Connect with us

Ndërtim

Si po përshtatet ndërtimi me problemet e zinxhirit të furnizimit?

Published

on

Ngjarjet e viteve të fundit kanë ndikuar ndjeshëm në zinxhirët e furnizimit.

Kompanitë po zbusin ndërprerjen dhe po ndërtojnë elasticitet për të ardhmen.

Gjatë dy viteve të fundit, pandemia Covid-19, konflikti Ukrainë-Rusi dhe krizat e energjisë kanë shkaktuar të gjitha kërdi në zinxhirët e furnizimit. Këto sfida po prekin një pjesë të madhe të industrisë.

Për të luftuar këto çështje, shumë janë duke gjetur mënyra të reja për t’u bërë elastike ndaj problemeve të ardhshme dhe duke zhvilluar strategji që janë më pak të varura nga zinxhirët e gjerë të furnizimit global.

Një studim nga konsulenca Roland Berger dhe Off-Highway Research nxjerr në pah problemet me të cilat po përballet industria në lidhje me ndërprerjen e zinxhirit të furnizimit dhe mungesat e materialeve.

Raporti thotë se pabarazitë e ofertës dhe kërkesës, ndryshimi i varësisë së materialit dhe furnizuesit, inovacionet teknologjike, mungesat e fuqisë punëtore dhe pengesat e logjistikës kanë kontribuar në rritjen e mungesës së materialeve vitet e fundit.

Për më tepër, ndërsa presionet inflacioniste vazhdojnë dhe bankat qendrore në rajone të ndryshme marrin qasje të ndryshme për t’i trajtuar ato, pasiguria e zinxhirit të furnizimit ka të ngjarë të vazhdojë.

Presioni mbi zinxhirët e furnizimit global nuk ka qenë kurrë më i madh apo më kompleks.

Kjo ka çuar në ndërprerje të rënda dhe, si rezultat, menaxhimi i zinxhirit të furnizimit po kalon një zhvendosje radikale, nga një funksion shpërndarjeje në një diferencues kryesor, thotë raporti./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Kodet e ndërtimit po e pengojnë përdorimin e printimit 3D për ndërtimet jorezidenciale

Published

on

Pse printimi 3D është ende i sheshtë në ndërtimet komerciale?

Sipas një ekzekutivi të Buro Happold, kodet e ndërtimit – jo aftësitë apo dizajni – po e pengojnë teknologjinë.

E shpallur si një mënyrë më e shpejtë, më e sigurt dhe më e pastër për të ndërtuar, teknologjia e printimit 3D ende nuk është përshkallëzuar në një mënyrë kuptimplote për ndërtimet jorezidenciale.

Ndërkohë që qeveria amerikane ka dhënë para nga granti për të hulumtuar aftësitë e printimit 3D në hapësirë, dhe disa projekte të provës së konceptit nga urat në kazermat e ushtrisë kanë grumbulluar tituj, përdorimi i aplikuar i printimit 3D në ndërtimet komerciale mbetet i sapolindur.

Patti Harburg-Petrich, drejtoreshë në zyrën e Los Anxhelosit të firmës inxhinierike Buro Happold me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, thotë se fajtori i vërtetë ka të ngjarë të jetë ai që të gjitha risitë e reja të ndërtesave janë të detyruara të lundrojnë: vetë kodi i ndërtimit.

Këtu, Harburg-Petrich flet me Construction Dive për atë që e pengon printimin 3D dhe ku mund të gjejë adoptim më të gjerë në ndërtimet jashtë vendit dhe sektorin jorezidencial./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Ferizaj do të bëhet me Spital Rajonal e QKMF të re

Published

on

Kryetari i Ferizajt, Agim Aliu, priti në vizitë, ministrin e Shëndetësisë, Arben Vitia.

Kryetari i Ferizajt deklaroi pas takimit se gjendja në sistemin e shëndetësisë në Ferizaj është me kapacitete të kufizuara, si me spitale ashtu edhe me resurse humane.

Megjithatë,  sipas tij, lajmi i mirë për këtë komunë është se do të përfundojë ndërtimi i Spitalit Regjional të Ferizajt dhe i QKMF-së së re.

E  ministri Arben Vitia deklaroi se punimet do të fillojnë sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të zgjidhet ky problem.

“Sa më shpejt që është e mundur do të fillojnë punimet, apo do të vazhdojnë në fakt punimet në ndërtesën aktuale” tha Vitia.

Pas vizitës në komunë, ministri Vitia ka vizituar Spitalin Rajonal dhe Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Ferizaj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Kundërshtohet ndërtimi i stacionit të policisë kufitare në Veri

Published

on

Lista Serbe i ka dërguar një letër proteste vendeve të QUINT-it, BE-së e KFOR-it, pas vendimit të Qeverisë e cila i shpalli me interes të veçantë publik disa prona të paluajtshme në komunën e Leposaviqit, më saktësisht në zonat kadastrale Dren dhe Leshak.

Subjekti më i madh politik i serbëve në Kosovë po konsideron se tokat “po rrëmbehen me shpronësim të paligjshëm nga Kurti”.

Për ta shpronësimi po bëhet pa bazë ligjore dhe këto “lëvizje të njëanshme kuptohen si dhunë institucionale dhe kidnapim i tokës serbe”.

“Në të njëjtën kohë në letër, u bëhet thirrje të gjithëve që urgjentisht të ndalojnë këto veprime të paligjshme dhe të parandalojnë rrezikimin e mëtejshëm të paqes, sigurisë ligjore dhe fizike të popullit tonë nga regjimi i Albin Kurtit”, kanë njoftuar Lista Serbe përmes një komunikate./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending