Connect with us

Ndërtim

Pa kritere urbanistike nisin të ndërtohen 10 njësi banimi për strehimin e 120 familjeve në veri të Mitrovicës

Published

on

Emir Azemi, po ashtu banor i kësaj lagje dhe ish-zëvendëskryesues i Kuvendit të Mitrovicës Veriore, bënë të ditur për KosovaPress, se pronat e shqiptarëve këtu po blihen me prapavijë politike dhe etnike.

Sipas tij, vetëm këtë vit kanë filluar të ndërtohen 10 ndërtesa kolektive 3-4 katesh me nga 12 banesa, që nënkupton vendosjen e gjithsej 120 familjeve. Ai shtoi se ndërtimet bëhen pa kritere, pa kushte urbanistike, janë tërësisht politike dhe në këtë formë Serbia po bën spastrimin etnik dhe ndryshimin e strukturës demografike në këtë pjesë.

“Brenda këtij viti në Lagjen e Boshnjakëve janë shitur dy ose tre prona të shqiptarëve dhe blerësit janë serbë, përkatësisht organet paralele të Serbisë që veprojnë këtu sepse këta të cilët po vendosen këtu nuk janë blerës por pranues të shtëpive që dhurohen nga organi paralel, që lenë të kuptohet se këto prona blihen me prapavijë politike dhe etnike…

Thjeshtë, veprimi për të blerë prona, për të ndërtuar ndërtesa kolektive vetëm këtë vit, në bazë të asaj që kam parë, janë 10 ndërtesa të cilat kanë filluar të ndërtohen, që i bie nga 12 banesa, do të thotë 120 familje të reja do të vijnë këtu, të cilat nuk kanë qenë kurrë…

Në rrethanat kur kjo pronë blihet me prapavijë politike dhe etnike, sepse këta blejnë një parcelë të shqiptarit në një zonë ku janë 7-8 shtëpi të shqiptarëve, pastaj atë e rrënojnë dhe ndërtojnë një ndërtesë, i pasivizojnë edhe këto 6 parcela, sepse aty më këta nuk do të lejojnë të ndërtohet diçka, për shkak se do të kërkojnë kushte urbanistike ose do të krijojnë kushte urbanistike për ndërtesën e re siç është parkingu, zona e gjelbër, këndi për fëmijë etj dhe në këtë formë bëjnë spastrimin etnik dhe ndryshimin e strukturës demografike të popullsisë për një periudhë 30 ose 40 vjeçare…

Ndërtimet janë pa kritere, pa kushte urbanistike dhe me qëllime tërësisht politike. Nëse i sheh me sy si po ndërtohen këto ndërtesa, ato po ndërtohen shkel e shko, në skaj të rrugës, po e shfrytëzojnë hapësirën pothuajse tërësisht dhe në këtë formë ata pasivizojnë tërësisht një ose pesë parcela tjera që në të ardhmen mund të ndërtohej diçka tjetër.

Thjeshtë për mendimin tim ky ndërtim është i kundërligjshëm, pa kritere urbanistike, dhe me prapavijë politike”, theksoi Azemi.

Azemi ka tërhequr vërejtjen se nëse vazhdon kështu dhe nuk ka ndërhyrje nga ana e Qeverisë së Kosovës, shumë shpejtë në këtë pjesë do të mbetet një numër tepër simbolik i shqiptarëve, sa për ta arsyetuar qëllimin se ky qytet është multietnik./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Fillon prodhimi i vinçi për ngarkesa 3000 tonësh  

Published

on

Kompania holandeze e vinçit dhe inxhinierisë së rëndë Huisman ka filluar punën për të prodhuar një vinç me kapacitet 3,000 tonë për vinçat e rëndë BMS të Danimarkës.

Një aplikim parësor për vinçin do të jetë të ndihmojë në ngarkimin e komponentëve të turbinës së erës në themele dhe anije në det të hapur.

Një ceremoni për të shënuar fillimin e prodhimit u mbajt në mes të qershorit në objektin e prodhimit të Huisman në Republikën Çeke. Dy pjesët e para, prej çeliku të klasës S690, u ngjitën së bashku duke përdorur një sistem robotik.

Huisman përdor gjithashtu prodhimin e shtesave me tela dhe hark (WAAM), për të bërë disa komponentë, duke përfshirë blloqet e grepave.

Në thelb është një printer 3D që funksionon duke ndërtuar shtresa saldimi. Duke përdorur këtë metodë, mund të prodhohen komponentë të përmasave të mesme deri në të mëdha, me formë të ndërlikuar nga çeliku me tërheqje të lartë. Një përfitim kryesor i printimit 3D, thotë Huisman, është se ai redukton ndjeshëm kohën e dorëzimit me një çmim për të konkurruar me falsifikimet dhe derdhjet. Cilësia është gjithashtu vazhdimisht e lartë, tha Huisman.

Dorëzimi i vinçit është planifikuar për gjysmën e dytë të vitit 2023.

Ngarkesat deri në 3000 tonë do të trajtohen vetëm në lartësi të reduktuar./Media Ndërtimi,.

Continue Reading

Ndërtim

Pothuajse 50% e punëtorëve të ndërtimit kanë raste të diskriminimit në punë

Published

on

Pothuajse gjysma e punëtorëve të ndërtimit (49%) kanë qenë dëshmitarë të rasteve të diskriminimit të dukshëm në punë me një tjetër 43% dëshmitar të diskriminimit të paqëllimshëm, sipas një raporti të ri nga O.C. Tanner.

Raporti Global Culture 2022 analizoi perspektivat e mbi 1080 punëtorëve nga industria e ndërtimit nga e gjithë bota.

Hulumtimi zbulon se organizatat po ndrydhin mundësitë e rritjes dhe zhvillimit për disa punonjës si me mjete të hapura ashtu edhe të paqëllimshme. Rezultati është se 38% e punëtorëve të ndërtimit janë ndjerë të përjashtuar nga mundësitë e promovimit në organizatën e tyre, me vetëm 61% që besojnë se të gjithë janë në një fushë loje të barabartë kur bëhet fjalë për rritjen dhe zhvillimin e karrierës së tyre.

“Shumë organizata kanë diversitetin dhe përfshirjen lart në axhendat e tyre, megjithatë me kaq shumë punonjës që ndjehen të diskriminuar dhe të përjashtuar nga avancimi i karrierës së tyre, përpjekjet për përfshirje janë qartësisht të dobëta”, thotë David Danzig, Drejtor Evropian, O.C. Tanner.

Llojet e ndryshme të diskriminimit

O.C. Raporti i Kulturës së Tanner këshillon që për të arritur gjithëpërfshirjen, përfshirja duhet të ndërtohet në aspekte të shumta të përvojës së punonjësve, në vend që të shihet si një ‘iniciativë’ e veçantë.

Vetëm 55% e punëtorëve të ndërtimit të anketuar deklarojnë se organizata e tyre është më e interesuar t’i kuptojë ata sesa t’i kategorizojë, dhe më pak se gjysma (48%) mendojnë se mendimet e tyre përfaqësohen në mënyrë të drejtë brenda ekipit drejtues të organizatës së tyre, hulumtimi nxjerr në pah shkallën e problemit në ndërtimi.

Udhëheqësit duhet të hedhin një vështrim të ri në kulturat e tyre organizative dhe të vlerësojnë nëse ata janë plotësisht gjithëpërfshirës, ​​ose nëse diversiteti dhe strategjia e tyre e përfshirjes është thjesht duke dokumentuar mbi të çarat.

Vetëm kur shumë individë unikë përfaqësohen, respektohen, trajtohen në mënyrë të barabartë dhe integrohen në jetën e përditshme të punës, përpjekjet për përfshirje mund të shihen si vërtet funksional./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Hapet autostrada e re në shkretëtirën më të madhe të Kinës

Published

on

Një autostradë e re që përshkon shkretëtirën Taklimakan në Rajonin Autonom të Xinjiang Ujgur në veriperëndim të Kinës, u vu në funksion të enjten.

E pozicionuar në Prefekturën Autonome Mongole Bayingolin të Xinjiang-ut jugor, autostrada, që lidh Yuli dhe Qiemo, është e treta përgjatë shkretëtirës Taklimakan, shkretëtira e dytë më e madhe në botë me rërë lëvizëse, citon “Xinhua”, shkruan Albanian.cri.cn.

Me shpejtësinë e projektuar prej 60 ose 80 km në orë për seksione të ndryshme, autostrada ka një gjatësi totale prej 334 km, ku 307 km kalon nëpër shkretëtirë.

Autostrada ka pasur një investim rreth 261.5 milionë dollarë amerikanëdhe ndërtimi i saj filloi në tetor 2017./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending