Connect with us

Aktuale

Ndahet buxheti për ndërtimin e shtatë qendrave regjionale për patentë-shoferë, njësitë nuk operojnë në Stacionet e Autobusëve

Published

on

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, z. Hysen Durmishi, mbajti konferencë për media në lidhje me lansimin e E-testimin për patentë-shofer, për pjesën teorike, projekt ky i cili po lansohet në shtatë qendrat e patentë-shoferëve.

Realizimi i projektit të E-testimit, është reformë shumë e rëndësishme për vendin, ku përmes këtij aplikacioni do të rritet cilësia e testimit të kandidatëve për patentë-shofer në pjesën teorike, efikasiteti në testim, transparenca gjatë testimit, si dhe dixhitalizimi i sistemit.

Para të pranishmëve në konferencë, zv. Ministri Durmishi shprehu:

“Sot jemi këtu për të prezantuar një të arritur shumë të madhe në fushën e patentë-shoferëve, një projekt i cili ka filluar që një kohë të gjatë, në fillim si një pilot projekt, mirëpo tani jemi në përfundimin e projektit në shtatë qendrat e patentë-shoferëve. Bëhet fjalë për E-testimin, një projekt ky në fushën e patentë-shoferëve, i cili do të lehtësoj punën në të gjitha njësitë si dhe po ashtu do të shkurtojë kohën e pritjes së menjëhershme për pjesën teorike të provimit për patentë-shofer. Për më shumë, do t’i eliminoj gabimet e mundshme teknike në mënyrën se si është praktikuar testi deri më sot. Kjo është një reformë shumë e madhe në njësinë e patentë-shoferëve, ku gjatë muajit dhjetor, kemi pasur fazën testuese të projektit në të gjitha qendrat regjionale të Kosovës dhe në fillim të muajit Janarit do të fillojmë në shtatë qendrat regjionale që të implementojmë në tërësi projektin e E-testimit. Tani i kemi shtatë qendra regjionale të patentë-shoferëve dhe në të gjitha këto qendra prej datës 5 Janar, të vitit 2022, do të filloj implementimi i këtij projekti.”

Zëvendës Ministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi deklaroi se është ndarë buxheti për fillimin e një projekti që lidhet me ndërtimin e shtatë qendrave regjionale për patentë-shoferë, për shkak se ato operojnë në objektet e stacioneve të autobusëve. Me ndërtimin e objekteve të reja, do të sigurohen kushte shumë më të mira për mirëmbajtjen e pajisjeve, dhe dixhitalizoimi i procesit të marrjes së patentë-shoferëve në të ardhmen./Media Ndërtimi.

Aktuale

Shtatorja e Adem Jasharit vitin e ardhshëm vendoset në Prishtinë

Published

on

Nënkryetarja e Komunës së Prishtinës, Donjeta Sahatçiu, ka bërë të ditur sot se shtatorja e Adem Jasharit do të vendoset në kryeqytet në vitin 2023.

Sahatçiu ka bërë të ditur se vitin tjetër, komuna e Prishtinës ka futur në buxhetim edhe shtatoren për Adem Jasharin.

“Edhe në Prishtinë, tash, në buxhetin 2023, e kemi edhe shtatoren e Adem Jasharit. Një memorie kolektive edhe në Kryeqytet, përveç komunave të tjera”, ka thënë Sahatçiu.

Kjo do të jetë hera e parë, në 23 vite pas luftës, që shtatorja e Komandantit Adem Jashari do të vijë në Prishtinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

9 persona humbën jetën në vendin e punës, kërkohet angazhimi i 100 inspektorëve të punës

Published

on

Siguria në punë vazhdon të jetë problem për punëtorët kosovarë. Si rezultat i saj, gjatë vitit të kaluar nëntë persona kanë humbur jetën në vendin e punës e 188 kanë pësuar aksidente, thotë kryeinspektori i punës, Hekuran Nikçi.

Në rastet e aksidenteve në vendpune, kur inspektorët kanë konstatuar se është shkelur ligji nga ana e punëdhënësve, ndaj tyre janë shqiptuar masa ndëshkimore.

Në një intervistë për Ekonomia Online, kryeinspektori i punës, thotë se inspektimet po bëhen në bashkëpunim me Policinë e Kosovës.

“Gjatë vitit 2021, Inspektorati i Punës ka evidentuar 188 aksidente në vendin e punës, nga të cilat 139 kanë rezultuar me lëndime të lehta, 40 prej tyre me lëndime më të rënda dhe nëntë prej tyre kanë rezultuar me fatalitet në vendin e punës. Në fakt kur e kam marrë këtë pozitë institucioni tjetër që kemi pasur bashkëpunim ka qenë vetëm Policia e Kosovës, kështu që me Policinë kam trashëguar një bashkëpunim ku Inspektorati i Punës ka ndërmarrë aksione në biznese të ndryshme, si në gastronomi, ndërtimtari dhe këtu operacione kanë rezultuar shpesh të suksesshme”, thotë Nikçi.

Përkundër paralajmërimeve për rritjen e numrit të tyre, numri i inspektorëve të punës në nivel vendi vazhdon të jetë i njëjtë. Nikçi, tregon numrin e inspektorëve që janë aktualisht dhe që planifikohet të shtohen.

“Sfidat që i kam gjetur dhe i kam konstatuar me marrjen e mandatit janë të shumta, fillimisht duke u nisur me numrin e vogël i inspektorëve të punës. Me 1 qershor të këtij viti, Inspektoratin e Punës e kam gjetur me 31 inspektorë, duke u përballur nga ky realitet, unë kam vërejtur se mbikëqyrja e zbatimit të ligjeve, është tejet i mangët me këtë numër të inspektorëve, dhe si rezultat unë kam shpallur një konkurs të brendshëm në shërbimin civil për 27 pozita për inspektorë dhe nga ky konkurs kemi arritur t’i rekrutojmë vetëm katër inspektorë, dy në regjionin e Prishtinës dhe dy në regjionin e Gjakovës. Sido që të jetë me 35 inspektorë prapë numri është i vogël për mbikëqyrjen e zbatimit të ligjeve. Për vitin 2023 kemi planifikuar dhe buxhetuar edhe për 100 inspektorë të ri të punës, të cilët përgjatë vitit 2023 në faza të ndryshme do të shpallim konkursin dhe me angazhimin e këtyre 100 inspektorëve të ri, mbikëqyrja e ligjit do të jetë në një nivel më të mirë sesa që është tani. Në fakt Inspektorati i Punës ka nevojë edhe për më shumë se aq, por për vitin e ardhshëm i kemi të buxhetuar edhe 100 inspektorë të ri”, u shpreh ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Çmimi i naftës në nivelin më të ulët që nga fillimi i këtij viti

Published

on

Çmimet e naftës kanë rënë për rreth 5%, në nivelin më të ulët për tetë muajt e fundit, përderisa dollari ka arritur fuqinë më të madhe në dy dekadat e fundit.

Çmimet po bien mes frikës së inflacioni në rritje do t’i shtyjë ekonomitë e mëdha drejt një recesioni, kështu duke e shkaktuar uljen e kërkesës për naftë.

Sipas Reuters çmimet e naftës së papërpunuar në Teksasin Perëndimor kanë rënë në 78.4 dollarë, rreth 7% më pak se në fillimjavë.

Rënia e naftës është shënuar për katër javët e fundit radhazi, hera e parë që ndodh nga shtatori./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending