Connect with us

Ndërtim

Produktiviteti i ndërtimit: Çfarë mund të mësojmë nga Holanda

Published

on

Produktiviteti është një problem i përhershëm për tregjet kryesore të ndërtimit në të gjithë botën.

Por disa tregje – veçanërisht Holanda – kanë arritur të zvogëlojnë trendin.

Produktiviteti i dobët i punës do të thotë që punëtorët e ndërtimit prodhojnë më pak në të njëjtin numër orësh sesa homologët e tyre në sektorë më efikasë si prodhimi.

Kjo do të thotë se ndërtimi kërkon më shumë burime pune sesa do të ishte ndryshe nëse do të ishte më efikas, që do të thotë se projektet përfundojnë duke kushtuar më shumë.

Produktiviteti i punës në të gjithë vendet e BE-së 27 në tërësi ka rënë me 4.6% që nga viti 2015 (shih grafikun). Në tregje të caktuara rënia është edhe më e theksuar. Në Spanjë, për shembull, ka rënë me 19.5%, ndërsa në Poloni është ulur me 10.4%.

Por Belgjika gëzoi një rritje prej 3% në produktivitet, të paktën deri në vitin 2020. Ndërkohë Holanda ka parë një rritje më të fortë prej 11.8%, megjithëse ka filluar të zvogëlohet pak kohët e fundit.

Pra, si ia doli Holanda të përballonte trendin e produktivitetit? Dhe çfarë mund të mësojnë tregjet e ndërtimit kudo në botë prej tij?

Një nga arsyet kryesore për rritjen e produktivitetit të punës në Holandë ishte nevoja. Ndërmjet viteve 1995 dhe 2001, vëllimi i ndërtimit holandez u rrit me 33%, edhe pse ra me 2% në të gjithë BE-në gjatë së njëjtës periudhë.

Një bum i banesave nënkuptonte që që nga viti 2018, 40% e bizneseve të ndërtimit raportonin mungesë stafi. Ky ishte më i larti nga të gjithë sektorët e ekonomisë holandeze, me 25% të bizneseve në përgjithësi që raportuan mungesë. Një mungesë kaq e madhe ndihmoi në nxitjen e ndryshimeve strukturore për të rritur produktivitetin.

Maurice van Sante, ekonomisti kryesor i ndërtimit, në bankën holandeze ING, shpjegon, “Rritjet e larta të rritjes nxisin investimet në teknologjitë e reja dhe kompanitë më të gatshme dhe më të afta për të investuar në makina të reja, robotë dhe dixhitalizim. Rritja e prodhimit rezulton gjithashtu në vendosje më optimale të punonjësve pasi ka një shans më të vogël për mbikapacitet.”

Analiza nga ING tregon se Holanda ka një nga numrat më të lartë të robotëve në ndërtim, me 1.5 për 10,000 punëtorë. Kjo krahasohet me 1.2 në të gjithë BE12, 0.8 në Gjermani, 0.3 në MB, 0.2 në SHBA dhe vetëm 0.1 në Kinë.

Holanda bën porosi për projekte ndërtimi në vlerë prej rreth 3 miliardë euro në vit dhe është një nga liderët në zbatimin e BIM në BE. Vendi është një nga pak në BE me mandat për standarde të hapura BIM (si IFC, CB-NL dhe ETIM). Standardet e hapura nënkuptojnë se palët e interesuara në projektet e ndërtimit mund të prishin kapanone dhe të punojnë në mënyrë më efikase së bashku.

Tregu ka parë gjithashtu adoptimin entuziast të teknologjisë si realiteti i shtuar (AR) për ta bërë procesin e ndërtimit më efikas. Për shembull, firma holandeze e ndërtimit Ballast Nedam përdor AR për ‘inspektimet para derdhjes’, duke krahasuar planet e saj 3D me situatën në terren, në mënyrë që të mund të zbulojë mospërputhjet përpara ndërtimit.

Kompania gjithashtu sapo ka lançuar robotin e saj për vendosjen e tullave, i cili pretendon se mund të zvogëlojë konsumin e llaçit nga 30% në 50%.

Fuqia punëtore e kualifikuar

Holanda ka pjesën më të madhe të banorëve të aftë në përdorimin e kompjuterëve, softuerit dhe internetit në Evropë, me nivele të larta pjesëmarrjeje në mësimin profesional si dhe arsimin akademik. Vendi zë vendin e 6-të në listën e vendeve konkurruese më të talentuar të shkollës së biznesit INSEAD 2022.

Vitin e kaluar, vendi forcoi fondet e tij për të përmirësuar ose rikualifikuar punonjësit përmes buxhetit të sapokrijuar STAP. Ajo ofron 1,000 € në fonde për trajnime për njerëzit në Holandë, pavarësisht nga statusi i tyre i punësimit.

Nisma është krijuar për të pasqyruar ndryshimet e shpejta në praktikat e punës./Media Ndërtimi

Ndërtim

Ndërtimi i objekteve të larta afër shtëpive, shqetësim për shumë banorë të Prishtinës

Published

on

Probleme të tilla ka pasur në vazhdimësi, me ç’rast edhe janë denoncuar kompani të ndryshme që merren me ndërtimin e objekteve banesore. Kështu ka ndodhur edhe gjatë ditës së djeshme, ku dy qytetarë kanë kërkuar ndihmën e Policisë, duke raportuar se po rrezikohen nga ndërtimi i lartë, raporton Sinjali.

Burimet brenda Prokurorisë kanë bërë me dije se dy banorë që jetojnë në rrugën “Faton Krasniqi” kanë raportuar se po rrezikohen nga punimet që po kryhen nga kompania ‘Lesna SHPK’ në atë pjesë. Denoncimi i tyre ka aktivizuar Policinë, me ç’rast drejtori i kësaj kompanie, Bekim Deshishku ka përfunduar në Polici si i dyshuar.

Sinjali mëson se rasti ka ndodhur të shtunën në orët e mëngjesit, kur dy banorët që jetojnë në shtëpitë afër objektit ku po ndërtohet janë ndjerë të rrezikuar dhe kanë vendosur që ta raportojnë te organet e rendit.

Sipas informacioneve të para, njëri prej tyre ka deklaruar se oborri i tij ka nisur të shembet për shkak të punimeve, prandaj kanë kërkuar që të merren masa para se të pësojë ai dhe familja e tij.

Si rezultat i denoncimit, anëtarët e familjeve që jetojnë në ato dy shtëpi janë evakuuar, ndërsa në vendin e ngjarjes, përveç zyrtarëve policorë, kanë intervenuar edhe inspektorët e komunës dhe zjarrfikësit.

Pas përfundimit të procedurave të nevojshme, drejtori Deshishku është intervistuar në cilësinë e personit të dyshuar, me ç’rast ka dhënë deklaratë para hetuesve policorë për punimet që po kryejnë në pjesë.

Lidhur me rastin, Prokurori i Shtetit ka urdhëruar inicimin e rastit për veprën penale “Shkaktim i rrezikut të përgjithshëm” dhe ndërmarrjen e veprimeve të nevojshme hetimore.

Gazeta Sinjali ka tentuar të marrë një deklaratë edhe nga kompania, por të njëjtit kanë qenë të paqasshëm në dy numrat e tyre kontaktues./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Si mundet ndërtimi të luftojë rrezikun në rritje të përmbytjeve

Published

on

Ndryshimet klimatike do të thotë se projektet më të mëdha dhe më të sofistikuara për zbutjen e përmbytjeve po bëhen vendimtare për të mbrojtur komunitetet në të gjithë globin.

Shkalla e sfidës së zbutjes së përmbytjeve është e madhe, pasi ndryshimet klimatike jo vetëm që po ndikojnë në reshje më intensive, por edhe në rritjen e nivelit të detit.

Ekziston një njohje në rritje globalisht se përmbytjet mund të ndodhin pothuajse kudo. Në SHBA, Agjencia Federale e Menaxhimit të Emergjencave (FEMA) përdor shprehjen “kudo që bie shi, mund të vërshojë” në shtrirjen e tyre, dhe kjo është më e vërtetë tani se kurrë. Kjo është për shkak të ndryshimit të klimës që rrit frekuencën dhe intensitetin e reshjeve, por edhe efektin e zhvillimit në komunitete duke krijuar zona më të papërshkueshme që rrisin shpejtësinë dhe vëllimin e rrjedhjes.

“Kohët e fundit, isha në Fort Lauderdale, Florida kur ra një shi i pabesueshëm 26 inç në një ditë të vetme (kryesisht një periudhë e shkurtër pasdite). Kjo ‘bombë shiu’, shkaktoi përmbytje të përhapura dhe ndërprerje të sistemeve të kullimit plotësisht dërrmues të projektuar për ngjarje më të vogla të shkallës.”, tha Adam Hosking, nënkryetar dhe drejtor global për burimet ujore dhe elasticitetin në konsulencën teknike Jacobs.

Këto ngjarje ekstreme po bëhen më të shpeshta dhe në mënyrë të pashmangshme po nxisin rritjen në tregun global për zgjidhjet e zbutjes nga përmbytjet.

Megjithatë, mundësia nuk kufizohet vetëm në adresimin e ndryshimeve klimatike, por edhe në ndryshimin e mënyrës sesi e menaxhojmë mjedisin tonë ujor në nivel ujëmbledhës. Cilësia e ujit në krahasim me sasinë tani ka filluar t’i jepet përparësi.

Përmbytjet janë një nga rreziqet natyrore më shkatërruese dhe frekuenca e përmbytjeve parashikohet të rritet në 42% në Tokë deri në fund të shekullit, duke kushtuar mbi 40 miliardë dollarë dëme të mëdha dhe duke shkaktuar stres të pallogaritshëm, humbje jete dhe përçarje botërore.

Tradicionalisht, skemat janë hartuar duke përdorur modele kompjuterike kundrejt standardeve të tilla si ‘1 në 100 vjet përmbytje’. Duke pasur parasysh ndryshimet klimatike, a po i përshtat profesioni i inxhinierisë modelet apo standardet e dizajnit?

Menaxhimi adaptiv, dhe veçanërisht rrugët e përshtatjes, tani janë një qasje e njohur dhe e përdorur gjerësisht për menaxhimin e pasigurisë së thellë që lind nga ndryshimet e ardhshme klimatike.

Kjo qasje pranon se ne nuk mund të parashikojmë saktësisht se cilat mund të jenë nivelet e përmbytjeve/deteve në një pikë të caktuar në të ardhmen, por ne e dimë drejtimin/prirjen e përgjithshme të ndryshimit. Prandaj, ne mund të hartojmë dhe zbatojmë zgjidhjet tona në një mënyrë për të qëndruar përpara ndryshimeve, duke menaxhuar rrezikun deri në nivele të tolerueshme dhe duke monitoruar në mënyrë aktive për të siguruar që veprimet tona të ardhshme të elasticitetit janë planifikuar dhe dorëzuar në kohë për të ruajtur atë nivel të tolerueshëm të rrezikut./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Arkitektët zviceran i shndërrojnë stallat në objekte banimi

Published

on

Studio zvicerane e arkitekturës Madeleine Architectes ka konvertuar një stallë derrash të vjetër dhe e ka veshur me gëlqere dhe kërp për të krijuar bazën e kësaj shtëpie dhe zyre në Chavronay.

E quajtur Receta, shtëpia ndodhet midis një ferme dhe një pule në një zonë rurale afër kufirit francez dhe është projektuar si një vend pensioni për prindërit e një familjeje të madhe.

Madeleine Architectes e veshi guaskën ekzistuese të tullave të derrave me një shtresë gëlqereje izoluese dhe kërpi, përpara se ta mbulonte me një nivel të sipërm të veshur me metal.

Niveli i sipërm lidhet drejtpërdrejt me fermën ngjitur nëpërmjet një ure të vogël prej druri.

Kati përdhes i Recetës përmban një zyrë, ndërsa kati i parë ka një apartament. Në katin e dytë është një dhomë ngrënie komunale si për banorët ashtu edhe për fermën përreth.

Hapjet e reja në bazën e ndërtesës janë të pajisura me dritare të vogla me grila të zeza për dhomën e gjumit, ndërsa në nivelin e sipërm, dritaret me lartësi të plotë të mbrojtura nga mbikalimi i çatisë ofrojnë pamjet e zonës së ngrënies të peizazhit.

Ambientet e brendshme të Recetës përcaktohen nga panelet prej druri të zbehtë që rreshtojnë muret dhe dyshemetë. Panelet shfaqen gjithashtu në tavanin e katit të sipërm, të bashkuara me xhama druri të ekspozuar.

Ato janë të kontrastuara me llamba të vogla me ngjyra të ndezura, duke përfshirë një gardërobë të kuqe të integruar në dhomën e gjumit dhe kabllot e ndriçimit me ngjyra të ndezura që mbështesin llamba të ekspozuara në zonën e ngrënies.

Madeleine Architectes u themelua në Vevey në 2017 dhe aktualisht drejtohet nga Maxence Derlet dhe Antoine Béguin.

Projekte të tjera që përfshijnë konvertimet e derrave në Dezeen përfshijnë Nieby Crofters Cottage nga Jan Henrik Jansen dhe Marshall Blecher dhe një shtëpi pushimi portugeze nga José Almeida.

Continue Reading

Trending