Connect with us

Arkitekturë

“Mali i Kujtesës”, projekti gjigand i arkitektit izraelit Moshe Safdie

Published

on

“Mali i Kujtesës”, projekti gjigand i arkitektit izraelit Moshe Safdie

Moshe Safdie i lindur më 14 korrik 1938 është një arkitekt, urbanist, edukator, teoricien dhe autor që pretendon shtetësinë izraelite, kanadeze dhe amerikane. Gjatë një karriere 50-vjeçare, Safdie ka eksploruar parimet thelbësore të dizajnit me përgjegjësi shoqërore përmes një filozofie gjithëpërfshirëse dhe humane të dizajnit.

Safdie është një arkitekt i rëndësishëm i gjysmës së dytë të shekullit të njëzetë dhe fillimit të shekullit të njëzetë për shkak të multikulturalizmit të tij, përkushtimit ndaj elementeve gjeografike, sociale dhe kulturore që përcaktojnë një vend dhe kërkimit të vazhdueshëm për risi tipologjike dhe teknologjike.

Moshe Safdie lindi në Haifa, (tani Izraeli) në vitin 1938, në një familje hebreje me origjinë siriano-hebreje dhe libanezo-hebreje.

Ai ishte nëntë vjeç, duke jetuar në Haifa, kur, më 14 maj 1948, David Ben-Gurion shpalli Deklaratën e Krijimit të Shtetit të Izraelit. Safdie ndoqi shkollën e mesme Reali. Ai jetonte në një shtëpizë, duke punuar në fshat. Ai kujdesej për dhitë dhe mbante bletë. Në vitin 1953, qeveria izraelite kufizoi importet në përgjigje të një krize ekonomike dhe valutore, e cila preku rëndë biznesin e tekstilit të babait të Safdie. Rrjedhimisht, kur Safdie ishte 15 vjeç, babai i tij zhvendosi familjen dhe emigroi në Montreal, Quebec, Kanada. Safdie përfundoi trajnimin parauniversitar në shkollën e mesme Westmount.

Në shtator të vitit 1955 ai u regjistrua në programin gjashtëvjeçar të arkitekturës në Fakultetin e Inxhinierisë të Universitetit McGill. Në vitin e tij të pestë, Safdie u emërua Dijetar i Universitetit. Verën e ardhshme, atij iu dha Bursa e Korporatës së Hipotekës dhe Strehimit të Kanadasë (CMHC). Ai udhëtoi nëpër Amerikën e Veriut për të vëzhguar zhvillimet e strehimit në qytetet e mëdha.

Në vitin e tij të fundit, Safdie zhvilloi tezën e tij të titulluar “Një rast për të jetuar në qytet” dhe u përshkrua si “Një sistem modular ndërtimi tredimensional”. Ai mori diplomën në vitin 1961. Dy vjet më vonë, ndërsa punonte me Louis Kahn, Safdie në moshën 23-vjeçare u ftua nga këshilltarja e tezës së tij, Sandy van Ginkel, për të paraqitur projektin e tij modular për Ekspozitën Botërore të vitit 1967, që do të mbahej në Montreal. Ai u bë i njohur si Habitat 67.

Në vitin 1978, pasi dha mësim në universitetet McGill, Ben Gurion dhe Yale, Safdie u emërua Drejtor i Programit të Dizajnit Urban në Shkollën e Dizajnit të Universitetit të Harvardit (GSD) dhe u zhvendos në Boston, Massachusetts.

Ai shërbeu si drejtor deri në vitin 1984. Nga viti 1984 deri në 1989, ai ishte profesor i Arkitekturës dhe Dizajnit Urban Ian Woodner në Harvard. Safdie vazhdon të punojë ngushtë me GSD, duke mësuar shpesh studion e dizajnit; Veçanërisht, Rethinking the Humanist High-Rise (2019) dhe Rethinking Hudson Yards (2017). Safdie udhëton rregullisht, flet në konferenca dhe/ose kryeson konferenca të përfshira në diskutime që përcaktojnë industrinë mbi arkitekturën dhe më gjerë.

Muzeu ndodhet në malin Herzl, Mali i Kujtesës. Për të ruajtur karakterin e vendit delikat dhe për t’iu përgjigjur nevojave të Yad Vashem, “trupi” i Muzeut fshihet brenda tokës, duke lejuar vetëm shtyllën e zgjatur qendrore të depërtojë në tokë dhe të përcjellë një ndjenjë të shkallës së saj të vërtetë.

Rindërtimi i Muzeut të Historisë së Holokaustit në Yad Vashem përfshin një qendër të re të vizitorëve, një muze të ri historik që zëvendëson muzeun ekzistues të ndërtuar në vitin 1953, një Sallë Emrash, një sinagogë, galeri për artin e Holokaustit, një pavijon ekspozitash dhe një qendër mësimore dhe vizuale. Përveç kësaj, parkingje të reja nëntokësore dhe lehtësira për autobusët turistikë janë vendosur ngjitur me një shesh të ri hyrës.(Pikark.com)/Media Ndërtimi.

Arkitekturë

“E ardhmja e ujit”, tema e ekspozitës portugeze në Bienalen e Arkitekturës së Venecias 2023

Published

on

Pavioni i Portugalisë në Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës – La Biennale di Venezia 2023 do të prezantojë projektin e Ardhmërisë Fertile, të kuruar nga Andreia Garcia dhe ndihmës kuratorët Ana Neiva dhe Diogo Aguiar. Projekti synon të trajtojë çështjet e burimeve ujore në shtatë hidrogjeografi portugeze dhe të inkurajojë reflektimin për ndërtimin e një të ardhmeje të qëndrueshme, të barabartë dhe pjellore. Ekspozita do të mbahet në Palazzo Franchetti nga 20 maj deri më 26 nëntor 2023.

Uji, një element thelbësor për jetën njerëzore dhe jonjerëzore, mbart një kuptim metaforik dhe emocional dhe një dimension politik dhe ekonomik. Prandaj, është urgjente të fillohet një dialog publik për ruajtjen, menaxhimin dhe të ardhmen e këtij burimi natyror. Këto çështje janë globale, por manifestohen dukshëm në disa rajone të Portugalisë. “Fertile Futures” fokusohet në shtatë hidrogjeografi, për të cilat arkitektë të rinj, në bashkëpunim me specialistë të fushave të tjera të studimit, paraqesin modele të qëndrueshme të së ardhmes.

Studimet e rasteve në të ardhmen pjellore theksojnë ndikimin e Antropocenit në ujë në zona të tilla si pellgu i Tâmega, Douro Ndërkombëtar, Tagu i Mesëm, Diga Alqueva, lumi Mira, Lagoa das Sete Cidades dhe lumenjtë Madeira. Projekti synon të prodhojë përmbajtje të paprecedentë, duke eksploruar bashkëpunimin strategjik midis praktikës, teorisë dhe edukimit në arkitekturë. Kjo qasje trepalëshe promovon eksperimentimin dhe reflektimin, duke u fokusuar në territorin portugez.

Fertile Futures angazhon arkitektë të rinj në krijimin e zgjidhjeve inovative për rezervuarët e ardhshëm. Arkitektura luan një rol vendimtar në ndërtimin e një të ardhmeje bashkëpunuese, të dekarbonizuar dhe të dekolonizuar jo vetëm në Portugali dhe Venecia, por edhe në mbarë botën. Dialogu përqendrohet rreth temës Laboratori i së Ardhmes, propozuar nga kuratori Lesley Lokko për Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës në Venecia. Pjesëmarrja e “Fertile Futures” në këtë diskutim thekson përkushtimin e saj për një të ardhme të qëndrueshme./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Ruajtja e stilit arkitekturor në Beogradin Brutalist

Published

on

Brutalizmi është një stil arkitekturor thellësisht i ndarë – një nënkategori e lëvizjes moderniste që paraqiste përfundime të zhveshura prej betoni, forma të pazakonta dhe një estetikë padyshim unike.

Teksa rëndësia u shfaqë në Britaninë e Madhe të viteve 1950, shembujt më ikonë të këtij stili arkitekturor gjenden pa dyshim në Evropën Lindore – veçanërisht në territorin e ish-Jugosllavisë.

Duke kërkuar të rindërtonte një vend të prekur shumë nga Lufta e Dytë Botërore, qeveria socialiste ish-jugosllave u përpoq të rindërtonte shtetin, duke nxitur ndërtimin e blloqeve betoni të banimit, qendrave qytetare dhe monumenteve – një identitet vizual i vendosur midis lindjes dhe perëndimit.

Seriali fotografik i Alexey Kozhenkov “Hapësirat për erërat” është një eksplorim i arkitekturës brutaliste të Serbisë së sotme, veçanërisht arkitekturës së periferisë së Beogradit.

Një gamë ngjyrash e heshtur, prania e formave të grumbulluara dhe një ndjenjë dërrmuese e shkallës tipizojnë fotografitë në serinë e Kozhenkov, duke ofruar një pamje ndjellëse në një stil të qëndrueshëm arkitekturor.

Në serinë e Kozhenkov-it shfaqet dukshëm “Beogradi i Ri” – një komunë e Beogradit që paraqet arkitekturën moderniste që të kujton Brasilia dhe Chandigarh. Arkitektët e periudhës së pasluftës së dytë botërore ndërtuan lagje urbane me një mori ndërtesash brutaliste të larta, duke çuar në krijimin e pseudonimit “Blockovi” ose Blloqe, për të përshkruar karakterin arkitektonik të një qyteti që përqafoi të zhveshur- mbrapa, natyra monumentale e arkitekturës brutaliste.

Sidoqoftë, blloqet në vetvete nuk janë monolite në pamje. Konceptet dhe format e vetë blloqeve ndryshojnë nga blloku në bllok, duke krijuar zona dhe lagje urbane shumë të dallueshme, të cilat i përshtaten mirë përdorimit të tyre si hapësira publike – bosh dhe të ftohtë në dimër, por të gjalla dhe dinamike në muajt e verës.

Strukturat e shquara brutaliste në Beograd përfshijnë “Ndërtesën e TV” – një kompleks banimi me një fasadë ekspresive të përbërë nga nxjerrje kuboidale nga muri dhe “Genex Tower” – një pikë referimi artistike, e mirënjohur brutaliste që përmban një kullë rezidenciale dhe tregtare të lidhur. nga një urë dykatëshe.

Ndërtesat e apartamenteve Eastern City Gate gjithashtu shfaqen – një kompleks prej tre ndërtesash apartamentesh, secila prej 28 katesh. Forma trekëndore e ngjashme me hapat krijon një kontrast të thellë vizual me gjelbërimin përreth, dhe ato janë ndërtuar në një rreth, duke bërë që gjithmonë të duket se njëra ndërtesë është midis dy të tjerave.

Kohët e fundit, trashëgimia brutaliste e ish-Jugosllavisë po fiton njohje dhe vlerësim më të gjerë. Në janar të vitit 2021, pjesa qendrore e Beogradit të Ri u shpall monument kulture dhe në janar 2019, fotografitë e një prej ikonëve “Blockovi” – Blloku 23 – u bënë një ekspozitë e përhershme në Muzeun e Artit Modern të Nju Jorkut.

Autoritetet e Beogradit po mendojnë gjithashtu hapjen e më shumë pjesëve të një monumenti të shquar brutalist – ndërtesës së qeverisë së Pallatit të Serbisë – e cila aktualisht është e hapur vetëm një herë në vit.

Arkitektura brutaliste e Evropës, nga Polonia në Britani, është e gjerë në shtrirjen dhe diversitetin e saj, por është e diskutueshme në qytetin e Beogradit që stili arkitekturor gjeti vërtet një shtëpi.

Alexey Kozhenkov është një fotograf dhe entuziast i arkitekturës me bazë në Moskë. Ai është një admirues i zjarrtë i formave arkitekturore dhe një udhëtar, duke i mundësuar atij të fotografojë vende nga kënde që rrallë shihen në media. Veprat e tij përmbajnë një kombinim të gjeometrisë dhe atmosferës së menduar dhe njihen si në format online ashtu edhe në median e shkruar.(Archdaily)/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Stacioni i braktisur i trenit në Spanjë shndërrohet në hotel luksoz

Published

on

Në sfondin e maleve Pirinej të mbuluar me borë, thellë në luginën e Aragonit, shtrihet një ndërtesë mbresëlënëse dhe e bukur.

Mirë se vini në Stacionin Canfranc, dikur një stacion hekurudhor i braktisur, tani një hotel luksoz.

Stacioni Canfranc u hap si një qendër e pasur hekurudhore në vitin 1928, me një ceremoni inaugurimi ku morën pjesë Mbreti i Spanjës dhe Presidenti i Republikës Franceze; Hoteli ndodhet në Spanjë, por jo shumë larg kufirit francez.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Canfranc ishte dëshmitar i arrestimeve, spiunazhit dhe trafikut të arit. Në vitin 1970, stacioni i kishte mbyllur dyert.

Stacioni qëndroi i fjetur për dekada derisa filloi puna për të transformuar ndërtesën ende të bukur, por të lënë pas dore prej kohësh, në një hotel të operuar nga Barcelo Hotel Group.

Pas vitesh rigjenerimi, Canfranc Station mirëpriti mysafirët e tij të parë në janar 2023.

Adhuruesit e hekurudhave dhe historisë kanë zyrtarisht një destinacion të ri në listën e tyre, ndërsa kryebashkiaku i Canfranc Fernando Sánchez Morales thotë se vendasit e kanë pritur hapjen “me entuziazëm”.

“Ne jemi shumë të kënaqur që stacionin e kemi përsëri të gjallë dhe të ndritshëm,” thotë Sánchez Morales.

Edhe si një gërmadhë, Canfranc tërhoqi vizitorët: Fotografët u dyndën në stacion, i projektuar nga arkitekti spanjoll Fernando Ramirez de Dampierre, i etur për të kapur një pjesë të harruar të historisë hekurudhore evropiane.

Ata që gjejnë bukuri në ndërtesat e braktisura mund të sugjerojnë se hoteli ishte më tërheqës në këtë gjendje të frikshme dhe të rrënuar.

Por Stacioni Canfranc gjithashtu duket mjaft spektakolar pas rigjallërimit dhe tashmë po tërheq mysafirë të hotelit.

Arkitekti Thomas O’Hare për herë të parë hasi me Stacionin Canfranc rastësisht disa vjet më parë. Kur zbuloi se qendra e braktisur hekurudhore do të bëhej një hotel, O’Hare u zotua të kthehej pas përfundimit.

Sot, O’Hare, i cili jeton në Belfast në Irlandën e Veriut, është me pushime në hotel me familjen e tij.

“Pjesa e jashtme është shumë madhështore dhe sigurisht të jep përshtypjen e udhëtimit nga një kohë tjetër,” thotë O’Hare.

O’Hares po i kalojnë ditët e tyre duke skijuar në Candanchu, një nga vendpushimet më të vjetra të skive në Spanjë, i cili është fqinj me hotelin./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending