Connect with us

Aktuale

“Mos paguaj kafen pa kupon fiskal”, kërkohet që Gastronomia kosovare të formalizohet për ndërtimin e shtetit

Published

on

Të dashur Gastronom.

Shoqata e Gastronomëve të Kosovës

Në këto ditë të vështira që masat nuk po ndryshojnë, prapë se prapë mendoj të ndaj diçka që gjithmonë po kritikohemi.

Për më shumë se 1 vjet e 8 muaj jam duke u marrë vullnetarisht me shoqatën duke e mbrojtur biznesin në të cilin e kalova jetën edhe Gjithë Gastronomin.

Afër 20 muaj duke u munduar ti bëjë bashkë të gjithë Gastronomet e të lidhemi “krahë për krahë” si në të mirë e si në të keq të kësaj situate.

Lutja ime nuk i adresohet shtetit por i adresohet vetës sime dhe të gjithë juve Gastronomëve.

Gastronomë, mos te presim gjithmonë që shteti të bëjë diçka për ne, ejani të bëjmë edhe ne diçka për shtetin.

Gastronomia në vendin tonë zë vend shumë të rëndësishëm në ekonomi, sektori i 3-të i punësimit më i madhi në vend mirëpo formalisht ne mund të dalim dhe në vend të 2-të, ne mund t’ia kthejmë namin gastronomisë.

Si?

Nëse pak jeni matematicient, ne po blejmë me 18% e po shesim me 8% është turp të mos kalojmë 100% në formalitet.

Nuk duhet ta bëni vetëm për shtetin, duhet ta bëjmë për vetën tonë, për të ardhmen tonë!

Duke u formalizuar ne, ndryshe na shikon shteti dhe gjithë populli, KUR jemi ndër taksapaguesit më të mëdhenj, nuk është më si dikur kur na bëhej padrejtësi me arkat fiskale, tani mund t’i bleni ato 9.90 Euro me ofertë mujore.

Me qarkullimet tona formale mund të marim kredi të mëdha që t’i realizojmë ëndrrat tona për zhvillim.

Në realitet e ulim një kosto të panevojshme nëpër bizneset tona, e cila askund në botë nuk ekziston (bllogerin ose kontrolluesin) sepse kur paraqesim 100%, s’ka si të zhduket stoku jonë, rritet transparenca.

Duke paguar 5% taksën e punëtorit ne, e 5% ai te veten ne i’u krijojmë punëtorëve tanë një të ardhme më të mirë, pension e gjithçka tjetër.

Më lehtë merrini viza, e më lehtë paguani me kartela kudo në botë.

Jo formaliteti është edhe konkurrencë jo formale, sepse nëse dikush nuk paguan tatim ai i ka çmimet më të vogla edhe punëtorve i’u jep para në dorë më shumë gjë që prish dhe tregun, konkurrencë joformale.

Ejani të gjithë së bashku të ndihmojmë njëri-tjetrin të ndihmojmë Kosovën e të ndihmojmë edhe veten.

Unë në restaurantin tim tash e tutje do ti vendosi letrat që nëse nuk i’u vjen kuponi fiskal mos paguani.

P.S. E pasi që i bëjmë të gjitha këto atëherë mund t’i ndërrojmë rregulloret komunale e ligjet të cilat nga 2010 janë të njëjta dhe janë formuluar pa prezencën tonë. Bashkë i’a dalim. (Opinion nga Petrit Kllokoqi, kryetar i Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës)./Media Ndërtimi.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending