Shtëpi eko-miqësore për refugjatët në Kenia

0

Arkitekti japonez Shigeru Ban ka nënshkruar një marrëveshje të re për të projektuar shtëpi të reja për mijëra refugjatë në Kenia. Strehimet e reja të Banit do të projektohen duke përdorur materialet e disponueshme dhe eko-miqësore pa ndonjë nevojë për mbikëqyrje të vogël teknike apo teknika të ndërtimit. Kjo është hera e parë që do të fokusohet në mënyrë specifike në strehimin e refugjatëve në Kenia.

Arkitekti fitues i çmimit Pritzker Shigeru Ban ka filluar zyrtarisht përpjekjet e tij bashkëpunuese me Habitatin e Kombeve të Bashkuara për të projektuar deri në 20,000 shtëpi të reja për refugjatët, në vendbanimin e refugjatëve Kalobeyei në Kenia – e cila strehon një popullsi prej 183,000 individësh deri në qershor 2015.

Ban tha se “ai u nxit të përfshihej pasi dëgjoi për sfidat e mëdha me të cilat ballafaqohen agjensitë humanitare në strehimin e dhjetëra mijëra refugjatëve që vijnë në këtë zonë nga vende të tilla si Sudani i Jugut.

Sipas Habitatit, mbi 17,000 refugjatë kanë mbërritur këtë vit, prandaj nevojiten hapësira shtesë strehimi për mijëra refugjatë, pasi numri pritet të rritet për shkak të fluksit të refugjatëve.

Kohët e fundit, Ban vizitoi vendin për të parë kushtet ekzistuese dhe u takua me refugjatët dhe komunitetin lokal dhe shikoi strukturat ekzistuese që strehonin mijëra njerëz të zhvendosur për të ndihmuar në vlerësimin e nevojave aktuale të strehimit dhe të projektimit. Ban shpjegoi arsyet e tij për nënshkrimin e marrëveshjes dhe vizionit për projektin.

“Çështja kryesore do të jetë të dizajnohet dhe të ndërtohet strehim ku nuk kërkohet mbikëqyrje teknike ose pak dhe përdorimi i materialeve që janë në dispozicion në nivel lokal dhe eko-miqësor. Është e rëndësishme që shtëpitë të mund të mbahen lehtësisht nga banorët”, tha Shigeru Ban.

Shigeru Ban, 59 vjeç, është gjithashtu i njohur me strukturat e tij të ndërtuara shpejt dhe eko-miqësore  në shumë vende të botës ku ka pasur fatkeqësi.

Marrëveshja është konceptuar si një hap i rëndësishëm drejt ofrimit të shërbimeve themelore humanitare në Kalobeyei, e cila strehon mbi 37,000 refugjatë, kryesisht nga Sudani i Jugut dhe Somalia. Është ndërtuar vetëm për të strehuar rreth 45,000 individë, por numri pritet të rritet për shkak të fluksit të refugjatëve. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here