Ndërtim

Një dizajn i ri për ndërtim pa e dëmtuar natyrën

Published

on

Studimet e mbulesës së jashtme të ngurtë të jovertebrorëve kanë ndihmuar studiuesit të hartojnë çimento më tolerante ndaj dëmtimit që mund të çojë gjithashtu në emetime më të ulëta të karbonit në ndërtim.

Në një punim të botuar në Nature Communications, Profesor Wenhui Duan nga departamenti i inxhinierisë civile në Universitetin Monash në Australi përshkruan një model të ri të gjetur në ekzoskeletet e artropodëve (një grup që përfshin insekte dhe merimangat).

Ky model i shtohet tetë të njohurve tashmë dhe tashmë është treguar se i shton forcën materialeve të ndërtimit, si çimentoja dhe kompozitat.

Ekipi hulumtues përdori printimin 3D, të kombinuar me nanoteknologjinë dhe inteligjencën artificiale, për të prodhuar një përbërje të lehtë në modelin ose motivin e sapozbuluar.

Materiali rezultues demonstroi kapacitet të lartë mbajtës të ngarkesës, i cili, i përdorur në ndërtim, mund të zvogëlojë kërkesat për çimento dhe në këtë mënyrë të reduktojë emetimet e karbonit.

Profesor Duan tha, “Ne demonstruam aplikimin e këtij motivi dizajni në prodhimin e një materiali të lehtë çimentoje me forcë të lartë dhe tolerant ndaj dëmtimit.

Përveç kësaj, ky motiv dizajni mund të aplikohet edhe në materiale të ndryshme si materiale qeramike, qelqi, polimerike dhe metalike për dizajnimin e materialeve të avancuara, ruajtjen/konvertimin e energjisë dhe strukturat arkitekturore.”/Media Ndërtimi.

Trending

Exit mobile version