë vijës së re të metrosë të kryeqytetit: “Rzhevskaya”, “Sheremetyevskaya” dhe “Stromynka”. Dy firmat e tjera fituese përfshinin Architects Blank për stacionin “Rzhevskaya” dhe Map Architects për stacionin “Stromynka”.

Skema arkitektëve të AL bazohet në rëndësinë e “traditave aristokratike ruse” dhe përdor një seri të formave rrumbullake të cilat arkitektët i referohen si “miqësore” dhe të afta për të pritur flukse të mëdha njerëzish për në dhe nga platforma e stacionit.

Projekti i stacionit Sheremeryevskaya kombinon madhështinë e stacioneve historike të Moskës me ergonomi, funksionalitet dhe praktikë të stacioneve më moderne të qytetit, duke rezultuar në një projekt që arkitektët e përshkruajnë si “elegant dhe teknologjik”.

I emëruar nga emri i fisnikut rus Count Sheremetyev, stacioni do të shfaqë struktura dhe pllaka porcelani, një material i njohur për arkitekturën e fisnikërisë ruse. Mbi tokën, piedestalet e qelqit sferik mbështetin çatinë e stacionit prej 70 metrash, duke i dhënë asaj pamjen e lundrimit. E njëjta vazhdon në nëntokë, ku shtylla të rrumbullakosura shfaqin një fund prej graniti që i ngjanë pjesëve të ndërtuara prej porcelani.

Disa zgjedhje të projektimit brenda stacionit ndihmojnë për të përmirësuar përvojën e përdoruesit, duke përfshirë stolet e integruar në mure të brendshme dhe sipërfaqet prej pasqyre që synojnë të zvogëlojnë shpejtësinë e pasagjerëve, të cilët pa dëshirë do të lëshohen për të parë reflektimin e tyre.

Ky është projekti i dytë më i rëndësishëm për arkitektët e AL në kryeqytetin e Rusisë, pas përfundimit të ridizenjimit të Sheshit Borovotskaya në qendrën historike të Moskës nga muret e Kremlinit.

Ndërtimi në stacionin e Sheremeryevskaya vlerësohet të përfundojë në vitin 2020. 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here