Rreziqet që mund t’iu ekspozohen gjatë rinovimit të shtëpisë

0

Është gjithmonë argëtuese dhe emocionuese për të filluar vetë projektin e rinovimit në shtëpinë tuaj. Pritjet tuaja janë të larta, prisni rezultate të shkëlqyera dhe mezi prisni që të tregoni anën tuaj kreative. Ndërsa shumica e projekteve të rinovimit vetë nuk do të shkaktojnë ndonjë lloj rreziku për shëndetin tuaj, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se çfarë do të thotë ekspozimi ndaj plumbit si metal, se si mund të ndodhë dhe çfarë të bëni nëse jeni të ekspozuar.

Ekspozimi plumbit është një kërcënim shumë real dhe shumë serioz për shëndetin tuaj. Një pjesë e asaj që e bën kaq të rrezikshëm është se shumë herë njerëzit as nuk e kuptojnë se janë ekspozuar, gjë që do të lejojë që efektet të jenë të forta. Edhe sasia më e vogël e ekspozimit ndaj plumbit mund të shkaktojë dëme të përhershme të trurit të një fëmijë dhe madje të çojë në vdekje. Gratë shtatzëna janë gjithashtu në një rrezik të lartë pasi truri i foshnjës është në përpjekje për t’u zhvilluar.

Ekspozimi plumbit është gjithashtu i referuar si helmim. Zakonisht ai ngrihet ngadalë me kalimin e kohës, me muaj apo vite, dhe pastaj rezulton në dëmtime serioze fizike.

Ngjyra (boja) është mënyra më e zakonshme që njerëzit janë të ekspozuar ndaj plumbit. Në vitin 1978 Qeveria Amerikane e ndaloi përdorimin e bojës me bazë plumbi në shtëpi, por për fat të keq ende mund të gjendet në shumë shtëpi në të gjithë vendin. Vetë boja duhet të hiqet në mënyrën e duhur dhe të sigurt, e cila nuk ndiqet gjithmonë. Nëse masat e duhura nuk merren, atëherë ai person dhe kushdo tjetër që jeton në shtëpi është në rrezik.

Nëse dyshoni se shtëpia juaj mund të ketë bojëra plumbi në mure, është mirë që të kontrollohet profesionalisht menjëherë.

Mënyra të tjera që njerëzit mund të ekspozohen ndaj plumbit përfshijnë pluhurin nga dheu dhe bojërat. Pluhuri që krijojnë bojërat me bazë plumbi mund të jetë vdekjeprurës. Lajm i mirë është se kjo metodë e veçantë e ekspozimit ka qenë në rënie gjatë 20 viteve të fundit.

Ekspozimi më pak i zakonshëm vjen përmes ajrit dhe ujit. Nëse jetoni pranë një fabrike industriale ose përdorni mjete që përmbajnë plumbin si metal, atëherë keni një shans të lartë që të jeni i ekspozuar.

REKLAMA