Connect with us

Ndërtim

Printimi 3D: Teknologjia e re po përdoret për të ndërtuar në Afrikë

Published

on

Filiali Holcim 14Trees është firma e parë që përdor printimin 3D për të ndërtuar shkolla dhe banesa të përballueshme në vendet anembanë Afrikës. Drejtori menaxhues François Perrot i tregon Lucy Barnard-it se si teknologjia e re po ndihmon në strehimin dhe edukimin e disa prej më të varfërve në botë

Mund të jetë natë në qytetin kenian të Kilifi, por puna e ndërtimit po zhvillohet me shpejtësi të plotë në kantierin e ndërtimit të kompleksit të banesave Mvule Gardens, gjysmë milje nga autostrada Kilifi në periferi të qytetit.

Gjersa dielli i madh afrikan perëndon mbi fshatin përreth, një grykë gjigante blu në një krah të gjatë robotik, i mbështetur nga një portier metalik, vazhdon udhëtimin e tij duke udhëtuar rreth e rrotull një trualli, duke nxjerrë një shtresë betoni të menduar, si një vijë e pastës së dhëmbëve, siç shkon.

Në çdo rrotullim, një strukturë betoni nën grykë rritet disa centimetra më e lartë. Në kohën kur dielli lind përsëri mbi Oqeanin Indian aty pranë, struktura kryesore do të ndërtohet.

Projekti, i cili po ndërtohet nga kompania afrikane e ndërtimit 14Trees, një sipërmarrje e përbashkët midis prodhuesit zviceran të çimentos Holcim Group dhe krahut të zhvillimit të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, British International Investment, është projekti më i madh i strehimit të përballueshëm i printuar në 3D në Afrikë.

Për François Perrot, drejtor menaxhues i 14Trees dhe drejtues i banesave të përballueshme në Holcim, kontinenti i Afrikës, me kërkesën e tij masive dhe në rritje për shtëpi dhe shkolla, është një zonë ku teknologjia e printimit 3D mund të bëjë vërtet një ndryshim./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Inspektorët ndërprejnë punimet në një objekt të lagjes “Ulpiana”

Published

on

Inspektorët e komunës së Prishtinës kanë ndërprerë punën në katin e parë të një ndërtese në lagjen “Ulpiana”.

Magazina televizive “Ju flet Prishtina” raportoi se në atë pjesë po punohej pa leje të ndërtimit dhe po dëmtoheshin shtyllat e objektit banesor./Media Ndërtim.

Continue Reading

Ndërtim

Më afër detit! Montohen 18 trarë për të shkurtuar aksin Palasë-Dhërmi

Published

on

Në urën e Palasës si pjesë e aksit Palasë-Dhërmi po kryhet montimi i trarëve

Në total do të montohen 18 trarë me hapësirë dritë 36ml dhe 22ml  gjithashtu po punohet dhe me realizimin e shtresës së stabilizantit.

Continue Reading

Ndërtim

Ndërtimi do të tregojë elasticitet në 2022

Published

on

Një raport i ri thotë se ndërtimi evropian tregoi elasticitet në vitin 2021, me një rritje prej 5.2% në totalin e investimeve për gjysmën e parë të vitit.

Sipas Raportit Statistikor të 65 vjetëve të FIEC, investimet totale në ndërtim në 27 vendet anëtare të BE-së ishin afërsisht 1.6 trilionë euro për vitin e plotë, që ka 11.1% të PBB-së totale të bllokut.

Raporti edhe aktivitetet zbërthyer gjatë vitit 2021, ku ndërtesat jorezidenciale (zyra, spitale, hotele, shkolla dhe ndërtesa industriale) në 31.3% të gjithë aktivitetit.

Puna e rinovimit – një element i aktivizimit të Komisionit Evropian për reduktimin e emetimeve të karbonit – luan 27.3% të aktivitetit.

Ndërtimi i shtëpive të reja shënoi 21.9%, ndërsa projektet e inxhinierisë civile janë 18.0%.

Duker gjetjet e raportit, zëvendëspresidenti i FIEC-it për çështjet ekonomike dhe ligjore, Rüdiger Otto, tha se investimet totale në ndërtim priten, me një normë të rritjes në vitin 2022, me një normë prej 2.8%.

Ai tha se rritja në të gjitha segmentet e pritej, edhe pse me një normë më të ulët se në vitin 2021, por paralajmëroi se për shkak të ndikimit të saj të projektit të materialeve të ndërtuara dhe të dëmshme, së bashku me luftën e tyre në luftë, do të ishte e tillë. sigurt se do të ketë një ndikim rimëkëmbja e aplikimit të industrisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending