Connect with us

Trashëgimia Kulturore

Shpëton nga shembja edhe një shtëpi tradicionale e Prizrenit

Published

on

Shtëpia e familjes Likovica në Marash të Prizrenit ishte në prag të shkatërrimit të tërësishëm.

Ndërhyrjet emergjente dhe restauruese ishin të domosdoshme.

Tani shtëpia e ndërtuar në shek. XIX po funksionalizohet.

Sipas Ministrisë së Kulturës, punimet janë drejt finalizimit.

Kjo shtëpi dykatëshe e ndërtuar nga guri dhe qerpiçët të sistemit “Bondruk” me trarëza prej druri ishte shtëpi e një stili arkitektonik e cila veçohet edhe në ditët e sotme për karakterin e saj.

https://www.facebook.com/ceku.hajrulla/videos/216706970845078

Trashëgimia Kulturore

Ministri Çeku: Përmes Programit Kombëtar investimet po i vazhdojmë në shumë muze

Published

on

Në Ditën Ndërkombëtare të Muzeve, ministri i Kulturës Hajrulla Çeku, ka prezantuar pamjet e ekspozitës së përhershme brenda Muzeut Arkeologjik të Prizrenit, që pasqyron trashëgiminë e pasur që ka vendi.

“Përmes Programit Kombëtar të Muzeve investimet po i vazhdojmë edhe në shumë muze, me shtrirje në gjithë territorin e shtetit.

Muzetë Etnografik në Pejë, Deçan e Gjakovë, Muzeu i Burgut të Prishtinës, Muzeu i Nënës Terezë në Prizren janë disa nga shembujt e punëve tona të mira. E këtë vit vendit tonë iu shtua edhe një muze unik, ai i Hidroelektranës në Prizren.

Në vijim, themelimi i Muzeut të Artit Bashkëkohor, i Rrjetit të Muzeve Publik të Kosovës e shumë angazhime tjera për të zhvilluar përtej potencialin transformues që kanë muzetë për zhvillim dhe mirëqenie të qëndrueshme, ruajtje të trashëgimisë sonë kulturore, identitetit dhe historisë.

Teksa gjatë tërë vitit angazohemi për formësimin dhe krijimin e të ardhmes së qëndrueshme përmes programeve të shumta kulturore, ekspozitave e kontakteve me komunitetin, sot le të festojmë për muzetë, profesionistët e këtyre institucioneve dhe vizitorët tanë.”, ka thënë Çeku./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

“Kujtesë në Gurë”, promovohet libri me 615 simbole të gdhendura në objektet kulturore të Kosovës

Published

on

Të hënën në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës në kuadër të projektit “Kujtesë në Gurë”, është prezantuar dokumentimi i 615 simboleve të gdhendura në 110 objekte në territorin e Republikës së Kosovës, kryesisht në Kulla, gjegjësisht shtëpi tradicionale shqiptare prej guri, që datojnë nga shekulli i 16-të deri në shekullin e 20-të të erës sonë.

Simbolika e tyre shprehet përmes një sërë figurash mbinatyrore, me një larmi të jashtëzakonshme përshkrimesh figurative sikurse ato kosmologjike, antropomorfe, zoomorfe, florale, gjeometrike, mjete pune, armë dhe mbishkrime të paraqitura në këtë libër.

“Për banuesit e shtëpisë, simbolet kanë karakter të mbinatyrshëm dhe japin ndihmesë në vështirësitë për mbijetesë, “për me t’rujtë prej synit t’keq” dhe për të sjellë mbarësi, ato mishërojnë idenë e së shenjtës në natyrën dhe në mjedisin përreth.”, thotë Kaltrina Igrishta, e cila është autore së bashku me Lekë Shala dhe Anduena Halilaj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia Kulturore

Skemë granti për të kontribuar në ringjalljen ekonomike të Janjevёs

Published

on

UNDP Kosova ka njoftuar se do të krijohet një skemë granti për të mbështetur ndërmarrjet fillestare, mikro dhe ndërmarrjet e vogla për të kontribuar në ringjalljen ekonomike të Janjevёs dhe fuqizimin e banorëve të saj.

“Ne kërkojmë kompani me përvojë për të bashkëpunuar me ne në ofrimin e shërbimeve thelbësore të konsulencës së biznesit dhe për të lehtësuar procesin.”, thuhet në njoftim.

Skema e grantit është pjesë e projektit “Trashëgimia kulturore si nxitës për ringjalljen ekonomike të Janjevës”, financuar nga Bashkimi Evropian në Kosovë dhe Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit me qëllim të krijimit të mundësive të gjenerimit të të ardhurave duke mbështetur sipërmarrësit me aftësi të tregtueshme./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending