Connect with us

Infrastrukturë

Ndërmarrja Publike Banesore rritë qiratë e lokaleve për 30 %

Published

on

Ndërmarrja Publike Banesore ka rritur qiranë mujore të lokaleve që gjenden në rrugën “Adrian Krasniqi” në lagjen e Muhaxhirëve, ka raportuar magazina televizive “Ju flet Prishtina”.

Në lidhje me rritjet e çmimeve të qirajave mujore shfrytëzuesit e lokaleve të NPB-së janë informuar në fillim të këtij viti.

“Më herët e kem pagu qiranë për metër katrorë 7 euro tash na e kanë bo 10 euro metër katrorë prej vitit të ri plus tvsh-ja ” ka thënë Adem Visoka shfrytëzues i lokalit të NPB-së.

Poashtu Visoka shtojë se ndryshimet e çmimeve janë të papërballueshme për punën e tij.

“Për ne që mbajmë familje kushtet tona qysh jemi tu ekzistu në Kosovë është shumë e shtrenjtë”, u shprehë ai për Klan Kosova.

Gjithashtu edhe Izijadin Tahiri që punon si rrobaqepës thotë se nuk do t’ia dalë që të siguroje paratë për qiranë mujore.

“Unë duhet me e mbyllë se punë nuk ka , duhet me e dorzu s’di tjetër qa me bo” ka thënë Tahiri.

Ndërsa Ndërmarrja Publike Banesore përmes postës elektronike ka treguar se është rritur qiraja të gjitha lokaleve jo vetëm atyre të lagjes së Muhaxhirëve.

“Në pjesën e fundit të vitit 2022 Ndërmarrja Publike Banesore përmes komisionit për trajtimin e çmimeve për pronat komerciale ka propozuar që pronat e NPB të ndahen në 3(tri) Zona dhe 6 (gjashtë) kategori.

Secila pronë është trajtuar dhe është krahasuar në terren me pozicionin, qasjen, lokacionin si dhe është referuar pronave ngjitur apo afër, rrjedhimisht secila zonë dhe kategori e ka çmimin përkatës. Theksojmë se pas ndryshimit të çmimit për pronat komerciale, këto çmime janë përsëri nën çmimin e tregut të pronave të paluajtshme në Prishtinë minimalisht rreth 30%”.

Në ndryshimin e çmimeve Zona 1 është rritur për 6 euro në metër katror nga 14 që ishte në vitin 2019, ndërsa pas katër vjetësh është bërë në 20 euro, ndërsa në Zonën dy për 3 euro në metër katrorë ashtu si Zona 3.

Infrastrukturë

Komuna e Prizrenit harton projektin për rrugën “Shaip Spahiu” pa konsultime

Published

on

Praktika e hartimit të projekteve për intervenime në hapësirat publike të qytetit, pa zhvillimin e konsultave me të gjithë hisedarët, që prej fazave të hershme, po vazhdon që të aplikohet nga Komuna e Prizrenit. Shembulli i fundit është projekti për rrugën “Shaip Spahiu” i prezantuar së fundmi para numrit të vogël të banorëve dhe bizneseve të kësaj rruge.

“EC Ma Ndryshe” prej shumë vitesh kërkon nga organet komunale që ta ndryshojnë këtë qasje, dhe të aplikojnë gjithëpërfshirjen në planifikim, sidomos të hapësirave publike, pasi që ato shfrytëzohen nga grupet e ndryshme të komunitetit. Mos përfshirja e të gjithë hisedarëve në planifikim po rezulton me projekte që nuk po kanë qëndrueshmëri.

EC përsërit thirrjen ndaj organeve komunale të Prizrenit që pjesëmarrjen publike ta shohin si proces gjatë të cilit qytetarët përfshihen në vendimmarrje, në identifikimin e problemeve si dhe mundësive për zhvillim. Përfshirja e publikut në planifikim kontribuon në ndërtimin e zgjidhjeve zhvillimore më të qëndrueshme dhe të adaptueshme për interesat e hisedarëve të ndryshëm. Gjithashtu ky proces fuqizon demokracinë lokale, besimin në institucione publike, ndjenjën e përkatësisë dhe pronësisë për hapësirat publike, si dhe fuqizon komunitetin dhe qytetarinë aktive. Prandaj, EC rekomandon Komunën e Prizrenit që ta ndryshojë qasjen dhe projektet për intervenime në hapësirat publike ti hartojë në konsultim që prej fazave të hershme me të gjithë hisedarët./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Kryeministri Rama publikon pamje nga punimet për zgjerimin e aksit Elbasan-Qafë Thanë

Published

on

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama e ka nisur ditën duke publikuar pamje nga kantieri për zgjerimin e rrugës Elbasan-Qafë Thanë.

Në një postim në Facebook ai shkruan se ky projekt si pjesë e korridorit të 8-të, do të shkurtojë distancat dhe do të kthehet në një rrugë interurbane me katër korsi.

“Mirëmëngjes dhe nga kantieri për zgjerimin e rrugës Elbasan-Qafë Thanë, ku aktualisht po ndërtohet nënkalimi dhe ura automobilistike, një projekt që do të shkurtojë distancat dhe do të kthehet në një rrugë interurbane me katër korsi, si pjesë e korridorit të 8-të, tanimë i përfshirë në rrjetin europian, ju uroj një ditë të mbarë”, shkruan Rama.

Puna për projektin e korridorit 8 erdhi pas marrëveshjes tripalëshe mes Shqipërisë, Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, më shumë se 2 vite më parë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Në Zvicër zbulohet një lloj i ri i materialit termoizolues me bazë bimore

Published

on

Një organizatë hulumtuese zvicerane ka zhvilluar një lloj të ri materiali termoizolues që vepron gjithashtu si një lavaman karboni.

Materiali, i njohur si “biochar”, është bërë nga lëndë të para me bazë bimore ose produkte të mbeturinave dhe krijohet përmes një procesi të veçantë trajtimi termik.

Ai u zhvillua nga Empa, laboratori federal zviceran për shkencën dhe teknologjinë e materialeve.

Biochar vepron si një lavaman karboni, duke lidhur përgjithmonë CO2, por mund të përdoret gjithashtu në bujqësi për të rritur pjellorinë e tokës pas prishjes së ndërtesave.

Sektori i ndërtimit përbën 40% të konsumit të energjisë, 30% të emetimeve të gazeve serrë dhe 36% të mbetjeve të gjeneruara në BE, llogarit Empa.

Raportohet se ky material ka potencial të madh për të reduktuar gjurmën ekologjike të ndërtesave me materiale lidhëse afatgjatë të CO2./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending