Memoriali ‘merimangë’ në Indi

0

“Jammu dhe Kashmir” – një shtet në veri të Indisë është duke u përballur me një problem akut të militantizmit gjatë shumë viteve të fundit. Forca e Policisë së Shtetit ka luftuar këtë kryengritje në bashkëpunim të ngushtë me ushtrinë indiane dhe forcat e tjera të sigurisë. Në procesin e luftimit të rreziqeve, numri i ushtarëve të guximshëm sakrifikuan jetën e tyre.

Kështu qeveria e shtetit vendosi të ndërtojë një memorial martirësh për të përkujtuar sakrificën supreme të bërë nga qindra zemra të guximshme. Përkujtimorja e Policisë, Jammu, është me të vërtetë një dhurim i përshtatshëm për personelin e guximshëm të policisë që arritëm martirizimin duke mbrojtur jetën dhe pronat e njerëzve dhe integritetin territorial të vendit.

Memoriali ndodhet në një zonë të frekuentuar tregtare të shtetit, përballë stacionit kryesor hekurudhor. Vendi në formë ovale është një lloj ishulli i rrethuar nga shumë rrugë të rëndësishme të qytetit. Toka është përdorur për t’u ndërtuar një park i cili strehon memorialin

Projektimi i memorialit është përgatitur nga një ekip i përbashkët i arkitektëve të Fondacionit Saakaar, Chandigarh, dhe Ashok Purie dhe Associates në Nju Delhi. Këto kompani u thirrën për punë pasi fituan një konkurs arkitekturor në nivel kombëtar të organizuar nga Korporata e Jammu-t dhe Kashmir-it për Strehimin e Policisë. Një inxhinier ndërtimi indian i njohur, Mahendra Raj nga Nju Delhi, përgatiti projektin strukturor të memorialit.

‘Vula’ e projektit është një strukturë shtylle që ngritet 20 metra mbi një platformë të ngritur. Shtyllat e pjerrëta me katër shtresa shtrihen jashtë dhe mbështesin një tendë simbolike prej litarëve të çelikut që i ngjan një rrjeti merimange. Tenda duket se ndihmon në mbylljen e shtyllave drejt mesit.

Nën këtë kulm, dhe në qendër të katër shtyllave, ka një skulpturë përkujtimore e cila simbolizon sakrificën supreme të ushtarëve të guximshëm. Një piedestal prej graniti të zi mbështet një pushkë dhe një përkrenare të një ushtari që kujton brezat e martirizuar të ushtarëve të guximshëm.

Një sistem inovativ ndriçimi është inkorporuar për të ndriçuar memorialin gjatë natës. Përkujtimorja është një kombinim i këndshëm i artit, arkitekturës dhe dizajnit të peizazhit dhe kështu ai tërheq një numër të madh vizitorësh çdo ditë. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here