Connect with us

Infrastrukturë

Nga t’ia filloni kur të rinovoni!  

Published

on

shkruan: Giovana Martino, arkitekte

Me mungesën e hapësirave të hapura, përqendrimin e lartë të ndërtesave boshe në zonat tashmë të konsoliduara në qytete dhe ndërgjegjësimin për ndikimin e ndërtimeve të reja në mjedis, rinovimet janë gjithnjë e më shumë pjesë e rutinës së punës së arkitektit dhe zgjedhjes së klientit.

Në të njëjtën kohë, ato shpesh janë sinonim i surprizave dhe problemeve të papritura, duke shkaktuar vonesa dhe parehati. Ky tekst paraqet katër strategji para punës që mund t’ju ndihmojnë të përgatiteni më mirë për këtë moment.

Megjithëse të gjitha llojet e punimeve janë të ndjeshme ndaj aksidenteve dhe të papërshtatshme, kur bëhen ndryshime në një ndërtesë tashmë të përfunduar, është e nevojshme të merren me një sërë elementësh që nuk ekzistojnë në një ndërtim të ri. Në një reformë, duhet të përballesh me diçka që ekziston paraprakisht, e cila ka dy pengesa kryesore.

E para është mungesa e zakonshme e informacionit për atë që është ndërtuar dhe çfarë është maskuar pas shtresave përfundimtare. E dyta është sa kohë ka ekzistuar ajo ndërtesë dhe si pasojë degradimi i saj. Përveç kësaj, për shkak se janë rinovime, gjatë punës zbulohen dhe zgjidhen shumë probleme, gjë që hap një hendek pasigurie, si për klientin, ashtu edhe për ata që e monitorojnë dhe e menaxhojnë atë.

Megjithatë, ka një pjesë të problemeve që mund të parashikohen dhe një sërë masash paraprake që mund të merren para fillimit të punimeve, duke synuar reduktimin e padobishmeve, pa i shteruar ato:

Është thelbësore që, përpara fillimit të çdo pune rinovimi, ekipi teknik të kryejë një rilevim të plotë të ndërtesës që do të rinovohet, jo vetëm duke matur dhe gjeneruar plane, prerje dhe lartësi, por edhe duke mbledhur informacion për rrjetet hidraulike dhe elektrike, si. si dhe mbi statusin e sistemit strukturor.

Ky informacion mund të merret nga analiza e projekteve origjinale dhe përputhshmëria me atë që është ndërtuar, përmes kërkimeve, të cilat janë grisje në mure, madje edhe makinerive që skanojnë murin në kërkim të tubave të ujit.

Kjo lloj pune, e njohur si e ndërtuar, mund të ketë një përgjegjësi teknike të caktuar dhe në rastin e rinovimeve që synojnë të heqin shtyllat ose elementët e tjerë strukturorë, për shembull, është e rëndësishme që të ketë edhe një raport të nënshkruar, për të mbrojtur ligjërisht atë.

Ndërtimi i tillë është pjesë e fushës së punës së arkitektit në një rinovim, i cili gjithashtu mund të llogarisë në mbështetjen e inxhinierëve për të plotësuar informacionin.

Së fundi, megjithëse rinovimet përfshijnë një shkallë të lartë ankthi dhe shqetësimi, procesi bëhet më i rrjedhshëm nëse, përpara fillimit të gjithçkaje, klienti dhe arkitekti kanë, së bashku dhe të përbashkët: njohuri për situatën aktuale të hapësirës ekzistuese (si- ndërtuar), cili është objektivi për t’u arritur (projekt), çfarë duhet bërë për t’u arritur (miratimet dhe plani) dhe sa do të kushtojë (buxheti). Me këtë informacion në dorë dhe një ekip monitorimi dhe ekzekutimi të harmonizuar, rinovimet mund të rrjedhin më mirë, edhe nëse janë të ndjeshme ndaj gjërave të papërshtatshme./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Punëtorëve të KEK-ut për pension do t’u ofrohen 8 deri në 10 tonë thëngjill

Published

on

Punëtorëve të Korporatës Energjetike të Kosovës (KEK), do t’u ofrohen 8 deri në 10 tonë thëngjill në formë dhurate duke përfshirë edhe punëtorët që kanë arritur apo do ta arrijnë moshën e pensionit.

Ky vendim është marrë gati 4 vjet pas vendimit për të ndaluar dhënien e thëngjillit në formë dhurate për punëtorët, i marrë atëkohë nga Valdrin Lluka si masë për parandalimin e ndotjes së ajrit.

Ministria e Ekonomisë e ka marrë vendimin më 21 shtator ndërsa shtatë ditë më vonë, më 28 shtator bordi i drejtorëve të KEK-ut, e kishte miratuar propozimin e menaxhmentit për dhënien e thëngjillit për punëtorë të KEK-ut.

Zëdhënësi i KEK-ut, Skënder Bucolli, ka thënë për KALLXO.com, se të gjithë punëtorët duke përfshirë edhe ata që kanë arritur apo do të arrijnë moshën e pensionimit do t’iu ofrohet një sasi e qymyrit 8 deri në 10 tonë.

Kallxo.com ka kërkuar të dijë nga KEK-u se a kanë të drejtë të blejnë thëngjill qytetarët të cilët nuk janë punëtorë të KEK-ut.

“Vendimi vlen vetëm për punëtoret e KEK-ut” – u shpreh ai.

Për këtë vendim ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli, ka folur në Komisionin për Ekonomi, gjatë kohës sa po paraqiste raportin për gjendjen me krizën energjetike dhe vendimet e marra nga ana e qeverisë.

“Përveç ndalimit të prodhimit të kriptovalutave, vendimet e tjera, masa detyruese në institucione, eksporti dhe rieksporti i lëndëve djegëse, është shfuqizuar vendimi i datës 23.10.2018 për ndalimin e dhënies së thëngjillit në formë dhurate për punëtorët e ndërmarrjes KEK, të gjitha këto janë bërë me rekomandim të Komitetit Teknik Emergjent”- kishte deklaruar Rizvanolli.

Komisioni për Ekonomi dhe Industri me shumicë votash e ka miratuar raportin për gjendjen me krizën energjetike dhe vendimet e marra nga ana e qeverisë.

Ndërkaq, në seancën e Kuvendit të Kosovës, më 3 tetor, me 61 vota pro, asnjë kundër dhe asnjë abstenim, Kuvendi i Kosovës ka miratuar vazhdimin e masave emergjente për furnizim me energji./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Fillon zhdoganimi në Portin e Durrësit për mallrat që eksportohen dhe importohen nga Kosova

Published

on

Ministri i Financave, Hekuran Murati, bashkë me ministren e Financave nga Republika e Shqipërisë, znj. Delina Ibrahimaj, dhe Koordinatorin Ndërqeveritar Shqipëri-Kosovë, z. Gentian Salaj, ishin në përurimin e kësaj ngjarje.

Ministri Murati tha se dogana e Kosovës që nga viti 2019 ka qenë prezente në Portin e Durrësit por ka bërë vetëm regjistrimin për hyrjen e mallrave që kanë pasur për destinacion Kosovën pa pasur ndonjë ndikim të theksuar në kursimin e kohës apo kostos. Ai tha se me përkushtimin, vendosmërinë dhe punën e vazhdueshme të të dyja ekipeve tash, është arritur që fillimisht nga data 1 shtator të pilotohet zhdoganimi i maunave ose karburanteve dhe nga data 1 tetor edhe zhdoganimi i plotë i të gjitha mallrave që kanë për destinacion Kosovën.

Murati thekosi se kjo ja mundëson Kosovës qasjen në det dhe ia lehtëson qasjen për në tregje globale eksportit që është në trend të rritjes së vazhdueshme.

“Marrë parasysh kohën që kursehet por edhe koston që arrinë diku në 2 milionë euro për biznese që bëjnë tregti konsiderojmë që kjo është një arritje e jashtëzakonshme. Këtij procesi i shton vlerë edhe vendosja e kontrollit fito sanitar dhe veterinar përmes Agjencisë së Kosovës dhe Veterinës që janë vendosur këtu bashkë me Doganën e Kosovës”, tha ai.

“Operimi me pagesa dhe kosto minimale në terminalin që kemi hapur në Mitrovicë tashmë, në hapësirat e Trepçës, por edhe atij në Podujevë, si dhe me evitimin e tarifave për hyrjet e mallrave nga Porti i Durrësit, bizneseve po ju jetësohet kërkesa për të hequr shpenzimet e panevojshme në mënyrë që ata të bëjnë biznes.”

Për fund, ministri Murati tha se hapi tjetër do të jetë fillimi i zhdoganimit në terminalin Vërmicë-Morinë, në të cilin po punohet në rikthimin dhe zgjerimin e terminalit shtetëror dhe me të përfunduar punimet të gjitha shkëmbimet mes vendeve tona do të bëhen në një kohë më të shkurtër dhe pa kosto.

Duke falënderuar ministren e Financave, znj. Delina Ibrahimaj, dhe Koordinatorin e Sekretariatit Ndërqeveritar Shqipëri-Kosovë, z. Gentian Sala, ministri Murati tha se grupet tona punuese po shikojnë mundësitë që të hiqen të gjitha barrierat dhe të gjitha burokracitë mes dy vendeve tona që të mos ketë më kurrfarë pengese doganore./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Asfaltohen disa rrugë në Komunën e Prizrenit

Published

on

Në vazhdën e punimeve të shumta infrastrukturore, në rrugë të ndryshme, lagje e fshatra, në Komunën e Prizrenit, të martën kryetari i Prizrenit, Shaqir Totaj vizitoi nga afër punimet që po zhvillohen në rrugën “Rugova” në lagjen mbi spital.

Poashtu, në këtë lagje së shpejti fillon asfaltimi në Rrugën “Norë Kelmendi”, pasi të bëhet nivelizimi i pusetave.

Kryetari i Prizrenit, Shaqir Totaj, këto projekte i konsideroj se janë shumë të rëndësishme për rregullimin e infrastrukturës për banorët e zonës duke e lehtësuar jetën e tyre pas një periudhe të gjatë me vështirësi.

“Gjatë muajit tetor do të punojmë për rregullimin e infrastrukturës në shumë lagje brenda qytetit dhe në segmentet që lidhin të gjitha zonat e Komunës së Prizrenit, në përgjithësi, me ç’rast do të lehtësohet jeta e të gjithëve. Së bashku e ndërtojmë Prizrenin!”, deklaroi kryetari Totaj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending