Nader Tehran – arkitekti i cili po ndërton të ardhmen e arkitekturës

0

Nader Tehrani është një dizajner dhe edukator iranian-amerikan. Ai themeloi zyrën dizajnimit dhe arkitekturës më 1986 së bashku me Rodolphe El Khoury, dhe Monica Ponce de Leon në 1991. Tehrani themeloi NADAAA në 2011 e cila është kompani e e dizajnimit dhe projektimit të ndërtesave.

Kur ndërtesa e re e arkitekturës e Universitetit të Torontos hapet në shtator, ajo do të shënojë një moment historik për Nader Tehranin. Themeluesi i firmës NADAAA me bazë në Nju Jork dhe Boston ka përfunduar tri ndërtesa të shkollave të arkitekturës, një gjë që askush tjetër nuk dihet se ka arritur.

Çdo ndërtesë në mënyrë të pashmangshme do të përcjellë mësime rreth arkitekturës për studentët që e përdorin atë duke i dhënë Teheranit një shkallë të paprecedentë të ndikimit mbi arsimin e arkitekturës i cili njëkohësisht është edhe dekan i Shkollës “Irwin S. Chanin” të Arkitekturës në bashkëpunim me kompaninë “Cooper” të Nju Jorkut.

I dyti ishte Fakulteti i Arkitekturës, Ndërtimit dhe Planifikimit në Universitetin e Melburnit të cilin ai e krijoi me firmën australiane “John Wardle Architects”. Sfida ishte se derisa studentët kishin nevojë për hapësirë në studio, buxheti i universitetit nuk e kishte siguruar atë.

Pra, arkitektët “morën hua” duke bërë  kështu më pas korridore më të gjera se sa duhej të ishin dhe duke përdorur gjerësinë e tepërt për tabelat e hartimit, si dhe rregullimet për modelimin, konferencat dhe kritikat.

Një atrium i madh, i mbizotëruar nga një tavan prej druri dhe të kryqëzuar nga shkallët metalike, i jep shkollave të mëdha një vend për mbledhjet e planifikuara dhe të ngushta, e njëkohësisht edhe një pamje unike siç janë edhe vetë këto objekte të shkollave.

Tani po përgatitet për hapjen e Fakultetit të Arkitekturës, Peizazhit dhe Dizajnit të John H. Daniels në Universitetin e Torontos në një vend të shquar me një ndërtesë neo-gotike ekzistuese, të cilën e inkorporoi në strukturën e re.

Duke pasur parasysh se shkolla ofron trajnime në arkitekturë peisazhesh dhe dizajn urban, Teherani siguroi që ndërtesa “të përfshinte të tre disiplinat”. Me të vërtetë, si tek dy ndërtesat e tjera, ai fton bashkëpunimin. Tehrani thotë se “me zhdukjen e arkitekturës si një praktikë e mbyllur, ne kemi nevojë për ndërtesa që inkurajojnë të menduarit ndërdisiplinor”.

Nader Tehrani përveç udhëheqjes së NADAAA (me drejtorët Katherine Faulkner dhe Daniel Gallagher), ai po punon me arkitekun Samuel Anderson në një numër ndryshimesh në studiot e arkitekturës në Fondacionin e dashur të Unionit Bashkëpunues (megjithëse jo në pamjen e jashtme të saj).

Në të dy rolet e tij si një projektues që punon me dekanët dhe një dekan që punon me projektues arkitekti I mirënjohur irakiano-amerikanë tregon se roli kyç është  “bashkëpunimi i ngushtë”.

/Ndertimi.info/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here