Connect with us

Infrastrukturë

Rënia e kulmit nga objekti i ri i Komunës së Prishtinës, Prokuroria kërkoi ndërprerjen e masave të sigurisë ndaj të dyshuarve

Published

on

Bekim Baftjaraj nga kompania “NBT ING” SH.P.K. dhe Ylber Jashari, zyrtar i Komunës së Prishtinës, janë dy personat e dyshuar nga Prokuroria për rastin e rënies së kulmit nga objekti i ri i Komunës së Prishtinës, ku mbeti e lënduar rëndë një kalimtare e rastit 23-vjeçare dhe u dëmtuan disa vetura të parkuara më 18.01.2024.

Pas më shumë se 6 muajsh, Gjykata e Prishtinës ende nuk ka pranuar aktakuzë për këtë rast, e të dyshuarit janë në liri dhe nuk gjenden nën asnjë masë të sigurisë.

Në një përgjigje të Gjykatës së Prishtinës dhënë për Kallxo.com thuhet se Prokuroria kishte kërkuar ndërprerjen e masës për të dyshuarit në fjalë më 19.03.2024.

Ndaj Baftjarajt rëndon dyshimi për kryerje të veprës penale “shkaktim i rrezikut të përgjithshëm”, kurse ndaj Ylber Jasharit rëndon dyshimi për veprën penale të “keqpërdorimit të detyrës zyrtare”.

Ndaj Bekim Baftjarajt Prokuroria kishte kërkuar paraburgimin më datë 23.01.2024, por kjo kërkesë ishte refuzuar nga Gjykata e Prishtinës, duke i caktuar atij arrestin shtëpiak për 1 muaj.

Kurse për zyrtarin komunal Ylber Jashari Prokuroria kishte kërkuar masën e ndalimit për t’iu afruar vendit ose personit, dhe kjo kërkesë ishte aprovuar nga Gjykata e Prishtinës.

Pretendimet e Prokurorisë për të dyshuarit

Dosja e prokurorisë përshkruan se nga data 11.08.2023 – deri më datën 18.01.2024, i dyshuari Ylber Jashari në cilësinë e personit zyrtar, si menaxher i kontratës “Rikonstruimi i kulmit të objektit të Komunës së re” në vlerë totale prej 386,096.20 euro, duke shfrytëzuar detyrën apo autoritetin zyrtar i tejkalon kompetencat e tij duke i mundësuar të përfitoj materialisht në mënyrë të kundërligjshëm kompanisë “NBT ING” SH.P.K.

Prokuroria pretendon se i dyshuari me këto veprime e ka dëmtuar buxhetin e Komunës në shumën prej 36,450.29 euro.

Sipas pretendimeve të prokurorisë, i dyshuari Ylber Jashari ka përpiluar raport dhe ka pranuar se kinse janë kryer punimet e kulmit të ndërtesës së Kadastrit të Komunës së Prishtinë edhe pse realisht aty sipas prokurorisë nuk ishte punuar dhe nuk ishin bërë punimet sipas kontratës.

Sipas Prokurorisë ky pranim i punimeve nga Ylber Jashari, ka mundësuar të kryhen pagesat në drejtim të kompanisë, gjë që sipas pretendimeve të prokurorisë e dëmtuar buxhetin e Kosovës në shumën prej 36,450.29 euro.

Po ashtu prokuroria pretendon se më datën 11 gusht 2023 – deri më datë 18 janar 2024,, i dyshuari Bekim Baftjaraj në cilësinë e personit përgjegjës të kompanisë “NBT ING” SH.P.K., i cili ishte i ngarkuar në kryerjen e punimeve të mbikëqyrjes dhe kryerjes së punëve ndërtimore dhe përfundimit të punëve ndërtimore në kulm, ka vepruar në kundërshtim me standardet profesionale përgjithësisht të pranuara dhe në kundërshtim me kushtet e parapara në kontratë./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Hapet tenderi i projektit 7 milionë euro që ndërlidhë lagjen “Arbëria” me Pallatin e Rinisë

Published

on

Komuna e Prishtinës e ka hapur sot garën për tenderin me vlerë të parashikuar prej afro shtatë milionë eurosh për projektin që do të ndërlidhë lagjen “Arbëria” me Pallatin e Rinisë.

Afati i fundit për pranimin e ofertave për këtë tender është 14 gushti.

Sipas njoftimit të Komunës së Prishtinës, tenderi është titulluar: “Ndërtimi i ishullit urban Arbëri-Pallati i Rinisë” dhe vlera e parashikuar e kontratës është saktësisht 6.76 milionë euro.

Kompanitë e interesuara të marrin pjesë në tender janë njoftuar që të dërgojnë ofertat përmes platformës së prokurimit online, e-prokurimi.

“Projekti për këtë aktivitet për arsye të madhësisë që përmban fajlli, nuk ka mundësi që të ngarkohet në platformë. Andaj, secili OE i interesuar mund të vijë ta marrë projektin në zyrat e prokurimit me CD”, thuhet në njoftimin e Komunës së Prishtinës.

Continue Reading

Infrastrukturë

SHBA miratoi programin e qendrës së hidrogjenit prej 12.6 miliardë dollarësh

Published

on

Projektet e ndërtimit me vlerë miliarda po vijnë pasi qeveria federale e SHBA-së dhe një organizatë publike-private njoftuan financimin dhe miratimin e projektit e bëjnë shtetin amerikan të Kalifornisë një “Qendra hidrogjeni”

Aleanca për Sistemet e Energjisë së Hidrogjenit të Pastër të Rinovueshme (ARCHES), koalicioni publik-privat me bazë në Kaliforni, bëri njoftimin në 17 korrik.

ARCHES përfshin katër entitete: Zyrën e Guvernatorit të Kalifornisë për Zhvillimin Ekonomik dhe Biznesin, sistemin e Universitetit të Kalifornisë, Këshillin Shtetëror të Ndërtimit dhe Tregtisë së Ndërtimit të Kalifornisë dhe Institutin e Politikave të Rinovueshme 100.

Së bashku me Departamentin Amerikan të Energjisë, ARCHES nënshkroi një angazhim prej 12.6 miliardë dollarësh për të ndërtuar më shumë se 60 stacione të karburantit me hidrogjen në të gjithë shtetin. Skema e shtrirë do të kalojë gjithashtu termocentralet ekzistuese për të përdorur energjinë e hidrogjenit, si dhe do të zëvendësojë pajisjet me naftë në tre porte kyçe të Kalifornisë.Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Miratohet ligji Ekodizajn, produktet mund të riciklohen lehtësisht

Published

on

Një ligj i BE-së ka hyrë në fuqi që do të mundësojë vendosjen e kërkesave dhe informacionit të projektimit ekologjik për pothuajse të gjitha kategoritë e mallrave fizike që dalin në tregun e BE-së. Rregullorja e re Ekodizajn për Produkte të Qëndrueshme bazohet në Direktivën ekzistuese të Ekodizajnit, e cila aktualisht mbulon vetëm produktet që lidhen me energjinë. Ai synon të përmirësojë ndjeshëm qarkshmërinë, performancën energjetike dhe aspekte të tjera të qëndrueshmërisë mjedisore të produkteve të vendosura në tregun e BE-së.

Ekodizajni ka të bëjë me integrimin e konsideratave mjedisore në të gjitha fazat e zhvillimit të produktit. Është thelbësore, në një botë ku ka një kërkesë kaq të lartë për produkte efikase dhe të qëndrueshme si një mënyrë për të reduktuar konsumin e energjisë dhe burimeve.

BE-ja ka qenë prej kohësh aktive në këtë fushë. Ju mund të njihni etiketën e energjisë që vjen në lavatriçe ose frigorifer, për shembull, të cilën e kemi falë BE-së. Por qëndrueshmëria mjedisore ka të bëjë më shumë sesa thjesht efikasitet energjetik. Me miratimin e rregullores, një produkt i qëndrueshëm do të duhet të shfaqë një ose më shumë nga karakteristikat e mëposhtme:

përdor më pak energji

zgjat më shumë

mund të riparohet lehtësisht

pjesët mund të çmontohen lehtësisht dhe të vihen në përdorim të mëtejshëm

përmban më pak substanca shqetësuese

mund të riciklohen lehtësisht

përmban më shumë përmbajtje të riciklueshme

ka një gjurmë më të ulët të karbonit dhe mjedisit gjatë ciklit të saj jetësor

Rregullorja gjithashtu prezanton masa për të ndaluar shkatërrimin e tekstileve dhe këpucëve të pashitura dhe hap një rrugë për të shtrirë ndalime të ngjashme në sektorë të tjerë, nëse provat tregojnë se ato janë të nevojshme. Kompanive gjithashtu do t’u kërkohet të zbulojnë publikisht në faqet e tyre të internetit informacionin vjetor, si numrin dhe peshën e produkteve që kanë hedhur poshtë, si dhe arsyet për ta bërë këtë. Së fundi, ai gjithashtu mundëson kriteret e detyrueshme të Prokurimit Publik të Gjelbër për të shpenzuar fondet publike në një drejtim më të qëndrueshëm. Autoritetet publike në BE në fakt shpenzojnë rreth 1.8 trilion euro për blerjen e punëve, mallrave dhe shërbimeve.

Me këtë ligj të ri, BE-ja synon të ndërtojë historikun e saj të gjatë për ofrimin e përfitimeve për bizneset, konsumatorët dhe mjedisin. Në fund të fundit, vetëm në vitin 2021, ndikimi i masave aktuale të ekodizajnit, që mbulojnë 31 grupe produktesh, kurseu 120 miliardë euro në shpenzimet e energjisë për konsumatorët e BE-së dhe çoi në një konsum vjetor 10% më të ulët të energjisë nga produktet në fushë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending