Connect with us

Ndërtim

Mungesa e punëtorëve, lufta në Ukrainë dhe bllokimet e Kinës goditën të gjitha ndërtimet në SHBA

Published

on

Kontraktorët e Përgjithshëm të Asociuar të Amerikës (AGC) i ka bërë sërish thirrje qeverisë së SHBA-së që t’i japë fund tarifave për materialet e ndërtimit dhe të rrisë mundësitë e trajnimit në sektorin e ndërtimit.

Shoqata e bëri kërkesën pasi analiza e saj e të dhënave të shpenzimeve federale zbuloi se midis shkurtit dhe marsit të këtij viti, shumica e ndërtimeve jo-rezidenciale dhe shumëfamiljare ranë – pavarësisht kërkesës së lartë, për shkak të mungesës së fuqisë punëtore dhe çështjeve të vazhdueshme të zinxhirit të furnizimit.

Edhe pse shpenzimet e ndërtimit në mars të 2022 arritën në 1.73 trilion dollarë – 11.7% më shumë në të njëjtin muaj në 2021, janë shifrat e nënsektorit mujor për vitin 2022 që po shkaktojnë shqetësim.

“Ka pasur rënie të dukshme mujore në kategoritë më të mëdha private jo-rezidenciale, pavarësisht rritjes përgjithësisht të fuqishme nga një vit më parë”, tha shoqata.

“Segmenti më i madh privat jo-rezidencial, ndërtimi i energjisë elektrike, ra 1.2% për muajin në një nivel 0.3% nën normën e marsit 2021.”

Ndërsa shpenzimet për ndërtimet komerciale dhe ato prodhuese për muajin u rritën në të njëjtën kohë një vit më parë, këto gjithashtu ranë me 1.9% dhe 1.6% respektivisht midis shkurtit dhe marsit 2022. Ndërtimi i autostradave dhe rrugëve ranë 0.4% nga shkurti, por u rritën 7.5% krahasuar deri në mars 2021. Ndërtimi i arsimit dhe i transportit ranë të dyja për muajin, përkatësisht 0,8% dhe 0,5%.

Ken Simonson, kryeekonomisti i shoqatës, tha: “Kontraktorët vazhdojnë të raportojnë kërkesë të fortë për shumicën e llojeve të strukturave, me pak pronarë që anulojnë ose shtyjnë projektet e planifikuara. Por mungesat e punëtorëve dhe problemet e zinxhirit të furnizimit, nga bllokimet në Kinë deri te lufta në Ukrainë, po ngadalësojnë përfundimet e projekteve.”

Përveç përfundimit të tarifave që “po kufizojnë furnizimet dhe po rrisin çmimet për lëndën e drurit, çelikun dhe produktet e aluminit”, shoqata u bëri thirrje gjithashtu zyrtarëve të Uashingtonit që të rrisin fondet për karrierën dhe trajnimin teknik, për të ndihmuar në uljen e mungesës së fuqisë punëtore.

Stephen E. Sandherr, CEO i AGC, tha: “Tani që Kongresi ka financuar një rritje të konsiderueshme në ndërtimin e infrastrukturës, është e domosdoshme që furnizimi me materiale dhe punëtorë të rritet gjithashtu.”

Thirrja e rinovuar e AGC për veprim vjen më pak se dy javë pasi Shtëpia e Bardhë njoftoi se projektet e financuara nga paketa e infrastrukturës prej 1.2 trilion dollarësh e qeverisë mund të përdorin vetëm hekur dhe çelik të prodhuar në SHBA.

Ndërsa thuhet se masa synon ta bëjë vendin më pak të varur nga zinxhirët e furnizimit ndërkombëtar, AGC e kritikoi atë kufizoi aftësinë e kompanive për të marrë materiale./Media Ndërtimi.

Ndërtim

FIFA duhet të ndajë 440 milionë $ për abuzimet ndaj punëtorëve në ndërtimin e stadiumeve të Kupës së Botës

Published

on

FIFA duhet të ndajë të paktën 440 milionë dollarë për një fond kompensimi për punëtorët e Kupës së Botës, ka thënë Amnesty International.

Paratë duhet të shkojnë për punëtorët migrantë që kanë pësuar abuzime të të drejtave të njeriut në Katar gjatë përgatitjeve për Kupën e Botës të këtij viti, thuhet në një raport të ri të botuar sot, gjashtë muaj përpara ndeshjes hapëse të turneut.

Shuma e njëjtë me çmimin që do të shpërndahet në konkurs – përfaqëson vetëm një pjesë të vogël të të ardhurave totale prej 6 miliardë dollarësh që FIFA pritet të bëjë në Katar 2022, thotë ajo.

Amnesty ka vlerësuar se shuma prej 440 milionë dollarësh ka të ngjarë të jetë minimumi i nevojshëm për të mbuluar një sërë kostosh kompensimi dhe për të mbështetur iniciativat për të mbrojtur të drejtat e punëtorëve në të ardhmen.

Megjithatë, shuma totale për rimbursimin e pagave të papaguara, tarifat zhvatëse të rekrutimit të paguara nga qindra mijëra punëtorë dhe kompensimi për lëndimet dhe vdekjet mund të përfundojë të jetë më i lartë, tha ai. Ai shtoi se kjo duhet të vlerësohet si pjesë e një procesi pjesëmarrës me sindikatat, organizatat e shoqërisë civile, Organizatën Ndërkombëtare të Punës dhe të tjerë.

Në një letër të hapur që shoqëronte raportin e saj, Amnesty dhe një koalicion i organizatave të të drejtave të njeriut, sindikatave dhe grupeve të tifozëve i kërkuan presidentit të FIFA-s, Gianni Infantino të punojë me Katarin për të krijuar një program gjithëpërfshirës rehabilitimi. Përveç dhënies së kompensimit për të gjitha abuzimet e punës në lidhje me organizimin e turneut në Katar, FIFA duhet të sigurojë që abuzimet të mos përsëriten, si në Katar ashtu edhe në turnetë e ardhshëm./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Tel Avivi nis të ndërtoj linjën e Gjelbër Metropolitane prej 2.6 miliardë eurosh

Published

on

Një konsorcium i Alstom, Electra dhe Dan Transportation ka fituar kontratën për të projektuar, ndërtuar, mirëmbajtur dhe financuar Linjën Gjelbër Metropolitan LRT të Tel Avivit në Izrael.

Kontrata prej 2,6 miliardë eurosh (2,2 miliardë £) iu dha TLV Metropolitan Tramway – e njohur si Konsorciumi TMT – nga Metropolitan Mass Transit System (NTA). Aksioni i Alstom vlerësohet në 858 milionë euro.

Përgjegjësia e Alstom përfshin projektimin, inxhinierinë, furnizimin, integrimin, testimin dhe vënien në punë të sistemit hekurudhor duke përfshirë binarët, elektrifikimin, furnizimin me energji elektrike, sistemin e sinjalizimit dhe komunikimit, si dhe furnizimin e 98 tramvajeve Citadis XO5. Electra do të menaxhojë projektimin dhe ndërtimin e punimeve civile. Mirëmbajtja e sistemit do të kryhet nga një sipërmarrje e përbashkët e përbërë nga Dan Transportation, Electra dhe Alstom.

“Ne jemi të emocionuar dhe mirënjohës për mundësinë për të mbështetur NTA në zhvillimin e rrjetit urban të qytetit dhe për t’u shërbyer qindra mijëra banorëve çdo ditë,” tha drejtori menaxhues i Alstom Israel, Eran Cohen.

“Ne besojmë se aksesi në transport është një faktor thelbësor për të promovuar dhe përmirësuar progresin social dhe ekonomik. Të gjithë përfitojnë nga aksesi më i mirë në transportin publik, koha e reduktuar e udhëtimit, më pak mbingarkesë dhe emetimet më të ulëta të karbonit. Alstom dhe partnerët tanë Dan Transportation dhe Electra Ltd., besojnë se ky projekt do të kontribuojë në rritjen e ekosistemit hekurudhor në vend dhe do të mbështesë krijimin e qindra vendeve të reja të punës.”, tha Cohen.

Ky projekt është pjesë e një plani investimi në transport për të adresuar kërkesën në rritje të lëvizshmërisë së Izraelit. Dy tramvaj shtesë do të futen – jeshile dhe vjollcë – për të reduktuar mbipopullimin në Tel Aviv dhe për të mbështetur katër milionë banorët e tij.

Linja e Gjelbër do të jetë më e gjata në Tel Aviv, duke u shtrirë për mbi 39 km dhe 62 stacione, nga të cilat katër do të jenë nën tokë.

Linja do të kalojë nga veriu në jug të qytetit, duke lidhur Holon dhe Rishon Lezion me qendrën e Tel Avivit, Universitetin e Tel Avivit, zonën industriale dhe të biznesit në Herzliya perëndimore dhe zonën e biznesit në Kiryat Atidim. Linja e gjelbër pritet të lëvizë 76 milionë pasagjerë në vitin 2030./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Google hap në Kaliforni kampusin prej 102 hektarëve me energji pa karbon

Published

on

Kampusi i Google është hapur në Mountain Vieë, Kaliforni. Projektuar nga BIG – Bjarke Ingels Group dhe Heatherëick Studio në bashkëpunim të ngushtë me Google, Kampusi i Google Bay Vieë është kampusi i parë inovativ i Google me një mision për të funksionuar me energji pa karbon, 24 orë në ditë, shtatë ditë në javë deri në vitin 2030.

Ndërtesat në Kampusin e Google përmbushin ambicien e kompanisë për të krijuar zgjidhje novatore, të qëndrueshme dhe të përqendruara te njeriu për vendet e punës të kompanisë së tyre, por edhe të ripërmasave dhe të përsëritshme për sektorë të tjerë.

E vendosur në një sit të Qendrës Kërkimore Ames të NASA-s në Silicon Valley, Kampusi i Google në Kaliforni, i përbërë nga tre ndërtesa, ka një sipërfaqe totale prej 102 hektarësh, duke përfshirë 8 hektarë hapësirë ​​të hapur, dy ndërtesa vetëm për zyre, dhe 240 njësi banimi afatshkurtër për punonjësit.

Të tre ndërtesat janë ndërtuar si tenda të lehta që janë të optimizuara për dritën e ditës të brendshme dhe mund të nxisin pamjet e jashtme, bashkëpunimin, përvojat dhe aktivitetet.

I ankoruar në tre tema të përcaktuara nga Google në fillim të projektit – inovacioni, natyra dhe komuniteti – projekti drejtohet nga fleksibiliteti dhe përvoja e jashtëzakonshme e përdoruesit që frymëzon bashkëpunimin dhe bashkëkrijimin.

Hapësirat e punës më të rezervuara janë të vendosura në nivelin e sipërm dhe hapësirat e takimeve janë më poshtë, për të ndarë zonat e “fokusit” dhe bashkëpunimit, duke siguruar njëkohësisht akses të lehtë në të dyja. Dizajni i katit të dytë përmban variacione në pllakat e dyshemesë për t’u ofruar ekipeve një zonë të caktuar “lagje” që është shumë fleksibël për t’u ndryshuar sipas nevojave të tyre./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending