Connect with us

Aktuale

Pishtarët: Ministria e Mjedisit, nuk pranon publikun të marrë pjesë në vendime për Leje Mjedisore!

Published

on

Këto ditë mësuam se Ministria e Mjedisit ka përfunduar draft Udhëzimin Administrativ për procesin e dhënies së Lejeve Mjedisore dhe NUK ka marrë parasysh asnjë nga komentet tona që qytetarëve të ndikuar të u mundësohet pjesëmarrje në këtë proces, shkruan në reagimin e Grupit në mbrojtje të ambientit “Pishtarët”.

Ndërsa, operatoreve privat i japë të drejtë ekskluzive. Psh. Në rastin e HCve në Deçan, kurdo që Kelkosi aplikon për Leje Mjedisore, gjendja e mjedisit do të pranohet vetëm si don ta paraqes Kelkosi.

Ndërsa qytetarët as nuk do të njoftohen, e as nuk do t’kenë të drejtë të paraqesin ndonjë evidence. Pra, vetëm Kelkosi mund të vendosë se ku dhe çka paraqet rehabilitim apo mjedis të ndikuar nga veprimet e tyre.

Pas një takimi me zyrtarë të Ministrisë dhe shqyrtimit të legjislacionit, juristi i angazhuar nga organizata Riverwatch për Kosovë, z. Rinon Arifi ka gjetur se mohimi i pjesëmarrjes publike përmes këtij Udhëzimi është në kundershtim direkt me Kushtetuten e Kosovës dhe direktivat e BEse në fushën e mjedisit.

Si rezultat, z. Arifi sot ka dërguar letër Ministrit Aliu @liburnaliu me argumete ligjore për përgjegjësinë e Ministrisë të garantojë pjesemarrjen e publikut dhe ka kërkuar nga Ministri Aliu që të mos pranojë Udhëzimin pa u përfshirë komentet tona- pra dispozita që garantojnë qartë pjesemarrjen e publikut. z. Arifi gjithashtu ka ofruar ndihmen dhe bashkpunimin me grupin punues për arritjen e këtij qëllimi.

Duke marrë parasysh se saga e hidrocentraleve në Kosovë është bërë edhe çështje ndërkombetare,si dhe premtimet e qeverisë së tanishme, është shqetësuese se ende duhet të angazhohet ndihmë juridike në këtë nivel për respektim të drejtës tonë themelore.

Ndoshta vlenë të përmendet se shumica e zyrtarëve që janë në krye të këtij draft Udhëzimi janë përgjegjës për lëshim të Lejeve famëkeqe të Kelkosit. Dhe, duke parë mos-konsideratën e vazhdueshme dhe përpjekjet që të përjashtohet publiku, lindin dyshime të mëdha se përmes këtij Udhëzimi po shtrohet tereni që të veprohet si në të kaluarën.

Por, duhet të dihet se të gjitha lejet mjedisore që i ka lëshuar ky komision, janë të pezulluara nga Gjykatat sepse shoqëria civile ka paraqitur evidencë që dëshmon gjendjen e mjedisit, gjë që është mbajtë fshehtë nga operatori.  Ky Udhëzim ish dashtë që specifikisht të adresojë këtë dështim, përndryshe rrezikohet që çdo leje e lëshuar nga ky komision, sipas këtij draft Udhëzimi të përfundojnë të pezulluara/anuluara nga Gjykatat-gjë që do të ulë edhe më poshtë besueshmerinë në Ministri të Mjedisit.

Ftojmë ministrin Aliu, që ka deklaruar publikisht se asnjë vendim nuk do të merret pa pjesëmarrje të publikut, si dhe institucionet tjera përkatëse që të marrin masat e duhura në garantimin e të drejtës tonë Kushtetuese në proces të lejeve mjedisore./Media Ndërtimi.

Aktuale

Rasti ‘Brezovica’, arrestohen 4 persona, dy të tjerë mbeten në arrati!

Published

on

Prokuroria e Ferizajt, ditën e djeshme ka njoftuar se ka bastisur gjashtë lokacione dhe ka arrestuar katër persona, ndërsa dy të tjerë mbeten në arrati pasi nuk ishin hasur në vendbanimet e tyre.

Ndër të arrestuarit është edhe Bekim Pireva i cili është ortak në një biznes në Ulqin më Idriz Thaçin, vëllain e ish Presidentit Thaçi. Kallxo.com ka kontaktuar me avokatin e Pirevës, Arben Shala, por ai ka qenë shumë i shkurtër.

“I vetmi bashkëpunim i yni me z.Idriz Thaçi është në projektin ndërtimor në Ulqin. Të dhënat e kompanisë dhe aksionarëve janë të gjitha publike dhe online”, pati deklaruar Bekim Pireva, drejtor i kompanisë “Premium Bau Ulqin”.

Bekim Pireva, gjithashtu e kishte pranuar se ka qenë aksionar edhe me qytetarë serbë, por kishte deklaruar se ato nuk janë bërë asnjëherë aktive. Ai pati deklaruar se është aksionar me 70% të aksioneve në biznesin “Energy Power” Sh.P.K. me seli në Zubin Potok, në të cilën janë aksionarë edhe Bojan Jakshiq (20% të aksioneve) dhe Millovan Simiq (10% të aksioneve).

“Jemi vetëm tre aksionarë atje në Ulqin, unë bashkë me Arben Jetullahun dhe Idriz Thaçin, që të dy i njoh në Prishtinë kohë më parë. Po, Idrizi është vëllai i Hashim Thaçit, unë kam pas edhe një kompani tjetër me disa serbë të Zupqit por nuk është më sepse nuk kemi mujtë me hapë fabrikën”, theksoi Pireva.

Emisioni KallxoPernime i titulluar ‘Veriu dhe investimet në Ulqin’, të transmetuar vitin e kaluar mund ta ndiqni në linkun e mëposhtëm.

Sipas njoftimit të Prokurorisë në Ferizaj, personat e arrestuar janë me inicialet Xh. B., I. F., Xh. Sh., dhe B. P. Ata janë ndaluar për shkak të dyshimit se të njëjtit kanë kryer veprat penale “Marrja e ryshfetit” “Ushtrimi i ndikimit” dhe “Dhënia e ryshfetit”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Nexhat Krasniqi mbetet pa pozitën e shefit të Prokurimit në Ministrinë e Infrastrukturës

Published

on

Shefi i Prokurimit në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, MMPHI, Nexhat Krasniqi nuk mban më pozitën udhëheqëse të këtij divizioni.

Në një përgjigje të MMPHI për Kallxo.com bëhet e ditur se më datë 24 maj Ndriçim Mustafa është caktuar zyrtar përgjegjës për menaxhimin e Divizionit të Prokurimit.

“Më datë: 24.05.2022, Ndriçim Mustafa, është caktuar zyrtar përgjegjës për menaxhimin e Divizionit të Prokurimit, në kuadër të MMPHI-së, si rezultat i bashkimit të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, me qëllim të koordinimit të aktiviteteve të dy Divizioneve të Prokurimit, deri në hyrjen në fuqi të rregullores së re për organizimin e brendshëm të MMPHI-së”, thuhet në përgjigjen e tyre.

MMPHI nuk kanë treguar se cilat kanë qenë arsyet e largimit të Krasniqit dhe nëse do mbajë ndonjë pozitë tjetër brenda ministrisë ku udhëhoqi divizionin e Prokurimit.

Në emisionin “KallxoPernime” më 27 prill 2022, zëvendësministri i Infrastrukturës Hysen Durmishi ka folur për raportet e tij me tashmë ish shefin e prokurimit Nexhat Krasniqi, ku deklaroi se nuk takohet çdo ditë me të.

“Jo, nuk rri natë e ditë në zyrën time. Në zyrën ku punoj unë, çdo drejtor i departamentit, çdo shef i divizionit, çdo zyrtar që punon në ministri, e ka derën çelur sa unë jam aty. Ai (Nexhat Krasniqi), nuk vjen shpesh te unë. Ai vjen vetëm kur ka nevojë për m’u konsultu me mua. Së pari, unë përveç që jam zëvendësministër jam edhe inxhinier dhe për ashtu unë nuk duhem me bo kurrgjë e veç duhet me pritë kur të ma sjellin ndonjë dokument me e nënshkru”, deklaroi Durmishi.

Durmishi ka thënë se Krasniqi ka ardhur 2-3 muaj në punë para se të vinin në qeverisje, kjo pasi ky i fundit ka qenë i suspenduar./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Anulohet vendimi për miratim të Planit Zhvillimor Komunal të Gjilanit

Published

on

Anulimi i vendimit për miratim të Planit Zhvillimor Komunal, sipas kryetarit Alban Hyseni i hap rrugë plotësim ndryshimit të materialit bazë dhe garanton mundësi zhvillimi për Komunën e Gjilanit.

“Bartja e dy aktiviteteve, atij të mirëmbajtjes dhe sigurimit të objekteve komunale, objekteve të arsimit dhe atyre të shëndetësisë në kuadër të ndërmarrjes “Tregu” siguron shërbime me të mira për komunën dhe i jep fund një problemi shumëvjeçar për të cilin asnjëherë nuk është gjetur vullneti politik për t’u trajtuar dhe zgjidhur.

Falënderoj asambleistët e Kuvendit Komunal të Gjilanit për mbështetjen e këtyre dy propozimeve tejet të rëndësishme për Komunën dhe qytetarët.”, deklaroi kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending