Refugjati nga Irlanda që fitoi garën për projektimin e Shtëpisë së Bardhë

0

James Hoban, i lindur në vitin 1762, Callan, Qarku Kilkenny, Irlandë-vdiq më 8 dhjetor 1831, Uashington DC), arkitekti amerikan me prejardhje irlandeze, ishte projektuesi dhe ndërtuesi i Shtëpisë së Bardhë në Uashington. Hoban  u trajnua në stilin arkitekturor gjeorgjian irlandez dhe anglez si dhe  dhe punoi në këtë traditë të projektimit gjatë karrierës së tij arkitekturore.

Ai emigroi në SHBA pas Luftës Revolucionare në moshën 19-vjeçare, së pari duke u vendosur në Filadelfia dhe më pas në Karolinën e Jugut. Atje ai krijoi ndërtesën e Selisë së Kongresit të shtetit të vjetër në Kolumbi (1791; u dogj në 1865), fasada dhe portiku e së cilit bazoheshin në Sallën Federale të propozuar të L’Enfant në New York City (1789), një dizajn që u botua gjerësisht në SHBA, shkruan Britannica.com, përcjellë Ndërtimi.info

Sugjerimi i Uashingtonit, Hoban shkoi në kryeqytetin federal më 1792 dhe paraqiti një plan për rezidencën presidenciale. Ai fitoi garën kombëtare dhe mori autorizimin për të ndërtuar Shtëpinë e Bardhë  i cili për dëshirat e Presidentit Xhorxh Uashington u desh të kishte “madhështinë e një pallati, komoditetin e një shtëpie dhe përshtatshmërinë e një vendi të qarkut “. Janë marrë nëntë shënime, nga të cilat dizajni i Hoban u vlerësua si fitues. Amerikani me prejardhje irlandeze mori 500 dollarë dhe shumë të tjera në Distriktin e Kolumbias. Guri themeltar u vendos në vitin 1793 dhe puna vazhdoi deri në vitin 1801.

Ndërtimi zgjati rreth shtatë vjet, me shumicën e punës manuale të kryer nga skllevërit afrikanë dhe emigrantët evropianë. Banorët e parë të Shtëpisë së Bardhë ishin John dhe Abigail Adams, të cilët kaluan natën e tyre të parë atje më 1 nëntor 1800. Pasi trupat britanike dogjën Shtëpinë e Bardhë duke lënë vetëm një guaskë të djegur, Hoban mbikëqyri riparimin dhe rindërtimin e ndërtesës dhe muret e jashtme, të cilat fillimisht ishin gri të lehta, i ripikturuoi në të bardhë, shkruan nndb.com. Dizajni për Shtëpinë e Bardhë u ndikua në përgjithësi nga Leinster House në Dublin dhe fasada kryesore nga Pjata 51 në Librin e Arkitekturës së James Gibbs (London, 1728).

Nga 1793 deri në 1802 Hoban ishte një nga super mbikëqyrësit e ngarkuar me ngritjen e Selisë së Kongresit siç është projektuar nga William Thornton. Në Uashington, D.C., Hoban gjithashtu krijoi Grand Hotel (1793-95), Little Hotel (1795), dhe komisionin e tij të fundit federal, Shtetin dhe Zyrat e Luftës (1818).

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here