Connect with us

Debat

Rritja e cilësisë së shërbimeve kadastrale, diskutohet në kuadër të aktivitetit për Qeverisje Pronësore

Published

on

Në kuadër të Aktivitetit për Qeverisje Pronësore, USAID-i në bashkëpunim me Agjencinë Kadastrale të Kosovës kanë organizuar punëtori dy ditore me Komunën e Ferizajt për të prezantuar të arriturat, sfidat e rekomandimet për ZKK-në në fushën e të drejtave pronësore për rritjen e cilësisë së shërbimeve kadastrale.

Në punëtori përveç përfaqësuesve të Agjencia Kadastrale e Kosovës, përfaqësuesve nga Aktiviteti për Qeverisje Pronësore i USAID-it dhe ZKK-së Ferizaj pjesëmarrës ishin edhe zyrtarë nga drejtori të tjera komunale si ajo e Administratës, Pronësore-Juridike dhe Urbanizmit.

Temë qendrore diskutimi ishin gjetjet në Raportin e USAID-it për ZKK-në e Ferizajt, në lidhje me organizimin e brendshëm të ZKK-së, rrjedhën e punës së lëndëve, respektimi i afateve kohore, kushtet e punës, mungesa e stafit, etj.

Nga kjo punëtori ZKK-ja do të ketë të listuara hapat që duhet të ndërmarrë në drejtim të ngritjes së cilësisë së shërbimeve për qytetarë, llojin dhe natyrën e kërkesave që duhet drejtuar drejtorive tjera dhe zyrës së kryetarit për përkrahje, mënyrën e riorganizimit dhe ndryshimeve në staf, e pozita brenda ZKK-së dhe rekomandime të tjera që lidhen me përshpejtimin e punës brenda ZKK-së.

Në anë tjetër AKK-ja do ofrojë mbështetjen dhe përkrahjen e vazhdueshme për ZKK-të, por gjithashtu do të monitorojë edhe implementimin e ndryshimeve në gjetjet e prezantuara në këtë takim dhe në përgjithësi funksionimin dhe aktivitetin e ZKK-ve./Media Ndërtimi.

Debat

‘Hapësira publike, e kujt?’, diskutim për funksionalizimin e zonave ikonike

Published

on

Në Kosovë, hapësirat publike kanë filluar të marrin jetë, duke u bërë qendra të gjallërisë dhe organizimit komunitar. Megjithatë, disa hapësira ikonike janë zbehur, qoftë për shkak të moskujdesit apo ndryshimit të qëllimit. K2.0 diskuton: Hapësira publike, e kujt?

Diskutimi do të moderohet nga Aulonë Kadriu, redaktore e lartë në K2.0, dhe do të na bashkohen: Perparim Rama – Kryetar i Komunës së Prishtinës

Dren Puka – Drejtor i Departamentit për Hulumtim dhe Avokim, Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF)

Rozafa Maliqi – Përfaqësuese e Punëtorëve në Art (PART)

Përfaqësues/e nga Manifesta Biennial 14 Prishtina (TBA)

Do të ofrohet përkthim në gjuhën angleze dhe serbe.

📅 Data: 25 korrik, e enjte

🕠 Ora: 17:30

📍 Vendi: HUB & Studio 2.0 /Media Ndërtimi

Continue Reading

Debat

Avantazhet e kuzhinave të mbyllura

Published

on

Një program nevojash i paraprin çdo projekti. Në disa tipologji, aktivitete specifike janë të lidhura në thelb me to. Një dhomë takimesh në një zyrë korporate, një koleksion në një muze dhe dhoma gjumi në një rezidencë: kjo e fundit ka një program relativisht të mirëpërcaktuar të nevojave bazë: dhomat e gjumit, dhomën e ndenjes, banjot dhe kuzhinën. Madhësia dhe rregullimi i këtyre elementeve në hapësirë ​​varet nga faktorë të ndryshëm, por një shtëpi zakonisht përfshin disa kombinime të këtyre komponentëve thelbësorë.

Në rastin e kuzhinave, ato jo gjithmonë janë integruar në shtëpi. Pavarësisht se është e nevojshme për përgatitjen e ushqimit, historia e kuzhinës pasqyron një luhatje midis distancimit dhe bashkimit të akteve të gatimit dhe ngrënies. Aktualisht, hapësirat kompakte ose privilegjet e një grupi të caktuar shoqëror theksojnë integrimin e kuzhinës me zonat sociale të banesave. Megjithatë, shumë prona ende i përmbahen paraqitjeve më konvencionale që izolojnë kuzhinën nga hapësirat e tjera.

Edhe pse është një nga reflektimet e trashëgimisë sonë të skllavërisë dhe segregacionit, që përjetëson idenë se përgatitja e ushqimit është më pak fisnike se vetë vakti, një kuzhinë “e mbyllur” nuk është në thelb negative. Arkitektura duhet të kujdeset për nevojat e banorëve të saj, duke nënkuptuar se stili i jetesës së banorëve ndikon në përdorimin e hapësirës dhe integrimin ose ndarjen e kuzhinës.

Qoftë për shkak të një preference për të mbajtur aromat, zhurmat ose spërkatjet larg hapësirave të tjera ose një situatë ndërtimi që tregon se një kuzhinë e ndarë është një zgjidhje optimale, kjo nuk do të thotë që ajo duhet të shpërfillet ose të konsiderohet inferiore. Edhe nëse nuk është menjëherë e dukshme, ajo meriton të njëjtën vëmendje si një hapësirë ​​e caktuar shoqërore – emri sugjeron një hierarki që zvogëlon rëndësinë e saj.

Në realitet, kuzhina është një element hapësinor si çdo tjetër dhe kërkon të njëjtin (ose edhe më shumë) kujdes ergonomik, i cili përfshin lartësi të përshtatshme, hapësirë ​​bujare qarkullimi dhe elementë që plotësojnë nevojat e banorëve të saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Debat

Komuna e Prishtinës organizon debat për përcaktimin e procedurave për dhënien me qira të pronës

Published

on

Komuna e Prishtuinës ka njoftuar se do të organizojë një konsultim publik për Rregulloren ku përcaktohen  procedurat dhe format për dhënien në shfrytëzim të pronës së paluajtshme të komunës për periudhën më pak se një (1) vit.

Dokumenti do të jetë publik deri më datë 15 korrik 2023, ndërsa takimi me qytetarë, me biznese, Shoqëri Civile dhe anëtarë të Kuvendit mbahet më 21 Qershor 2023, ora 15:00, në Sallën e Kuvendit Komunal dhe në kanalin e komunës në Youtube./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending