Connect with us

Aktuale

Prodhimi i plastikës në Kosovë ndihmohet nga programet e riciklimit të Evropës

Published

on

Plastika rrit prodhimin dhe konkurrencën me një linjë të re riciklimi.

Kompania me bazë në Kosovë, Plastika, riciklon mbetjet plastike, i përpunon ato në granula dhe i kthen ato në lloje të ndryshme të folieve të përdorura në bujqësi dhe ndërtim. Zhvillimi i biznesit, i cili ka 90 punonjës me kohë të plotë, ka qenë një proces gradual. Firma filloi me mbledhjen e mbetjeve plastike, më pas filloi t’i riciklonte ato, më pas kaloi në prodhimin e materialeve plastike.

“Në fillim të viteve 1990, ne filluam të shisnim fletë metalike, kryesisht ato bujqësore”, thotë drejtori i shitjeve të Plastika, Ardit Shabani. “Kërkesa e madhe për këto produkte na sugjeroi që të investojmë në prodhimin tonë. Në vitin 2006 përfunduam një investim në një fabrikë të re me linja prodhimi dhe riciklimi.”

Kompania ishte një pioniere kombëtare në industri, megjithëse zhvillimi i biznesit nuk ishte pa sfida.

“Kishte sfida të ndryshme: probleme teknike, mungesë e stafit të kualifikuar dhe probleme infrastrukturore, kryesisht të lidhura me energjinë elektrike,” thotë z. Shabani. “Në këtë industri, ndërprerjet e energjisë elektrike janë jashtëzakonisht të kushtueshme, si dhe dëmtojnë pajisjet dhe prodhimin. Megjithatë, vendosmëria jonë për ta bërë investimin të funksionojë do të thotë që tani kemi dy linja riciklimi, me një kapacitet prej 30 tonësh në ditë, si dhe pesë linja prodhimi. Kompania jonë ka mbulim të gjerë të tregut vendas, por edhe shtrirje të gjerë në tregun ndërkombëtar – deri në 60 për qind të xhiros sonë vjetore është nga eksportet.”

Që nga viti 2006, Plastika ka ricikluar më shumë se 50,000 ton mbetje. Përveç grumbullimit të mbeturinave në Kosovë, i importon ato nga disa vende. E gjithë kjo dërgohet në fabrikën e riciklimit, ku trajtohet në bazë të llojit plastik. Mbetjet më pas ndahen, bluhen dhe pastrohen.

“Modeli ynë i biznesit është të riciklojmë mbetjet plastike, nga të cilat ne zhvillojmë produkte për industrinë e ndërtimit, bazuar tërësisht në materialet e ricikluara”, thotë z. Shabani. “Riciklimi fillon me grumbullimin e mbetjeve nga punonjësit e kompanisë, por edhe nga partnerë të jashtëm, si biznese ashtu edhe individë.

Kur vendosi të zgjeronte kapacitetin e saj, Plastika iu drejtua BERZH-it për mbështetje. Kompania ka akses në financa të reja nëpërmjet një programi të BERZH-it, i bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian (BE) sipas Instrumentit të tij I për Asistencën e Para-Aderimit (IPA), i cili ofron kredi nëpërmjet bankave tregtare lokale. Kjo i lejoi kompanisë të investonte në një linjë të re riciklimi. Kredia totale nga Banka Per Biznes (BPB) arriti në 600,000 € dhe me përfundimin e suksesshëm të investimit, kompania mori një grant prej 90,000 €, i financuar nga IPA e BE-së dhe i menaxhuar nga EUO/EUSR Kosova.

“Linja jonë e re e riciklimit, me kapacitet deri në 1000 kg/orë dhe teknologji të re dhe moderne, na ka mundësuar të rrisim kapacitetin tonë të riciklimit dhe prodhimin e produkteve plastike”, thotë z. Shabani. “Në të njëjtën kohë, ky investim ka rritur cilësinë e procesit të riciklimit, gjë që ndikon edhe në cilësinë e produktit final. Ajo krijon një avantazh konkurrues për ne në tregun ndërkombëtar. Në këtë mënyrë, ne kemi arritur të prokurojmë një linjë prodhimi që është në përputhje me rregulloret evropiane.”

Përveç përmirësimit të cilësisë, makineria e re është gjithashtu efikase në energji, duke sjellë kursime të konsiderueshme të energjisë, si dhe reduktim të emetimeve të CO2.

Programi për Mbështetjen e Konkurrueshmërisë së NVM-ve në Kosovë është një mjet prej 30 milionë euro i zhvilluar nga BERZH dhe BE-ja për të ndihmuar NVM-të të përmirësojnë konkurrencën e tyre. Investimet e pranueshme përfshijnë përmirësime të pajisjeve dhe objekteve që ndihmojnë kompanitë të përputhen me rregulloret e BE-së dhe të forcojnë aftësinë e tyre për të eksportuar në BE duke përshpejtuar tranzicionin e Kosovës drejt një ekonomie më të gjelbër dhe më të qëndrueshme.

*Artikulli nga Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH)./Media Ndërtimi.

Aktuale

Vazhdon largimi i Evropës nga gazi rus, hapet tubacioni i ri i gazit Norvegji-Poloni

Published

on

Gazi ka filluar të rrjedhë në Poloni përmes një tubacioni të ri “Baltik Pipe”, thotë operatori i gazsjellësit të vendit Gaz-System.

Tubacioni, i cili shkon nga Norvegjia përmes Danimarkës, është një pjesë e madhe e përpjekjes së Polonisë për t’u larguar nga varësia e gazit rus.

Megjithatë, puna për tubacionin filloi vite përpara pushtimit rus të Ukrainës në muajin shkurt, raporton skynews.

Gazi filloi të rrjedhë pak pas orës 4 të mëngjesit të sotëm (koha e Mbretërisë së Bashkuar) dhe tubacioni ka një kapacitet vjetor prej 10 miliardë metra kub.

Ai vjen një ditë pasi u zbuluan rrjedhje në tubacionet e gazit Nord Stream që lidhin Rusinë me Evropën, megjithëse Rusia ndërpreu furnizimin me gaz në Poloni në prill pasi Polonia refuzoi kërkesën e Rusisë për të paguar në rubla.

Ndryshe, sabotimi është shkaku më i mundshëm i dëmtimit të tubacioneve të gazsjellësve Nord Stream 1 dhe 2./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

ATK inkason mbi 700 mijë euro borxhe nga bizneset

Published

on

Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) ka njoftuar se pas një aksioni të djeshëm në disa subjekte biznesore, të cilët kanë borxhe të pa-paguara, ka inkasuar borxhe në vlerën mbi 700 mijë euro.

Ky aktivitet është realizuar në regjionin e Prishtinës, Ferizajt, Gjakovës, Mitrovicës, Prizrenit dhe Gjilanit.

Në kuadër të këtij aksioni, sipas ATK-së, mbledhësit tatimor kanë mbyllur dhe sekuestruar prona të bizneseve për mos-pagesë tatimit, duke shtuar se të njëjtat aktivitete të mbledhjes së detyrueshme do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim.

Përmes një njoftimi për media, Administrata Tatimore i njofton të gjithë tatimpaguesit që kanë obligime të pa-paguara, të kontaktojnë Departamentin e Mbledhjes së Detyrueshme dhe të paguajnë detyrimet tatimore, në mënyrë që të mos ballafaqohen me masa të konfiskimit.

Gjithashtu, nga ATK-ja kanë bërë thirrje që tatimpaguesit të jenë bashkëpunues në pagesën e borxheve të tyre, si dhe të njoftohen për mundësitë që ofron Ligji për Administratën Tatimore dhe Procedurat në pagesën e borxheve tatimore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Strehimoret prej bambuje një zgjidhje pas shkatërrimit të rreth 1 milionë shtëpive nga vërshimet në Pakistan

Published

on

Përmbytjet katastrofike në Pakistan kanë prekur rreth 33 milionë njerëz, shumë prej të cilëve po kërkojnë ende strehim të sigurt pas shirave që dëmtuan ose shkatrruan më shumë se 1 milion shtëpi.

Ndërsa një e treta e vendit është e zhytur nën ujë, dhe ekspertët thonë se mund të duhen deri në gjashtë muaj që uji të tërhiqet.

E për të adresuar nevojën urgjente për strehim të banorëve, arkitekti Yasmeen Lari dhe Fondacioni Heritage i Pakistanit kanë punuar gjatë gjithë kohës për të pajisur njerëzit në provincën Sindh me aftësitë dhe materiale për të ndërtuar strehimore prej bambuje.

Strehimoret, të quajtura Lari OctaGreen (LOG), mund të ndërtohen nga gjashtë ose shtatë persona brenda pak orësh.

Sipas arkitektit Lari synimi është që të ndërtohen rreth 1200 strehimore të tilla, dhe deri tani janë ngritur rreth 350 të tilla.

Ky aksion i ndërtimit të strehimoreve prej bambuje është përkrahur edhe nga rajone tjera të Pakistanit, dhe synohet të ndërtohet 1500 strehimore për muaj.

Strehimoret nuk janë të kushtueshme, janë të thjeshta dhe nuk kanë impakt negativ në mjedis.

Çmimi për ndërtimin e një strehimoreje nga bambuja kushton rreth 25 mijë rupi pakistanezë që përkthehet në rreth 110 euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending