Mjedisi, ndërtimi dhe truri i njeriut në një libër [intervistë]

0

Sarah Williams Goldhagen ka marrë një lëkundje të madhe. Libri i saj i ri “Mirë se vjen në botën tënde: si mjedisi i ndërtuar formëson jetën tonë”, nuk është asgjë më pak se një argument i ndërtuar në mënyrë të përpiktë për të rimenduar plotësisht mënyrën tonë të shikimit të arkitekturës. Një kritike e vjetër për “Republikën e Re” dhe një ish lektore në Shkollën e Lartë të Dizajnit të Harvardit”, Goldhagen ka marrë një zhytje të thellë në fushën e përparimit të shpejtë të shkencës njohëse, në një përpjekje për ta lidhur atë me një qasje të re në qendër të njeriut ndaj botës së ndërtuar. Libri është edhe një ekzaminim i shkencës që qëndron pas njohjes (dhe rëndësisë së saj ndaj arkitekturës), si dhe një polemikë kundër status quo-së. Redaktori i revistës arkitekturore “Metropolis”, Martin C.Pedersen ka zhvilluar një intervistë me autoren, një pjesë të së cilës jua sjellë Ndertimi.info.

Martin C Pedersen: Libri juaj argumenton se mjedisi i ndërtuar ka një ndikim të thellë në jetën e njerëzve. Unë pajtohem. Dhe megjithatë, duke pasur parasysh gjendjen e arkitekturës sot, ju nuk do ta njihni atë. Jo vetëm me atë që është në terren, për të cilën shkruani në mënyrë shumë elokuente, por edhe me perceptimin më të madh. Ne jemi të rrethuar me arkitekturë, dhe megjithatë është mahnitëse niveli në të cilën ne jemi të pavëmendshëm. Për çfarë është kjo shkëputje?

Sarah Williams Goldhagen: Kam menduar shumë për këtë. Kur fillova të shkruaja kritika për një audiencë të përgjithshme, një nga artikujt më të hershëm ishte se pse shumica e mjedisit të ndërtuar, veçanërisht në SHBA, ishte kaq i keq. Ekonomia është vetëm një pjesë e saj. Më e rëndësishmja është se njerëzit nuk e vlerësojnë mjedisin e ndërtuar dhe nuk arrijnë të vlerësojnë se si i prek ata. Njerëzit mund të gravitojnë në hapësirat, për shembull, që mund të mos jenë psikologjikisht të mira për ta. Hulumtimet tregojnë se kur habitemi për diçka, pavarësisht nëse është një mjedis apo një model i blerjes, priremi ta preferojmë atë model, edhe nëse do të ishim më të kënaqur me diçka tjetër. Kjo merr në një nga argumentet kryesore të librit, që është se shumica e përvojave tona në mjedisin e ndërtuar janë të ‘pavetëdijshme’. E përdor këtë fjalë në mënyrë të veçantë. Nuk është pa ndjenja, sepse kjo sugjeron diçka që nuk do të mund të hynim. ‘Pavetëdija’ i referohet njohurive që ne mund t’i qasemi me dije, por më së shumti nuk e bëjmë.

Shumica e njohurive tona bien nën radarin e njohjes së vetëdijshme. Nëse ndalemi të përqendroheshim në to, ne mund të bëhemi më të vetëdijshëm për to. Një njohje e mirë – disa ekspertë e vënë atë deri në 90 përqind – nuk është e vetëdijshme. Pra, nëse nuk jeni të vetëdijshëm se diçka po ju godet, atëherë dështimi i shoqërisë për të miratuar projektin e ndërtuar mjedisor, vlera e jashtëzakonshme që meriton, e bën njëfarë kuptimi të çoroditur. Siç është tani, ekziston kjo masë e ndërtesave për të cilat ne jemi vetëm të ndërgjegjshëm, dhe pastaj ekziston arti i rastësishëm, i cili është në thelb një luks i mirë i blerë nga klientët e elitës. Por ajo që ne dimë tani për njohjen dhe përvojën njerëzore tregon se kjo nuk mund të qëndrojë si një paradigmë. Nuk ka gjë të tillë si një mjedis “neutral”: mjedisi juaj i ndërtuar ose po ju ndihmon, ose po ju dëmton.

MCP: Ju citoni shumë studime në këtë libër. Por shkenca dhe kërkimet rreth mjedisit të ndërtuar që kam hasur janë shumë të pakta. Ku e gjetët, atë që po mendoj që është shkenca më e mirë?

SWG: Është një pyetje e shkëlqyer. Pjesa më e madhe e hulumtimeve që kanë të bëjnë direkt me arkitekturën dhe peizazhin, ndodhin në psikologjinë mjedisore. Por kjo nuk është një fushë që të ashtuquajturit shkencëtarë të fortë marrin shumë seriozisht. Është e vështirë për të kryer studime të verifikueshme dhe të riprodhueshme në mjedisin e ndërtuar, sepse nuk mund të kontrollosh mjaftueshëm për të gjithë faktorët. Ka punë të mirë atje, por kjo është sfida që kërkuesit e mjedisit të ndërtuar përballen.

Kur fillova të punoja për ‘Mirë se vjen në botën tënde’, e dija se nga teknologjitë e reja të imazhimit ne mësonim shumë më tepër se si funksionon truri se sa do të kishim njohur edhe një gjeneratë më parë. Kuptimi ynë se si punon kujtesa ka ndryshuar rrënjësisht në 20 vitet e fundit; Kuptimi ynë i navigacionit hapësinor është revolucionarizuar. Mund të kaloj nëpër listë. Harta e trurit është e besueshme, megjithëse zhvillohet me shpejtësi, shkencë. Pjesa më e madhe e studimeve që kam bërë nuk kanë të bëjnë shumë me mjedisin e ndërtuar, në vetvete. Ata u përqendruan në njohjen dhe perceptimin njerëzor. Në shumë raste, unë isha ajo që bënte lidhjet: këta shkencëtarë nuk po studionin në mënyrë specifike mjedisin e ndërtuar. Unë isha ajo që ishte ulur atje, duke goditur kokën kundër këtyre studimeve, duke menduar: OK, çfarë do të thotë kjo për mënyrën se si e kuptojmë mjedisin e ndërtuar?

MCP: Ku është lidhja specifike midis njohjes dhe mjedisit të ndërtuar?

SGW: Shembulli më i lehtë lidhet me kujtesën afatgjatë. Kishte një eksperiment të famshëm të botuar në vitin 2009, i quajtur studimi i shoferëve të taksive në Londër. Për të qenë një taksist në Londër, ju në thelb duhet të mësoni përmendësh formatin dhe emrat e rrugëve të të gjithë qytetit. Fitimi i asaj që njihet si “dituria” zgjat mes dy dhe katër vjet. Pra, kërkuesit i bënë skanimet e FMRI-së në trajnime para se të fillonin ndërtimin e këtyre hartave të hollësishme njohëse të qytetit, pastaj skanonin përsëri trurin e tyre, sapo taksistët kishin kaluar testin. Ata zbuluan se një zonë e trurit që quhej hipokampus, ishte rritur jashtëzakonisht shumë. Kjo ishte një zbulim i rëndësishëm, në vetvete, sepse do të thoshte se edhe në moshë të rritur, truri ndryshon. Ne menduam se truri i njerëzve zhvillohet dhe ndryshon derisa të arrijë pjekurinë, rreth moshës 21 vjeçare. Atëherë, ju keni më shumë ose më pak nga ajo që keni pasur. Kjo dhe studimet e mëvonshme japin dëshmi konkrete se truri ynë ndryshon kur mësojmë dhe se një nga vetitë e trurit të njeriut është plasticiteti nervor. Dhe truri po ndryshon pjesërisht si përgjigje ndaj mjedisit tuaj.

Tani, pjesa tjetër interesante e kësaj është se hipokampusi është zona e trurit në të cilën konsolidojmë kujtimet afatgjata: kontrollon navigacionin hapësinor dhe përmban atë që tani e dimë për neuronet e njohjes së vendit ku jemi dhe madje edhe neuronet e njohjes së ndërtesave. Çfarë do të thotë kjo, ju nuk mund të zhvilloni një kujtesë afatgjatë që nuk përmban diçka nga vendi ku keni qenë, ku keni pasur atë përvojë. Ne navigojmë hapësirë ​​duke përdorur disa nga rrugët nervore të njëjta që përdorim për të zhvilluar kujtime autobiografike. Pra, çfarë do të thotë kjo? Nuk do të thotë asgjë më pak se arkitektura dhe mjedisi i ndërtuar është thelbësor për formimin e identiteteve tona. Vetëm gjetja e tillë i jep mjedisit të ndërtuar një lloj rëndësie dhe peshe që askush nuk do të kishte menduar.

MCP: E gjithë shkenca do të vazhdojë të përparojë, kështu që ne do të dimë edhe më shumë se si funksionon truri në vitet e ardhshme. Si e shihni të gjithë atë punë që na ndihmon për të ndërtuar një mjedis më të mirë?

SWG: Do t’ju jap një shembull. Thomas Albright është një shkencëtar në Institutin Salk, i cili punon në vizion. Ai është pjesë e një organizate të quajtur Akademia e Neuroshkencës për Arkitekturë. Ai është i interesuar në atë që ai e quan fenomenin e ‘bashkëlinearitetit’, i cili është rregullimi i një sekuence në të njëjtën mënyrë lineare si një sekuencë tjetër. Shembulli që ai jep është Thorncrown Chapel nga Fay Jones. Natyrisht kjo është paralele por për shkak se po e shikoni nga poshtë, ato nuk duken paralele dhe ndryshojnë kur ecni nëpër hapësirë. Arsyeja që njerëzit u përgjigjen kaq mirë modeleve bashkëlineare, tregon Albright, është sepse ato modele rezonojnë me mënyrën se si funksionon sistemi ynë vizuel dhe i përshtatet informacionit. Ashtu siç e dimë, për shembull, kur dëgjojmë muzikë, neuronet në trurin tonë ndizen në të njëjtën mënyrë që po dëgjojmë atë sikurse që e kemi dëgjuar më herët. Hipoteza e Albright-it është se diçka e ngjashme ndodh kur ne përjetojmë dizajne bashkëlineare. /Ndertimi.info/ 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here