Connect with us

Ndërtim

Përfundon në Norvegji ndërtimi i fabrikës së mobiljeve miqësore me mjedisin

Published

on

Firma arkitekturore BIG ka ndërtuar një fabrikë të lëndës drusore Passivhaus në një pyll norvegjez për prodhuesin e mobiljeve Vestre në natyrë, e cila përmban një çati të gjelbër dhe panele diellore si dhe një rrëshqitje të jashtme.

Në vend që të fshihet në një zonë industriale, zhvillimi i fabrikës The Plus është vendosur në 300 hektarë tokë pyjore pranë fshatit Magnor në kufirin suedez.

E ndërtuar në vetëm 18 muaj, fabrika prej 7,500 metrash katrorë është bërë kryesisht nga druri dhe ruan 1,400 ton dioksid karboni në strukturën e saj të bërë nga druri i ndërthurur i certifikuar nga PEFC (CLT) dhe druri i laminuar me ngjitje (glulam).

Ndërtesa kombinon strategjitë e efektshme të energjisë Passivhaus me një linjë prodhimi të thjeshtuar, të ndihmuar nga roboti, për të cilën Vestre thotë se redukton konsumin e saj të energjisë me 90 për qind në krahasim me një fabrikë konvencionale.

Kërkesat e fabrikës për energji dhe ngrohje do të plotësohen pjesërisht me ndihmën e 900 paneleve diellore në çati, 17 puseve gjeotermale dhe pompave të nxehtësisë të fshehura pas mureve për të kapur nxehtësinë e tepërt nga procesi i prodhimit./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Inspektorët ndërprejnë punimet në një objekt të lagjes “Ulpiana”

Published

on

Inspektorët e komunës së Prishtinës kanë ndërprerë punën në katin e parë të një ndërtese në lagjen “Ulpiana”.

Magazina televizive “Ju flet Prishtina” raportoi se në atë pjesë po punohej pa leje të ndërtimit dhe po dëmtoheshin shtyllat e objektit banesor./Media Ndërtim.

Continue Reading

Ndërtim

Më afër detit! Montohen 18 trarë për të shkurtuar aksin Palasë-Dhërmi

Published

on

Në urën e Palasës si pjesë e aksit Palasë-Dhërmi po kryhet montimi i trarëve

Në total do të montohen 18 trarë me hapësirë dritë 36ml dhe 22ml  gjithashtu po punohet dhe me realizimin e shtresës së stabilizantit.

Continue Reading

Ndërtim

Ndërtimi do të tregojë elasticitet në 2022

Published

on

Një raport i ri thotë se ndërtimi evropian tregoi elasticitet në vitin 2021, me një rritje prej 5.2% në totalin e investimeve për gjysmën e parë të vitit.

Sipas Raportit Statistikor të 65 vjetëve të FIEC, investimet totale në ndërtim në 27 vendet anëtare të BE-së ishin afërsisht 1.6 trilionë euro për vitin e plotë, që ka 11.1% të PBB-së totale të bllokut.

Raporti edhe aktivitetet zbërthyer gjatë vitit 2021, ku ndërtesat jorezidenciale (zyra, spitale, hotele, shkolla dhe ndërtesa industriale) në 31.3% të gjithë aktivitetit.

Puna e rinovimit – një element i aktivizimit të Komisionit Evropian për reduktimin e emetimeve të karbonit – luan 27.3% të aktivitetit.

Ndërtimi i shtëpive të reja shënoi 21.9%, ndërsa projektet e inxhinierisë civile janë 18.0%.

Duker gjetjet e raportit, zëvendëspresidenti i FIEC-it për çështjet ekonomike dhe ligjore, Rüdiger Otto, tha se investimet totale në ndërtim priten, me një normë të rritjes në vitin 2022, me një normë prej 2.8%.

Ai tha se rritja në të gjitha segmentet e pritej, edhe pse me një normë më të ulët se në vitin 2021, por paralajmëroi se për shkak të ndikimit të saj të projektit të materialeve të ndërtuara dhe të dëmshme, së bashku me luftën e tyre në luftë, do të ishte e tillë. sigurt se do të ketë një ndikim rimëkëmbja e aplikimit të industrisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending