Monumente e projekete gjigande, të cilat po shkatërrohen e nuk po përfundohen

0

Monumentet më madhështore të ndërtuara ndonjëherë kanë tendencë të prishen me kalimin e kohës, ndërkohë që shumë të tjera janë të destinuar të mbeten projekte të thjeshta në bordin e vizatimit.

Përderisa projekte madhore po shkatërrohet për shkak të mundësisë së vogël për investim, disa të tjera projekte gjigande kanë mbetur pa u përfunduar për shkaqe financiare.

Piramidat në Egjipt

Fillimisht, piramidat e Egjiptit u mbuluan me një shtresë refleksivë të ndritshme të bërë nga gur gëlqeror të bardhë të lëmuar. Kjo do t’i ipte një pamje të vërtetë verbuese dhe kështu një simbol i përshtatshëm i madhështisë së faraonëve ose, siç thonë disa ekspertë, se do të  dukeshin sikur bateri të mëdha diellore. Ata do të ishin të dukshme nga malet e Izraelit ose nga e gjithë hapësira.

Fatkeqësisht, kjo shtresë e jashtme e gurëve u shkatërrua nga një tërmet i fuqishëm që ndodhi në 1301. Mund të ketë qenë përdorur gjithashtu për të rivendosur ndërtesat në Kajro, pasi qyteti u shkatërrua nga arabët në shekullin e 12-të.

Katedralja “Saragata”, Spanjë

Ndërtimi i kësaj katedraleje të famshme filloi në vitin 1882. Sipas llogaritjeve të bëra nga krijuesi i saj, Antoni Gaudi, ndërtimi do të duhej të zgjaste 3-4 shekuj duke përdorur teknologjinë e disponueshme në fund të shekullit të 19-të për shkak të materialit i cili përdoret për ndërtimin e saj.

Në përputhje me një vendim të atyre që drejtojnë projektin, do të financohet ekskluzivisht përmes donacioneve të bëra nga famullitë e zakonshme, kjo është një arsye shtesë pse është bërë kaq shumë kohë pa u përfunduar. Fatmirësisht, duke përdorur teknologjinë e sotme, ndërtimi do të përfundojë deri në vitin 2026 pothuajse 100 vjet pas vdekjes së arkitektit i cili kishte dhënë idenë për këtë projekt madhor.

Kulla e Indisë

Kulla e Indisë ishte një rrokaqiell jashtëzakonisht i gjatë për shkak të ndërtimit të tij në qytetin e Mumbait. Është parashikuar që do të ishte ndërtesa e dytë më e lartë në tokë pas Burj Khalifa në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe. Edhe Georgio Armani ka punuar në dizajnet e brendshme. Por në vitin 2011, ndërtimi u ndërpre për shkak të mungesës së fondeve.

Burj Al Alam, UAE

Burj Al Alam është emri i dhënë një projekti tjetër për një rrokaqiell super të gjatë. Ky projekt që  do të ishte 510 metra i gjatë dhe kishte pamjen e një lule kristali. Ajo duhej të përfundonte në vitin 2009, por për shkak të krizës globale financiare, puna për të u pezullua dhe u braktis në vitin 2013.

/Ndertimi.info/

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here