Connect with us

Aktuale

Shoqatat e ndërtimit bashkohen për të dënuar Rusinë

Published

on

Në një deklaratë të përbashkët për situatën në Ukrainë, tre shoqata kryesore evropiane të ndërtimit kanë dënuar “luftën e agresionit” të Rusisë dhe i kanë bërë thirrje industrisë së ndërtimit të veprojë sipas sanksioneve të vendosura ndaj vendit.

Deklarata u nënshkrua bashkërisht nga presidentët e FIEC (Federata Evropiane e Industrisë së Ndërtimit), EIC (Kontraktorët Ndërkombëtarë Evropianë) dhe CICA (Konfederata e Shoqatave Ndërkombëtare të Kontraktorëve).

Ai tha: “Në këto rrethana dramatike janë nisur shumë iniciativa në nivele të ndryshme për të mbështetur drejtpërdrejt Ukrainën, si dhe të gjithë refugjatët që po mbërrijnë në shtetet anëtare të BE-së dhe në mbarë botën.

“Iniciativa të tilla janë të efikasitetit më të lartë kur koordinohen nga organe të mëdha dhe të njohura zyrtarisht si Kryqi i Kuq apo UNICEF për shembull dhe ne besojmë se është e rëndësishme që të vazhdohet me koordinimin e iniciativave mbështetëse përmes këtyre kanaleve. Megjithatë, ne jemi gjithashtu jashtëzakonisht të kënaqur të dëgjojmë nga shumë prej anëtarëve tanë për iniciativa specifike individuale që tashmë janë nisur, si donacionet financiare, pritjen e refugjatëve, sigurimin e strehimit për refugjatët, etj.

“Dëshirojmë të rrisim ndërgjegjësimin për pasojat e thella ekonomike të kësaj krize të madhe ndërkombëtare. Perspektiva e ekonomisë globale është përkeqësuar siç u deklarua më 17 mars 2022 nga Drejtori i Përgjithshëm i Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Presidenti i Grupit të Bankës Botërore dhe disa bankave shumëpalëshe të zhvillimit.

“Përveç katastrofës shkatërruese njerëzore që po shpaloset në Ukrainë, lufta po prish jetesën në të gjithë rajonin dhe më gjerë. Ndikimet do të jenë të gjera – nga reduktimi i furnizimeve me energji dhe ushqim, tek rritja e çmimeve dhe varfëria dhe një ndërmarrje masive e rindërtimit të Ukrainës, të cilat të gjitha do të pengojnë rimëkëmbjen pas pandemisë në mbarë botën.

Në nivel të BE-së, thuhet në deklaratë, lufta po çon në rritje të konsiderueshme të çmimeve të materialeve dhe produkteve të ndërtimit, si dhe në përkeqësimin e situatës tashmë sfiduese të zinxhirit të furnizimit.

Ai shtoi se rritja e mprehtë e energjisë po ka një efekt të dëmshëm për prodhuesit e produkteve dhe materialeve që kërkojnë sasi të mëdha energjie në prodhimin e tyre, si alumini, pllakat dhe tullat.

Ndër të tjera, grupi u bëri thirrje autoriteteve të sigurojnë sigurinë e furnizimit me energji me çmime të arsyeshme dhe të ruajnë kuotat për përforcimin e çelikut./Media Ndërtimi.

Aktuale

‘Marakli t’Biciklave’, adresojnë problemet në Ministrinë e Infrastrukturës për sigurinë e çiklistëve

Published

on

Grupi ‘Marakli t’Biciklave’, përmes një njoftimi treguan se janë takuar me zv.ministrin e Infrastrukutrës Hysen Durmishi, me të cilin kanë biseduar për sfidat dhe problemet me të cilat përballet komuniteti i çiklistëve.

“Çdo ditë në rrugët e vendit, probleme këto për të cilat edhe avokuam duke paraqitur kërkesat tona të arsyeshme të cilat sa më shpejt që të prioritizohen në periudhë kohore do të ofrojnë edhe zgjidhje mbi problemet, kërkesat të cilat u mirëpritën edhe nga ana e zv. Ministrit Durmishi.

Marakli t’Biciklave ka në fokus të veçantë mbajtjen e kontakteve të vazhdueshëm më këtë ministri dhe institucionet e tjera të nivelit qendror dhe lokal, për t’i adresuar sfidat, problemet por edhe mundësit reale për të bërë sa më praktike dhe të lehtë qarkullimin e çiklistëve nëpër rrugët e qyteteve e lokaliteteve te Republikës së Kosovës.

Një nga mundësit reale mbetet dhe Agjenda e gjelbërt e cila mbetet prioritet i çiklistëve, sepse përmes përdorimit të saj ne e ruajmë ambientin e ajrin dhe njëkohësisht promovojmë përdorimin e transportit alternativ, siç është biçikleta.”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Dogana e Kosovës për herë të parë ka arritur të kaloj 500 milion euro të  hyra

Published

on

Dogana kalon gjysmë miliard euro të hyra

Kjo shifër paraqet një rekord të ri pasi që nga themelimi i Doganës të hyrat në këtë periudhë të vitit kanë tejkaluar shumën e mbledhur prej 500 milion eurove.

Krahasimi me vitin e kaluar tregon që Dogana ka mbledhur deri me 19 maj 500,1 milion euro derisa vitin e kaluar të njetën periudhë ne kishim mbledhur 434,4,ilion euro, respektivisht shprehur në përqindje 15% më shumë apo 66 milion euro më shumë.

Gjithashtu edhe në krahasimi me projeksioni buxhetor të mbledhjes së të hyrave për vitin 2022 dogana e ka tejkaluar me  6.11% më shumë.

Trendi pozitiv që dogana kishte gjatë vitit 2021 ka vazhduar edhe gjatë vitit 2022./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“Lumbardhi: një Histori Episodike”, publikohet më 25 maj

Published

on

Lumbardhi ju fton në lansimin e “Lumbardhi: një Histori Episodike” që mbahet me 25 maj prej orës 19:00 në Kino Bahçe.

Libri flet për takimin dhe ndërveprimin midis Kino Lumbardhit dhe Prizrenit, prej rrethanave që sollën te hapja e kinemasë në vitin 1952 e deri te ndalja e aktivitetit pas falimentimit të ndërmarrjes shoqërore “Kino Bistrica” në fillim të shekullit të ri.

Duke u mbështetur në procesin e mbledhjes dhe interpretimit të materialeve të gjetura në kinema, në arkivin e gazetës “Rilindja” dhe burime tjera, sikurse dëshmitë e akterëve në epizode kyqe, hulumtuesit Bengi Muzbeg dhe Tevfik Rada sjellin një tregim të fragmentuar që përshkruan ndeshjet dhe kontradiktat mes një ndërtese, një qyteti dhe artit të kinemasë, përbrenda kontekstit të transformimeve shoqërore, politike e teknologjike.

“Lumbardhi: një Histori Episodike” është botuar nga Fondacioni Lumbardhi me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe Sportit të Kosovës, zyrës në Kosovë të forumZFD, Fondacionit për Iniciativa të Artit dhe me bashkëpunim të Agjencisë Kosovare të Privatizimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending