Roboti që detekton rrjedhjet e lëngjeve dhe gazrave

0

Gazi dhe rrjedhjet e ujit mund të identifikohen para se të kërcënojnë jetën dhe infrastrukturën, duke përdorur këtë robot të zhvilluar nga MIT që noton përmes tubave.

Hulumtuesit pretendojnë se roboti është më i lirë, më i shpejtë dhe më efektiv se sistemet ekzistuese të zbulimit të rrjedhjes.

Është rezultat i nëntë viteve të hulumtimit nga ekipi i PipeGuard në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets (MIT), i kryesuar nga profesori i inxhinierisë mekanike Kamal Youcef-Toumi dhe studenti i diplomuar You Wu.

Ata fillimisht zhvilluan robotin e tyre për të testuar rrjedhjet e gazit i cili mund të ndihmojë në shmangien e shpërthimeve të gazit të cilat shpesh shkaktojnë edhe viktima.

Ekipi pastaj e ka përshtatur atë për të punuar në ujë. Varianti i ri ujor mund të përdoret për të përmirësuar sistemet e shpërndarjes së ujit të qyteteve, të cilat sipas MIT aktualisht humbin mesatarisht 20 përqind të furnizimit të tyre për shkak të rrjedhjeve. Ajo gjithashtu do të frenojë dëmin strukturor që rrjedhjet mund të shkaktojnë në ndërtesa dhe infrastrukturë.

Roboti që vepron në ujë ka formën e një ‘zogu’ bedmintoni (lloj sporti) dhe në pjesën më të madhe të saj mbush diametrin e tubit që po mat.

Pajisja mund të futet dhe të shikohet përmes ndonjë hidranti zjarri. Punon duke lëvizur me rrjedhën e ujit brenda tubave, duke shënuar pozicionin e saj dhe çdo ndryshim në presion.

Ndryshimet e presionit shkaktojnë një tërheqje të “butë” të butë të pajisjes, e cila është ngulitur me sensorë.

Hulumtuesit i kryen testimet e tyre në një linjë të tubit të ndryshkur në Arabinë Saudite, duke punuar së bashku me Universitetin e vajrave dhe mineraleve të mbretit Fahd.

“Ne u përpoqëm 14 herë për tri ditë dhe ai përfundoi inspektimin çdo herë”, tha Wu. “Për më tepër, ajo gjeti një rrjedhje që ishte rreth 1 gallon (3.8 litra) për minutë, e cila është një e dhjeta e madhësisë minimale që mund të gjejnë mesatarisht metodat e zbulimit konvencionale dhe një e treta që ato sisteme mund të gjejnë nën kushte më të mira”

Roboti është një evolucion i dizajnit të mëparshëm të ekipit të PipeGuard, që synon zbulimin e rrjedhjeve të gazit.

Hulumtuesit aktualisht po testojnë tubacionet e shpërndarjes së ujit në 30 centimetra nën qytetin meksikan të Monterrey, që vlerëson se humbet rreth 80 milionë dollarë në vit për shkak të rrjedhjeve, gjë që gjithashtu vë në dukje furnizimin me ujë të ndotur.

Pas kësaj, ekipi planifikon të bëjë një version të palosshëm të robotit të tyre që mund të përshtatet me madhësi të ndryshme tubash. Kjo do ta bënte më të dobishëm për rrjetet më të vjetra të shpërndarjes së ujit që nuk janë të regjistruara tërësisht në planet apo hartat e qytetit.

Ata gjithashtu kanë një vizion për një robot të ardhshëm që mund të kryejë riparimet e gypave në vend. Ekziston edhe një version aktiv i pajisjes që mund të kontrollojë lëvizjen e tij në vend që të lëvizë pasivisht me rrjedhën e ujit.

Nuk është roboti i vetëm i projektuar për të zvarritur nëpër qytete. Një tjetër prototip i kohëve të fundit nga MIT i quajtur Luigi hidhet përmes kanalizimeve, duke mbledhur mostra të të dhënave që mund të përdoren për të identifikuar shpërthimet e sëmundjes para se të ndodhin.

Ekipi i PipeGuard do të paraqesë hulumtimet e tyre në konferencën ndërkombëtare të intelegjencës për sistemet dhe robotët inteligjente (IROS) në Vancouver në shtator. 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here