Përparësitë dhe mangësitë e shtëpive me tulla

0

Për vite të tëra tullat kanë qenë sinonim i standardit të cilësisë në industrinë e ndërtimit dhe janë përdorur nga një numër i madh i njerëzve për eksterierin e tyre. Megjithatë, me daljen në treg të një numri të madh të materialeve tjera, personat e interesuar janë orientuar nga ato dhe kanë vënë në pikëpyetje përdorimin e tullave si elementi kryesor për pjesën e jashtme.

Sipas një studimi nga Shoqata Kombëtare e Ndërtuesve të Shtëpive, 34 për qind e të anketuarve renditën tullat si zgjedhjen e tyre të lartë për shtëpitë e jashtme, ndërsa muret anësore me vinil erdhën në 21 për qind, gurët në 16 për qind, llaç në 12 për qind dhe drutë me 7 për qind. Në fakt, të anketuarit thanë se ishin të gatshëm të paguajnë 6.600 euro shtesë për tulla, sipas një analize të rismedia.com.

Nëse nuk jeni i sigurt për tulla, pa marrë parasysh nëse jeni duke kërkuar për një shtëpi apo ndërtesë të re, merrni parasysh përparësitë dhe mangësitë e tullave të jashtme. Cilat janë përfitimet dhe mangësitë e tullave?

Mirëmbajtja e tullave: Falë qëndrueshmërisë dhe ruajtjes së ngjyrës, tullat janë një material që mirëmbahen lehtë. Ndryshe nga druri apo vinili (v.j. material i ngjashëm me plastikë që përdoret në mure), ajo nuk kalbet apo dëmtohet dhe nuk ka nevojë të ngjyroset pas vendosjes.

Janë eko-miqësore: Tullat janë të përbëra prej dy nga materialet më të bollshme në tokë, baltës dhe shistit argjilor. Mund të përdoret gjithashtu për projektet e peizazhit siç janë mbajtja e mureve dhe shtigjet për këmbësorë, bëhen për material nënbazë apo mund të ndahen në copëza të vegjël për ndalimin permanent të ndryshkjes së peizazhit.

Rezistenca ndaj motit dhe zjarrit: Tullat nuk janë të ngjeshur dhe nuk ndihmojnë në përhapjen e zjarrit. Ata madje mund të ndihmojnë të mbahet zjarri në një dhomë të caktuar ose pjesë të një shtëpie.

Tulla gjithashtu shtojnë një shtresë shtesë për mbrojtje nga stuhia. Studimet kanë treguar gjithashtu se tullat e jashtme mund të përballojnë ndikimin që e shkaktojnë mbeturinat të cilat depozitohen nga era. Për këtë, kompanitë e sigurimit ofrojnë norma më të ulëta të sigurimit për personat që i kanë shtëpitë të ndërtuara me tulla.

Tulla është më e shtrenjtë: Tulla priret të jetë më e shtrenjtë se produktet e jashtme të tjera, të tilla si muret me vinil.

Sipas Shoqatës së Industrisë Brick, një shtëpi me tulla prej 2.500 metra katrorë zakonisht kushton 6-7 për qind më shumë se muret me vinil.

Kufizimet e ngjyrave: Tullat vijnë në një larmi ngjyrash, varësisht nga përbërja e tyre dhe temperatura në të cilën janë bërë, por zgjedhjet janë të kufizuara në krahasim me muret ose llaçin. Vërtetë, tulla mund të pikturohet, por shpesh është proces i përpiktë sepse çdo ulluk dhe anë e një tullë duhet të mbulohen, thotë Stephen Popov, partneri drejtues i The Painting Penguin në Norcross, Ga. Është e lehtë të humbasësh pikat me bojë nëse vendos të lyesh me ty, shton ai.

Mbushja e hapësirave: Ndërsa tulla janë shumë të qëndrueshme, llaçi i përdorur për t’i bashkuar ato (duke treguar) mund të jetë më shqetësues.

Mbushja e hapësirave mund të vjetrohet me kalimin e kohës për shkak të ekspozimit ndaj elementeve, veçanërisht kur ato janë instaluar në mënyrë jo të duhur. Mund të nevojitet kohë e madhe për të zëvendësuar mortajën dhe për të siguruar integritetin e strukturës tuaj të tullave.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here