Connect with us

Infrastrukturë

Rishikohet baza ligjore për përdorimin e produkteve pyjore jo-drunore

Published

on

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural dhe Agjencia Pyjore e Kosovës me mbështetjen e programit për menaxhimin e qëndrueshëm të pyjeve që po zbatohet nga  FAO është duke rishikuar bazën ligjore për rregullimin e përdorimit të produkteve pyjore jo-drunore, si njëri prej sektorëve me më së shumti potencial për ekonominë pyjore.

Zëvendës Kryeshefi i Agjencisë Pyjore të Kosovës, Bekim Hoxha tha se sipas të dhënave të Doganës së Kosovës, vlera e produkteve pyjore jodrunore që eksporton vendi është 16 milionë euro në vit.

“Korniza ligjore aktuale nuk është e harmonizuar,  andaj me mbështetjen e FAO-s kemi filluar punën për ndryshimin e Udhëzimit Administrativ për Përdorimin e Produkteve Pyjore Jo-Drunore”, tha Hoxha gjatë një punëtorie konsultative në të cilën morën pjesë mbi 30 përfaqësues të institucioneve qendrore e lokale të sektorit e pyjor, grumbullues të produkteve pyjore jodrunore dhe përfaqësues të shoqërisë civile.

Udhëheqësi vendor i programit të FAO-s, Naser Krasniqi bëri të ditur se sipas vlerësimit të aspektit ekonomik të sektorit të pylltarisë të bërë së fundi, nënsektori i produkteve pyjore jodrunore me rreth 25 mijë grumbullues dhe më shumë se 50 qendra grumbullimi, ka potencial të jashtëzakonshëm ekonomik. Ndërsa sipas Asociacionit Kombëtar të Pronarëve të Pyjeve Private të Kosovës në vitin 2020, numri i personave që mbledhnin produkte pyjore jo-drunore është rritur për tre herë në raport me vitin 2015.

“Në bazë të këtyre informatave dhe bilancit tregtar mund të konkludohet se ky sektor ofron punësim për mbi 20,000 persona dhe ka potencial ekonomik për zonat malore dhe rurale. Prandaj procesi i hartimit të kornizës ligjore për të rregulluar përdorimin e produkteve pyjore jo-drunore është shumë i rëndësishëm dhe duhet të hartohet me kujdes të madh dhe në bashkëpunim të ngushtë më të gjitha palët e interesit”, theksoi Krasniqi.

Kryesuesi i grupit punues për hartimin e Udhëzimit Administrativ, Kemajl Kadriu nga Departamenti i Pylltarisë në MBPZHR theksoi përkushtimin e Ministrisë për të krijuar bazë të duhur ligjore që mundëson shfrytëzim të kontrolluar dhe të përshtatshëm të produkteve pyjore jodrunore dhe eliminimin e aktiviteteve të paligjshme, duke ofruar njëkohësisht mbështetje institucionale për këtë sektor.

Pjesëmarrësit në këtë punëtori diskutuan çështjet kryesore që duhet të adresohen përmes udhëzimit administrativ, duke filluar me identifikimin e praktikave dhe procedurave për dhënien e  lejeve për grumbulluesit e produkteve pyjore jodrunore, certifikimi dhe tarifat për këto produkte, regjistrimin e grumbulluesve individual si dhe sasinë e lejuar për grumbullim të bimëve mjekësore dhe aromatike.

Hartimi i Udhëzimit Administrativ për përdorimin e produkteve pyjore jodrunore po mbështetet nga ekspertët e program “Mbështetje në fuqizimin e menaxhimit të qëndrueshëm dhe shumëqëllimor të pyjeve për të përmirësuar jetesën në vendet rurale dhe për të adresuar ndryshimin klimatik në Kosovë”, që bashkëfinancohet nga Bashkimi Evropian dhe Ambasada e Suedisë, ndërsa zbatohet nga FAO./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Tondach- mbrojtja e çatisë që zgjatë me dekada

Published

on

Një çati e mirë nuk duhet të bëjë kompromis kur bëhet fjalë për cilësinë. Zgjedhja e saj kërkon po aq kohë dhe vëmendje sa edhe muret e objektit. Me pajisjet e sistemit Tondach ju merrni komplet zgjidhjen e çatisë në një vend!

Me të gjitha sfidat klimatike dhe mjedisore me të cilat përballemi në shekullin e 21-të, ne kemi nevojë për një çati që plotëson këto kërkesa moderne dhe që në të njëjtën kohë është me cilësi të lartë, jetëgjatë dhe efikase në energji, shkruan Wienerberger.al.

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e çatisë, përveç materialit të tjegullave, janë edhe një sërë gjërash të tjera që duhet t’iu kushtojmë vëmendje. Këtu mund të flasim për formën dhe ngjyrën e tjegulles, si dhe formën e çatisë – domethënë shkallën e pjerrësisë në të cilën vendosen tjegullat.

Zgjidhjet e sistemit të çatisë Tondach

Membrana të çatisë

Një çati të mirë nuk e bën vetëm tjegulla cilësore, por edhe materialet tjera që përdoren për ta mbuluar, izoluar dhe mbrojtur çatinë. Një nga elementët më të rëndësishme të çatisë, që ndodhet aty për të siguruar termoizolim dhe hidroizolim të mirë, është membrana e çatisë.

Membrana e çatisë e përshkueshme nga avulli dhe e papërshkueshme nga uji Tondach Fol, e përbërë nga membrana me shumë shtresa që nga jashtë janë të papërshkueshme nga uji, ndërsa nga ana e poshtme janë të përshkueshme nga avulli. Në këtë mënyrë ato sigurojnë mbrojtje nga reshjet, dhe nga ana tjetër këto membrana çatie mundësojnë qarkullim optimal të ajrit dhe parandalojnë formimin e kondensimit.

Elementet e ajrimit

Gjithashtu, qarkullimi optimal i ajrit përveç membranes ndikohet edhe nga tjegulla ajruese. Ajo vendoset në zonën e kurores dhe kulmorëve. Me ajrim të mirë të çatisë, parandalohet lagështia dhe kalbja e nënstrukturës së çatisë. Shfaqja e lagështirës në trarët e çatisë mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme, dhe elementët e mirë të ajrimit janë parakushti për një çati cilësore dhe të sigurt.

Borëmbajtëset dhe kapëse kundër motit të lig

Borëmbajtësit montohen në skajin e poshtëm të çatisë, pra në zonën e poshtme mbi strehë. Egzistojnë borëmbajtësit nga qeramika dhe nga metali. Borëmbajtësit ndihmojnë që bora të shkrihet më shpejt dhe në mënyrë më të barabartë. Pa një borëmbajtës bora mund të rrëshqasë papritur nga çatia dhe të shkaktojë dëmtime në ulluqet, si dhe në pjesët e poshtme të çatisë. Në vendet që kanë reshje të dendura bore gjatë periudhës së dimrit, vendosja e borëmbajtësve në çati duhet të jetë më e shpeshtë. Përveç borëmbjatësve, si parandalim dhe mbrojtje kundër motit të lig instalohen edhe kapëse të cilat gjithashtu sigurojnë që çdo tjegull të qëndroj në vend edhe gjatë erërave të forta.

Zgjidhje efikase, e qëndrueshme dhe ekologjike

Tjegulla nga argjila, Tondach, e projektuar në mënyrë unike nga kompania Wienerberger garanton cilësinë dhe qëndrueshmërinë e materialit. Për më shumë se 200 vjet, Wienerberger ka prodhuar elemente ndërtimi nga argjila e cilësisë së lartë. Tradita e tjegullave efikase dhe me jetëgjatësi ka vazhduar edhe në prodhimin e sotëm modern. Ju vetëm duhet të zgjidhni dizajnin dhe ngjyrën e tjegullave, ndërsa ne kujdesemi për cilësinë!/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Bizneset hoteliere dhe gastronome lirohen nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike

Published

on

Me vendim të Kryetarit, Perparim Rama, bizneset hoteliere dhe gastronome janë liruar nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike të kryeqytetit për tremujorin e fundit (prill, maj, qershor).

“U bëjmë thirrje që për tremujorin e ardhshëm (korrik, gusht, shtator), i cili shënon edhe fillimin e pjesës së dytë të sezonës verore, të aplikoni për leje shfrytëzimi në Komunën e Prishtinës, përkatësisht në Drejtorinë e Shërbimeve Publike.”, shkruan në njoftimin e Komunës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Kanadaja financon skemat e rezistencës së infrastrukturës ndaj klimës

Published

on

Qeveria e Kanadasë ka lënë mënjanë fonde të reja që synojnë mbrojtjen e infrastrukturës nga efektet e ndryshimeve klimatike.

Ministrat njoftuan financimin prej 46.7 milion dollarë CA (30 milion £) për dy skema të rezistencës ndaj klimës: iniciativën për Mjedisin e Ndërtuar elastik ndaj Klimës dhe Programin e Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë.

Iniciativa për Mjedisin e Ndërtuar Rezistent ndaj Klimës (CRBE), e financuar nga Infrastructure Canada dhe e udhëhequr nga Këshilli Kombëtar i Kërkimeve të Kanadasë, do të ofrojë njohuri për të përshtatur infrastrukturën publike aty ku është e nevojshme, për të informuar ndryshimet në kodet e ndërtesave dhe infrastrukturës dhe për të krijuar udhëzues, standarde, mjete. , dhe zgjidhje teknike për elasticitetin e klimës. Ajo do të ketë financim prej 35 milion dollarë CA për pesë vjet. Nisma do të përfshijë bashkëpunimin në të gjithë sektorin e ndërtimit, nga projektimi dhe vendimmarrja tek ndërtimi, funksionimi, mirëmbajtja dhe rinovimi.

Programi i Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë (SSRIP), i udhëhequr nga Këshilli i Standardeve të Kanadasë, do të marrë fonde të reja prej 11.7 milion $ CA gjatë pesë viteve, për të ofruar standarde dhe udhëzime përkatëse që trajtojnë fushat prioritare si nxehtësia, përmbytjet dhe degradimi i ngricave të përhershme. në veri.

Programi po punon me komunitetet dhe përfituesit për të siguruar që këto projekte standardizimi të promovojnë një qasje të qëndrueshme ndaj përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike, të rrisin qëndrueshmërinë dhe të mbështesin vendimmarrjen e informuar për infrastrukturën dhe ndërtesat në të gjithë Kanadanë.

Infrastructure Canada tha se iniciativat do të ndihmojnë në përmirësimin e qëndrueshmërisë ndaj ndryshimeve klimatike duke informuar projektimin, rinovimin dhe përmirësimin e ndërtesave dhe infrastrukturës në të ardhmen. Mjetet dhe njohuritë teknike të zhvilluara do të ndihmojnë komunitetet të marrin vendime të informuara për klimën dhe do të reduktojnë kostot që lidhen me ndërtimin, funksionimin dhe riparimin, tha ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending