“Pemët artificiale” që mund të filtrojnë ndotjen e ajrit sa 275 pemë natyrore

0

E zhvilluar në Gjermani, pema e qytetit është një strukturë lëvizëse e cila përfshin myshqe dhe pajisje urbane për të krijuar një zgjidhje të mundshme për ajrin e ndotur të qendrave urbane.

Kjo “pemë” drejtkëndëshe, e pandryshuar dhe e sheshtë, në thelb përbëhet nga një panel i madh vertikal, një mur myshqesh që sipas krijuesit të tij kanë aftësinë për të absorbuar të njëjtën sasi dioksidi të azotit dhe grimcave mikroskopike nga ajri si 275 pemë natyrore .

Çdo “pemë qyteti” mund të absorbojë 250 gram grimca në ditë dhe të ruajë 240 tonë metrikë dioksid karboni në vit, thonë krijuesit e saj. Mbjellja zgjat rreth 6 orë dhe mirëmbajtja është mjaft e thjeshtë, pasi struktura ka sensorë të integruar që kontrollojnë temperaturën e ajrit, cilësinë e ujit dhe lagështinë e tokës. Sensorët gjithashtu lejojnë matjen e cilësisë së ajrit në mënyrë që të vlerësohet efikasiteti i strukturës.

Pavarësisht nga cilësitë premtuese të pemës së qytetit, një nga pengesat e produktit është kostoja e tij. Mbjellja dhe mirëmbajtja e një peme tradicionale kushton më pak se 858 euro për dekadë, ndërkohë që blerja e një peme kushton rreth 21.440 euro, duke shtruar pyetjen: a nuk do të ishte më efektive të përdoreshin këto investime për të adresuar burimet e ndotjes atmosferike në qytete?

Megjithatë, këto struktura kanë provuar të jenë popullore  tek shumë qytete në mbarë botën, duke u zbatuar tashmë në 25 qytete, duke përfshirë Osllon, Hong Kongun, Glasgoun dhe Brukselin, si dhe disa qytete në Gjermani.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here