Mrekulli gjeometrike dhe grafike të arkitektit Zhang

0

Karakterizuar nga format e tyre gjeometrike dhe ngjyrat kryesore të strukturës, vetitë e lëvizjes De Stilj janë ende të dukshme në  punën e arkitektit Gerrit Rietveld . E vendosur në Utrecht, shtëpia eksperimenton me elemente modulare si muret e shembura që ofrojnë një mënyrë transformuese të jetesës që ende ndikon dizajnimin në këto ditë.

Për shkak të rëndësisë së saj, Shtëpia Schroder ka qenë objekt studimi për shumë arkitektë, artistë dhe historianë. I frymëzuar nga dizajni i saj revolucionar, arkitekti dhe artisti ambicioz vizuel Yun Frank Zhang krijoi një sërë diagramash analitike dhe një video shoqëruese për të kuptuar funksionalitetin, dimensionet dhe elementet programatike të shtëpisë. Më poshtë është një mostër e eksplorimit të Zhang-it, shkruan Ndertimi.info

Zhang fillimisht heton gjeometrinë e shtëpisë në plan, duke përdorur një paletë ngjyre të frymëzuar nga De Stijl për të kuptuar gjatësinë dhe gjerësinë e dhomave. Shkalla e kaltër nënkupton dhomat që plotësojnë kriterin 1: 1.618 të raportit të artë. E kuqja është përfaqësuese e dhomave që janë katrore të përkryer. Duke shqyrtuar cilësitë matematikore të hapësirës, ​​Zhang pranon theksin e lëvizjes De Stijl në proporcion.

Për të përcaktaur qasjen e katit të parë, ngjyra e Zhang-ut kodon përdorimet programatike të dhomave të saj. Hapësirat e qarkullimit të tilla si shkallët janë të kataloguara si të verdha, dhomat që kanë më shumë se një hyrje janë blu dhe hapësira private si dhoma e vajzës janë të kuqe. Një fokus në katin e parë dhe jo në të dytën është për shkak të natyrës më statike, e cila stimulon studim më të thelluar se si hapësira është e banuar.

Si një paraqitje e natyrës dinamike të katit të dytë, Zhang paraqet një diagram aksonometrik (projektimi ortografik i objektit) që përcjell shumëllojshmërinë e formave të saj. Varësisht nga vendosja e mureve ndarëse, shfaqen dy kushte specifike. Pjesa e lartë e diagramit tregon dyshemenë kur të gjitha muret janë shembur dhe seksioni i poshtëm ilustron kur të gjitha muret janë ndërtuar. Shkallët e verdha me etiketë të verdhë dhe banjo e kuqe janë vetëm pushimet në planin e hapur të katit pa mure, ndërsa tri dhoma të dukshme private krijohen kur ato janë të krijuara.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here