“Peizazhet vertikale” për të nxitur shkëmbimin kulturor dhe bashkëjetesën fetare për muslimanët e Nju Jorkut

0

Arkitektët e kompanisë Buro Koray Duman të Nju Jorkut janë duke bashkëpunuar me Shoqatën Amerikane për Progresin e Muslimanëve (ASMA) për të hartuar një prototip të qendrës kulturore, me emrin shtëpia Cordoba, me qëllim që të lehtësojë integrimin e plotë të muslimanëve amerikanë, pa kompromentuar identitetet e tyre fetare. Qendra do të jetë struktura e parë e sponsorizuar nga myslimanët në Nju Jork, me qëllim që të ndihmojë në promovimin e “ndryshimit progresiv, bashkëjetesës ndërfetare dhe shkëmbimit kulturor”.

Duke theksuar domosdoshmërinë e një projekti të tillë, ekipi i projektit shpjegon: “Ka rreth 800,000 myslimanë që jetojnë në Nju Jork. Shumica e vendeve të grumbullimit për muslimanët janë xhami që përqendrohen në fenë si praktikë, e cila nuk lë hapësirë ​​të mjaftueshme për zhvillimin e fesë si kulturë”.

Strehimi në një total prej 100.000 metrash katrorë, shtëpia Kordoba përfshin hapësira të çlodhjes, kuzhinës, artit, shitjes me pakicë, hapësira administrative dhe programe. Bazuar në qendrën historike islame otomane, e njohur si “Kulliye”, projekti synon të integrojë një eksperiencë intime horizontale brenda vertikalitetit të qytetit, duke arritur në fund një “peizazh vertikal” që i referohet rrugicave të precedentit historik otoman. Kjo hapësirë ​​vertikale publike sillet rreth volumeve të brendshme të ngurta, të cilat janë të grumbulluara dhe pastaj të gdhendura për të krijuar pajisje publike si një auditor, bibliotekë dhe galeri.

Vertikalisht, ndërtesa është e organizuar me hapësira të mëdha grumbullimi në hapësirat bazë dhe të destinacionit në krye, të cilat i zëjnë në sendviç programet publike në mes. Hapësirat dhe programet gjithashtu ndryshojnë në aspektin e privatësisë, me programe lehtësisht të arritshme dhe të hapura të zhvendosura në pjesën e jashtme, në krahasim me hapësira më të mëdha private brenda bërthamës së fortë (panelit strukturor të izoluar).

Në bazën e qendrës kulturore, e cila është e orientuar të përballet me Mekën, dhoma e lutjes dhe një sallë me shumë qëllime përbëjnë hapësira të rëndësishme që janë thelbësore për identitetin e ndërtesës. Ndërsa qendra ngrihet, mbështjellësi i brendshëm shtrihet për t’u lidhur me rrjetin e Manhatanit.

Projekti po kalon aktualisht një proces për mbledhjen e fondeve për të blerë tokën për të ndërtuar mbi të. Ndërtimi pritet të fillojë në vitin 2020. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here