Shtëpi e bukur shqiptare në Krujë, vitet e ’40-a [foto]

0

Bukuria e një shtëpie shqiptare në vitet e ’40-ta, 1941 ose 1942, duket më së miri në një fotografi të Willibald Kollegger i cili teksa kalonte në Krujë kishte fotografuar një shtëpi mahnitëse.

Shtëpia me dy kate, që në të dytin ka një pjesë të nxjerrë jashtë nga pjesa tjetër e murosjes. Asaj i shihen trarët në mes dy kateve dhe gëlqerja e rënë zbulon ndërtimin e saj me dru e qerpiç. Dritaret e saj janë të ndara në dy pjesë. Pjesa e poshtme është e plotë, kurse nga gjysma e përpjetë është me dy shkopinj e ndarë në katër pjesë.

Padyshim më interesantja është punimi që i është bërë nga pjesa ku përfundon dritarja e deri në strehën e gjatë të kulmit, që afërsisht zgjatohet në afro një metër. Aty vërehet hapësirë e konsideruar e punuar me dorë me forma tërheqëse.

Në asnjërën anë nuk shihet të jetë punimi i njëjtë. Diku është e ndarë në shirita që plotësohen me vija që shkojnë herë në formë luleje e herë në kurba tjera, kurse në ballë ka një punim më të madh.

Shijoni këtë bukuri…

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here