Connect with us

Dizajn

Si të zgjidhni llojin e duhur të qilimit për shtëpinë tuaj?

Published

on

Qilimat nuk janë artikuj që zakonisht kalojnë pa u vënë re në ambientet e banimit. Përveçse ngrohin ambientin dhe i bëjnë më komod, kur përdoren si duhet, qilimat lidhin mobiliet dhe i japin unitet dekorit. Këtu janë disa këshilla se si të përmasat dhe zgjidhni siç duhet këtë artikull në shtëpinë tuaj.

Shumë të zakonshme në dhomat e ndenjes apo dhomat e televizorit, por të përshtatshme edhe për dhoma gjumi, banjo, korridore dhe dhoma ngrënie, qilimat janë objekte dekorative që kanë përdorime të shumëfishta. Në të njëjtën kohë që ndihmon në përcaktimin e një dhome pa përdorur mure ose ndarje të tjera, mund të ngrohë gjithashtu ambientin, veçanërisht kur përdoret në dysheme të ftohta, duke ofruar një shtresë shtesë ku njerëzit mund të ulen dhe të shtrihen, duke e bërë përdorimin e hapësirës më shumë. dinamike.

Për më tepër, është një objekt dekorativ që, duke mbuluar një sipërfaqe të konsiderueshme, mund të përdoret si një mjet për t’i dhënë identitet atij vendi, duke theksuar neutralitetin e tij ose duke u spikatur si pikë qendrore.

Ato janë gjithashtu të rëndësishme për ruajtjen e dyshemeve dhe mbrojtjen e tyre nga gërvishtjet dhe gërvishtjet. Megjithatë, përdorimi i tij duhet të jetë në përputhje me rutinën dhe dinamikën e banorëve, duke kërkuar të shmangin çdo lloj aksidenti për shkak të rrëshqitjeve dhe udhëtimeve. Ka disa pika që duhet të keni parasysh kur zgjidhni tapetin tuaj:

Së fundi, është e rëndësishme të mbani mend se nuk ka rregulla strikte në lidhje me përdorimin e qilimave. Janë objekte që i shtohen arkitekturës për të luajtur një rol funksional por edhe dekorativ. Ato pasqyrojnë atmosferën e hapësirës, ​​duke zbuluar identitetin e banorëve./Media Ndëtimi.

Dizajn

Si ndikon enterieri i shkollës në procesin e mësimdhënies tek nxënësit?

Published

on

Të kuptuarit e tendencave dhe metodologjive aktuale të dizajnit arsimor është çelësi për të krijuar hapësira të shëndetshme për studentët që të zhvillojnë kapacitetet e tyre sociale dhe akademike.

Nëse shikojmë evolucionin e dizajnit të shkollës me kalimin e kohës, mund të shohim se çdo periudhë ka sfidat dhe preferencat e veta.

Sfida kryesore e sotme në dizajnimin e shkollës është krijimi i hapësirave që mund të integrojnë mjedise të hapura mësimore që përfshijnë diversitetin e hapësirave mësimore, ndërveprimin social dhe qëndrueshmërinë.

Industria e arkitekturës duket se është vazhdimisht në kërkim të materialeve dhe metodologjive të reja që përfshijnë më mirë qëndrueshmërinë. Një material që i ka rezistuar kohës, duke gjetur hapësirë ​​edhe për inovacion, është druri.

Në këtë kontekst, British Columbia (Kanada) shquhet si një nga eksportuesit më të mëdhenj në botë të produkteve të drurit dhe ka aplikuar me sukses një sërë strategjish për të maksimizuar përdorimin e saj në dizajn të qëndrueshëm. Një shembull i dukshëm, i cili do të eksplorohet në këtë artikull, është përdorimi i drurit në shkolla.

Pse duhet të përdoret druri në shkolla?

Zgjedhja e drurit si materiali kryesor për dizajnimin e shkollës lejon krijimin e mjediseve të të nxënit optimal dhe të shëndetshëm për nxënësit, mësuesit dhe stafin. Përveçse është i qëndrueshëm, i rinovueshëm dhe mbështet ekonomitë dhe komunitetet lokale, ky material është i fortë, i qëndrueshëm dhe i lehtë për t’u modifikuar ose rinovuar. British Columbia (BC) po shtyn kufijtë e projektimit dhe ndërtimit të drurit, duke u ofruar shkollave akses në teknologjitë më të avancuara.

E ardhmja është druri: Mësimet e nxjerra për projekte të reja

Futja e lëndës drusore masive në dizajnin e shkollës gjeneroi një sërë mundësish dhe mësimesh të nxjerra. Qasja e parafabrikuar nënkuptonte një plan të përshpejtuar ndërtimi dhe një proces të përshpejtuar mbylljeje me toleranca të sakta të prodhimit.

Koha më e shpejtë e ndërtimit nënkuptonte më pak kohë në kantier si dhe pakësimin e orëve të fuqisë punëtore, duke siguruar kursime të konsiderueshme financiare.

Një mësim kryesor i nxjerrë pas përfundimit të projekteve është mjedisi vërtet mikpritës i krijuar nga druri i ekspozuar./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Festivali i Dizajnit në Londër 2022: Duke reflektuar mbi historinë krijuese të qytetit

Published

on

Me tema të gjata si qëndrueshmëria, materialet, krizat ekonomike dhe e ardhmja dixhitale kurrë më e lartë në ndërgjegjen e publikut, LDF ’22 nuk ishte thjesht një takim dhe përshëndetje profesionale, por një shans për të ndarë një pozitivitet shumë të nevojshëm me entuziastët e dizajnit. si dhe vendasit, vetëm duke kaluar.

Këtu janë instalimet dhe bisedat më interesante dhe më të përfolura nga nëntë ditë reflektimi mbi të kaluarën dhe shpresën për të ardhmen.

Shpesh të keqkuptuara, instalimet e artit mund të ngatërrojnë vizitorët që luftojnë për të lidhur konceptet e çuditshme dhe të mrekullueshme me jetën e përditshme. Por si fuqia ashtu edhe qëllimi pas instalimit INTO SIGHT të Sony Design janë të qarta, nëse janë pak të gjalla.

Një ekran LED me kristal 220 inç ndodhet në fund të një korridori reflektues, duke krijuar një paraqitje fizike gjithëpërfshirëse të një bote dixhitale të thellë, milje të gjerë dhe të gjatë sa yjet. Kamerat ndijore pran-infra të kuqe zbulojnë lëvizjet e pasagjerëve, të cilat nga ana tjetër ndryshojnë ngjyrat dhe modelet e krijuara nga AI në ekran në kohë reale, të reflektuara vazhdimisht në muret e xhamit rrethues të ngulitur me filmin shumëngjyrësh dykroik të 3M.

Brenda INTO SIGHT, përvoja është e ngjashme me kohën e kaluar në një banjë ditore metaversale, me një kolonë zanore kalimtare dhe pamje vizuale që sjellin qetësinë, pa kufje. Përveç vëmendjes reflektuese, për ata që përpiqen të kuptojnë dhe të lidhen me metaversin, çfarë është dhe deri ku mund të arrijnë aplikimet e tij, INTO SIGHT hap derën trans-dimensionale midis botëve, duke e bërë fizikun dixhital, edhe një herë.

Perëndimi i qytetit mund të jetë shtëpia e lagjeve të dizajnit dhe modës së lartë të Londrës ku shpenzohen paratë, por drejtohuni në lindje në Canary Wharf dhe do të gjeni se ku bëhen paratë. E mbushur me bankierë të veshur elegant, që nxitojnë një ditë jave, zona bëhet një qytet fantazmë në fundjavë, pa ngjyra dhe kulturë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Dizajn

Përtej Estetikës: Teknologjitë Funksionale të Ngjyrave për Fasadat dhe Çatitë

Published

on

Misteri i ngjyrës na intrigon që në moshë të re. Përzierja e bojërave për të bërë nuanca të reja ose shikimi i rrezeve të diellit dhe kristaleve duke krijuar ylber bëhet një pjesë magjepsëse e fëmijërisë sonë shumë përpara se të dëgjojmë për kiminë dhe optikën.

Ndërsa rritemi, ngjyra vazhdon të luajë një rol të madh në mënyrën se si e përjetojmë botën, duke ndikuar në disponimin, emocionet, produktivitetin dhe sjelljen.

Kjo shpjegon pse njerëzit natyrshëm tërhiqen nga disa nuanca; ajo është e lidhur fort në trurin e tyre.

Ekziston një perceptim i zakonshëm, për shembull, se paletat e kuqe, portokalli dhe të verdhë krijojnë një ndjenjë ngrohtësie dhe gëzimi, ndërsa ngjyrat kafe, gri dhe të zeza ngjallin trishtim dhe melankoli.

Natyrisht, e njëjta gjë vlen edhe për dizajnin dhe mjedisin e ndërtuar, pasi së bashku me teksturën, dritën dhe hijen, hapësirat rreth nesh përcaktohen nga tonet dhe nuancat që formojnë atë që shohim dhe ndjehemi.

Prandaj, ngjyra përfundimisht transformon mënyrën se si ne e perceptojmë, ndjejmë dhe jetojmë arkitekturën.

Por për habinë e shumë njerëzve, efektet e ngjyrës nuk janë vetëm estetike, psikologjike dhe emocionale.

Ngjyra të ndryshme shoqërohen gjithashtu me funksione të ndryshme, që do të thotë se mund të ketë një arsye praktike për të zgjedhur njërën mbi tjetrën. Kur përdoren në ndërtim, disa janë fjalë për fjalë më të ngrohta ose më të ftohta se të tjerat, disa më të përshtatshme për kushtet e veçanta të motit dhe disa më rezistente ndaj konsumit.

Si rezultat, shumica e rajoneve gjeografike kanë zhvilluar skema unike, të dallueshme të ngjyrave që tani janë pjesë e identitetit të tyre.

Ndërsa muret e bardha të shtëpive prej guri që gjenden në Mesdheun me diell pasqyrojnë nxehtësinë në vend që ta thithin atë, boja tradicionale e kuqe e thellë në ndërtesat prej druri në Skandinavinë me dëborë krijon një pamje brohoritëse edhe në dimër, kur ditët janë mjaft të shkurtra.

Tani më shumë se kurrë, ndërsa temperaturat vazhdojnë të rriten me ritme të paprecedentë, është thelbësore për arkitektët që të gjejnë materiale të afta të reflektojnë ose thithin dritën UV, t’i rezistojnë shirave dhe erërave të forta dhe të izolojnë pjesën e jashtme për të ruajtur kushte të mira energjetike brenda.

Është gjithashtu e rëndësishme, megjithatë, të mos anashkalohet estetika në proces, pasi ajo gjithashtu kontribuon në hapësira më të lumtura, më tërheqëse që nxisin mirëqenien, produktivitetin dhe rehatinë.

Në këtë kuptim, teknologjitë e ngjyrave për fasadat dhe çatitë që kombinojnë një pamje tërheqëse me performancë të lartë bëhen një alternativë novatore dhe premtuese./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending