Connect with us

Ndërtim

Prezantohet plani për ndërtimin e fabrikës australiane të litiumit

Published

on

Fillimi i mineraleve në Mbretërinë e Bashkuar, Alkemy Capital Investments, ka njoftuar planetin për të ndryshuar një produkt të sulfatit të litiumit (LSM) në Port Hedland në rajonin Pilbara të Australisë Perëndimore.

Fabrika e Port Hedland do të përpunojë spodumene – një mineral që është një burim kryesor i litiumit – nga minatorët australianë për të prodhuar një fillestar 40,000 tonë në vit LSM parësore. Zgjerimi i mëvonshëm pritet të shtojë 120,000 tonë të tjerë në vit.

Prodhimi i litiumit në fabrikën e re do të mundësojë zgjerimin e uzinës së hidroksidit të litiumit të Tees Valley (TVL) në Parkun Ndërkombëtar të Kimikateve Wilton në Teesside në MB. TVL është një degë në pronësi të plotë të Alkemy.

Së bashku me objektin e përpunimit të TVL, fabrika e Alkemy në Port Hedland pritet të ofrojë një zinxhir furnizimi me litium me karbon të ulët dhe pa rrezik midis prodhuesve australianë të spodumenit dhe tregut evropian në rritje të qelizave të litiumit.

Drejtori i Alkemy dhe TVL, Sam Quinn deklarpi se: “Duke punuar me tregtarin kryesor global të metaleve Traxys për të marrë lëndën e parë spodumene për uzinën Port Hedland LSM, Alkemy tani po përparon diskutimet për të finalizuar dhe siguruar vendin optimal për uzinën Port Hedland LSM dhe spodumene përfundimtare. marrëveshja e lëndës së parë për të siguruar zhvillimin e uzinës.

“Ndërtimi i uzinës Port Hedland LSM do t’u sigurojë prodhuesve australianë të spodumenit një zgjidhje të plotë të rafinimit të mesëm me akses të drejtpërdrejtë në tregun evropian.

“E rëndësishmja, do të sjellë gjithashtu përpunim të madh në rrjedhën e poshtme dhe shtim të vlerës në rajonin Pilbara të Australisë Perëndimore, me përfitime të rëndësishme shumëfishuese për komunitetin lokal, ndërkohë që redukton gjurmën e karbonit të zinxhirit të furnizimit me bateri litium nga fundi në fund për të përmbushur të rejat. Standardet evropiane të emetimeve.”, tha ai./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Rreziqet në rritje rreth ndërtimit nuk ndalojnë marrjen e kredive për këtë investime në këtë sektor

Published

on

Kredia për sektorin e ndërtimit këtë vit po shënon nivelet më të larta në të paktën gjashtë vitet e fundit.

Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, për 7-mujorin 2022, kredia e re për ndërtimin kishte vlerën e 22.7 miliardë lekëve ose 194 milionë eurove.

Kredia e re për sektorin e ndërtimit është rritur me 38% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Vlera totale e portofolit të kredisë për ndërtimin në fund të muajit korrik arriti në 70.4 miliardë lekë, në rritje vjetore me pothuajse 30%.

Kredia për ndërtimin po përjeton një fazë të re rritjeje, e nxitur nga zhvillimet në sektorin e pasurive të paluajtshme, sidomos në kryeqytet dhe bregdet.

Mbështetur në të dhënat e INSTAT, për 6-mujorin 2022, vlera e lejeve për ndërtesa, përfshi rikonstruksione, ishte rreth 60 miliardë lekë, në rritje me 54% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ndërsa sipas Bankës së Shqipërisë, rritja mesatare vjetore e çmimeve të pasurive të paluajtshme për vitin e kaluar shënoi nivelin 9%.

Rritja e çmimeve ka inkurajuar jo vetëm sipërmarrësit, por po nxit edhe më shumë bankat t’i mbështesin këto projekte.

Megjithëse pjesa më e madhe e investimeve në ndërtim po financohet me burime të tjera, edhe bankat tregtare po e shfrytëzojnë ecurinë e favorshme në tregun e pasurive të paluajtshme, për të zgjeruar biznesin si në financimin e këtyre investimeve, ashtu edhe në blerjen e tyre nga familjet shqiptare.

Ndërtimi këtë vit është sektori i dytë më i kredituar i ekonomisë, pas tregtisë. Por, ndërkohë që kredia e re për tregtinë paraqitet pothuajse në të njëjtat vlera me vitin e kaluar, kredia për ndërtimin është në rritje të ndjeshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Hyundai do të zbulojë konceptin e ngarkuesit me hidrogjen

Published

on

Prodhuesi me bazë në Korenë e Jugut Hyundai do të marrë pjesë në ekspozitën e Bauma të këtij viti, ku do të zbulojë një koncept ngarkues me rrota me energji me qeliza hidrogjeni.

Ngarkuesi i ri 14 tonësh, HW155H, premton tetë orë funksionim, me një kohë mbushjeje prej 20 minutash – dhe emetimi i vetëm është uji.

Hyundai do të shfaqë gjithashtu gamën e tij të ekskavatorëve, ngarkuesve me rrotën dhe kamionëve të artikuluar (ADT).

Duke punuar temën Think Further, Think Future, kompania do të zbulojë gjithashtu dy ADT të reja, HA30A dhe HA45A, me nën respektivisht 28 dhe 41 ton.

ADT- janë projektuar me korniza të pjerrëta të shas së pasme, duke u rritur qëndrueshmërinë e tyre në shumë qendra të makinave.

Sipas Hyunda, ADT-të janë të ndryshme për të përqafuar tokën, me boshtet e njëpasnjëshme që kanë një nivel të lartë kontakti me tokën dhe “tërheqjen më të mirë në klasë”. Në të dy makinat, një unazë rrotulluese e bashkimit të artikulacionit është montuar afër boshtit të përparmë, duke nxitur zgjidhjen e njëjtë të problemeve.

Kjo vetëm njëlloj e barabartë me peshën i lejon operatorit të përdorë diferencialet e mjedisit të rrëshqitjes me një vlerë bllokimi 45°, duke mbajtur lëvizjen në të dy rrotat e përparme edhe kur drejton drejtimin.

Stenda Hyundai do të përfshijë një teknologji të tillë, por do të bëjë që të ketë një zonë të veçantë teknologjike në sallën e TIK, ku do të demonstrojë si risitë ekzistuese, ashtu edhe vizionin e kompanisë për të ardhmen.

Pikat kryesore do të jenë të sigurta për energjinë, duke përfshirë teknologjinë elektrike dhe hidrogjenin e karburantit për makineri të ndërtimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Komuna e Prizrenit ndanë parcelë për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal

Published

on

Me asnjë votë kundër, Kuvendi Komunal i Prizrenit, ka miratuar Kërkesën e Arkivi Kosovës për ndarjen e parcelës për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal – Prizren.

Në mbledhjen e së enjtes të Kuvendit Komunal të Prizrenit, anëtarët e Kuvendit votuan buxhetin e Komunës për vitin 2023.

Për përgatitjen e buxhetit janë mbajtur 9 dëgjime buxhetore, 1 dëgjim buxhetor është mbajtur edhe nga Komiteti për Politikë dhe Financa.

Për organizimin e dëgjimeve buxhetore, zyrtarët përgjegjës kanë përgatitur raport me të gjitha detajet i cili është i publikuar në uebfaqen e Komunës, në rubrikën “Dëgjimet Buxhetore”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending