Connect with us

Aktuale

Peticion online për largim të asfaltit në Parkun e Qytetit në Mitrovicë

Published

on

Të gjelbërtes po i’a nxen frymën betoni dhe asfalti. Hapësira publike po bëhet më shumë e bizneseve e më pak e qytetarëve. Idetë dhe projektet oligarke janë më me prioritet për institucionet lokale. Krejt kjo në emër të punësimit që vjen në forma të premtimeve të fryra, jo-reale.

Kanë kaluar dy muaj prej degradimit mjedisor të Parkut të Qytetit në Mitrovicë, ku me datën 23 dhe 24.10.2021 është shtruar asfalt nëpërmes këtij parku. Rruga e asflatuar çon në qendren tregtare “Art Mall”, e cila është në ndërtim e sipër, kompani e cila edhe e ka asfaltuar hapësirën në park.

Rruga mëton të krijojë qasje për vetura, që nënkupton, ajo do të shërbej kryekëput për qarkullim ekonomik ndërmjet qendres tregtare në fjalë dhe qytetit, kur në fakt veç ka qasje rrugore ekzistuese të cilat nuk e cënojnë parkun.

Për më tepër rruga e cila është shtruar nëpër park nuk parashihet në planin ideor sipas thirrjes së publikuar në faqen e komunës.

Përveç shtrimit në të asfaltit në Parkun e Qytetit, ai vazhdon e shtrihet edhe në Parkun Botanik, projekt i cili është bashkëfinancim prej 240 mijë euro i Komunës së Mitrovicës dhe Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor në vitin 2018.

Nga shtrimi i asfaltit është dëmtuar natyra e cila mbrohet me Ligjin për Mbrojtje të Natyrës, dhe sipas nenit 5, artikulli 1.5, garanton pjesëmarrjen e publikut për vendime të cilat lidhen me natyrën.

Për më tepër prania e asfaltit i rrezikon të gjithë shfrytëzuesit e parkut; fëmijët, prindërit dhe stafi i çerdhes publike; frekuentuesit/et e Qendrës Multifunksionale Omni sport.

Drejtoria për Shërbime Publike dhe Infrastrukturë ka konfirmuar që kompania në fjalë nuk posedon leje për shtrim të asfaltit në park. Ndërsa Drejtoria e Inspekcionit ka bërë kallëzim penal ndaj kompanisë me 25.10.2021 me arsyetimin se kompania “nuk ka respektue lejen e ndërtimit me nr.09/352/03-0058622/21 të datës 13.08.2021” dhe e njëjta ka lëshuar aktvendim ndaj kompanisë me 27.10.2021 ku kompania urdhërohet të “rrënojë rrugën asfaltuar në Parkun e Qytetit dhe në Parkun Botanik”.

Meqë kemi qenë në kohë të ndërrimit të pushtetit, dhe meqë ka pasë kundërshti mes asaj që e kanë thënë institucionet dhe bizneset, dhe së fundi nuk kemi pa ndonjë hap konkret nga pushteti i ri, neve nuk na mbetet rrugë tjetër përpos të i ndërrmarim të gjitha hapat për me e largu asfaltin e kështu me i’a rikthy dinjitetin parkut. Peticioni vjen si linjë e kundërshtimeve tona ndaj asfaltit në park.

Ju mundeni me e mbështetë këtë kauzë duke e nënshkru këtë peticion edhe duke e ndarë me të tjerët!

Së fundi është krijuar edhe një grup në Facebook ku mund të e përcjellni rrjedhën e ngjarjeve në lidhje me këtë çështje: Kundër asfaltit në parkun e qytetit të Mitrovicës./Media Ndërtimi.

Aktuale

Inspektorati i Kryeqytetit gjobit për mosrespektim të urdhrit të ndërtimit në Lagjen Bregu i Diellit

Published

on

Inspektorati i Kryeqytetit njofton gjithë opinionin se ka zhvilluar procedurat inspektuese lidhur me rastin e publikuar nëpër disa medie dhe rrjete sociale që ndërlidhet me sanimin- rinovimin e një Pullazi – Kulmi në lagjen “Bregu I Diellit” i cili ishte i dëmtuar nga zjarri.

Inspektorati ka urdhëruar palën që të sanoj gjendjen përkatësisht pjesët e dëmtuar nga zjarri duke respektuar formën, lartësinë dhe gjitha pozicionet e mëparshme ndërkaq për mosrespektim të urdhrit të inspektoratit të ndërtimit i njëjti me dt.18.09.2023 me procesverbal ka urdhëruar palën që kulmin të kthej në gjendjen e mëparshme dhe ka shqiptuar gjobë mandatore për shkeljet e gjetura.

Në ditët në vijim inspektorati i ndërtimit do të ndërmarrë të gjitha veprimet e duhura ligjore duke eliminuar të gjitha shkeljet e bëra nga pala në këtë rast./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tjetërsimi i pronës 10 milionëshe, i vazhdohet edhe për dy muaj arresti shtëpiak të dyshuarit

Published

on

Gjykata Themelore në Prishtinë ia ka vazhduar edhe për dy muaj masën e arrestit shtëpiak të dyshuarit Afrim Gashi, i cili u arrestua pas hulumtimit të “Betimi për Drejtësi“, nën dyshimin për tjetërsimin e pronës në Veternik, në vlerë rreth 10 milionë euro përmes dokumentit të falsifikuar.

Lajmin e ka konfirmuar për “Betimi për Drejtësi“, avokatja e palës së dëmtuar, Saranda Keqekolla-Sadiku.

Ndryshe, Policia e Kosovës më 25 gusht njoftoi për arrestimin e të dyshuarit, në bazë të urdhëresës së gjykatës.

“Policia e Kosovës, respektivisht Sektori për Hetime Financiare nga Drejtoria për Hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsionit (DHKEK), me datë 25.08.2023 ka zbatuar urdhëresën e gjykatës kompetente me ç ‘rast është realizuar kontroll në dy lokacione të ndryshme, në një shtëpi dhe në një lokal, nën dyshimin se janë shfrytëzuar për përpilimin e dokumenteve të falsifikuara”, thuhej në njoftim.

Prokurorja e rastit, Nebahate Salihu e kishte konfirmuar se bëhet fjalë për pronën në Veternik, rast ky që është hulumtuar nga “Betimi për Drejtësi”.

“Betimi për Drejtësi” kishte hulumtuar se si një pronë në Veternik  dyshohet se përmes legalizimit të përmbajtjes së rreme dhe mashtrimit, iu është marrë palëve Nexhat dhe Gursel Sadiku, duke kaluar në emër tani të ndjerës Z.H. dhe më pas prona ka kaluar te djali i saj Ylber Hyseni, i cili edhe po hetohet.

I dyshuari Gashi ishte ndaluar nën dyshimin për kryerjen e veprave penale “Falsifikim i dokumenteve”, “Legalizimi i përmbajtjes se rreme”, “Mashtrim”, dhe “Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve”.

Sipas Policisë, hetimi lidhur me këtë rast ka filluar bazuar në autorizimin e Prokurorisë Themelore në Prishtinë pas dyshimeve të bazuara se i dyshuari Afrim Gashi në bashkëveprim me të dyshuarin Ylber Hyseni, i cili gjendet në arrati, kanë falsifikuar dokumente dhe dyshohet se kanë arritur të tjetërsojnë një parcelë me sipërfaqe prej 9 (nëntë) hektarësh me vlerë të përafërt të tregut rreth 10,000,000.00 euro (dhjetë milionë euro), me ç’rast të njëjtit pasi që kanë bartur pronat në emër të tyre i kanë parcelizuar dhe më pas i kanë shitur ato tek personat e tretë duke i mashtruar.

“Lidhur me rastin gjatë kontrollit të kryer në shtëpinë e të dyshuarit janë sekuestruar dëshmitë si në vijim: 1 (një) pistoletë,  1 (një) karikator me 9 (nëntë) fishekë, 50 (pesëdhjetë) fishekë,  2 (dy) pistoleta me gas,  4 (katër) pushkë ajrore,  2 (dy) llaptopë, 1 (një) shtëpizë kompjuteri, 1 (një) telefon celular, 5680 (pesëmijë e gjashtëqind e tetëdhjetë) euro para të gatshme, 685 (gjashtëqind e tetëdhjetë e pesë) dollar amerikan,  100 (njëqind) franga zvicerane, si dhe rreth 500 (pesëqind) dosje të lëndëve të ndryshme në brendësi të të cilave kishte: Fletë poseduese, autorizime, kopje të planeve, historik të pronave, harta kadastrale (kryesisht të Regjionit të Prishtinës), vendime, kontrata të ndryshme të noterizuara të cilat dyshohet të jenë të falsifikuara”, thuhej më tej në njoftimin e Policisë.

 

Ndryshe, kjo pronë, dyshohet se iu është marrë familjes Sadiku përmes manipulimeve dhe dokumenteve të falsifikuara, për çka tashmë janë hapur hetime ndaj të dyshuarit Ylber Hyseni, i cili sipas burimeve brenda Prokurorisë gjendet në arrati dhe gjykata ka lëshuar urdhërarrest për të.

Continue Reading

Aktuale

Shfuqizohet vendimi që parasheh paraqitjen e vërtetimit tatimor për t’u pajisura me certifikatë të pronës

Published

on

Komuna e Prishtinës ka shfuqizuar vendimin që parasheh paraqitjen e vërtetimit tatimor për të gjitha ata që duan të pajisen me certifikatë të pronës, të kopjes së planit apo regjistrim të pronës.

Kështu ka bërë të ditur drejtori i Kadastrës në kryeqytet, Donat Lushaku.

“Pas hyrjes në fuqi (21 korrik 2023) të LIGJIT NR. 08/L-176 PËR NDRYSHIMIN DHE PLOTËSIMIN E LIGJEVE QË PËRMBAJNË PROCEDURA TË VEÇANTA ADMINISTRATIVE DHE HARMONIZIMIN E TYRE ME LIGJIN NR. 05/L-031 PËR PROCEDURËN E PËRGJITHSHME ADMINISTRATIVE, respektivisht në nenin 111 të këtij Ligji parashihet fshirja e nenit 29 të Ligjit për Tatimin në Pronë – që parashihte pezullimin e shërbimeve komunale si pasojë e mospagesës së detyrimeve ndaj komunës.

Në Gazetën Zyrtare është publikuar tashmë shfuqizimi i rregullores për pezullimin e shërbimeve komunale të nxjerrë nga Kryeministri në vitin 2021.

Nga e hëna, qoftë për nxjerrjen e certifikatës së pronës/kopjes së planit, qoftë për regjistrimin e pronës NUK do të nevojitet VËRTETIMI TATIMOR.”, deklaroi Lushaku.

 

Continue Reading

Trending