Lulëzimi i arkitekturës në shtetin e drogës dhe dhunës [intervistë]

0

Çfarë bëhet nga hapësira publike kur një dhunë normalizohet në një qytet? Megjithëse është naive të besohet se arkitektura në vetvete mund të paraqesë zgjidhje absolute për çështje komplekse shoqërore dhe politike, është gjithashtu e rëndësishme të shqyrtojmë dhe të kuptojmë mundësitë e saj si një agjent i ndryshimeve shoqërore, sado i vogël, shkruan Ndertimi.info

Në Meksikë, vala e dhunës që është shfaqur në dekadat e fundit është më e dukshme në disa rajone të vendit, duke rezultuar në komunitete të tëra që janë bërë të prekshme nga një gjendje e paqëndrueshme. Për më shumë se dhjetë vjet, arkitektja meksikane Tatiana Bilbao ka marrë pjesë në zhvillimin e një projekti multidisiplinar në qytetin Culiacán, kryeqyteti i shtetit të Sinaloa dhe i njohur gjerësisht për dhunën që lidhet me drogën.

Kopshti Botanik Culiacán është një hapësirë ​​publike që mori titullin e një projekti ambicioz në vitin 2002 të drejtuar nga një biznesmen lokal me një koleksion të gjerë privat të artit bashkëkohor. Një mori artistësh u caktuan për të vizituar vendin dhe për të krijuar projektime që shtuan një dimension artistik në hapësirë, duke frymëzuar reagime të ndryshme në përdoruesit e tij dhe duke funksionuar si një eksperiencë estetike, sensoriale dhe intelektuale.

Pak a shumë, ky qytet i vogël në Meksikën veriore tani është shtëpia e një hapësireje publike ku mund të vizitohen punime nga artistë të njohur ndërkombëtarisht, si James Turrell, Olafur Eliasson, Dan Graham, Richard Long, Gabriel Orozco, Teresa Margolles etj. Gazetarja e Archdaily.com, Karina Zatarain ka zhvilluar një intervistë me arkitekten Bilbao, të cilën Ndertimi.info jua sjellë të përkthyer.

Në intervistën e mëposhtme, Bilbao flet për fazat e përfunduara të projektit, fazat që do të vijnë, përgjegjësinë sociale të një arkitekti kur punon me komunitetet e panjohura dhe avantazhet e paraqitjes së artit bashkëkohor jashtë “kutisë së bardhë” të ofruar nga muzetë tradicionalë.

Karina Zatarain: Kur dhe si jeni përfshirë në këtë projekt?

Tatiana Bilbao: Nuk është me të vërtetë një datë e saktë për fillimin e këtij projekti … Mund t’ju them se e fillova punën në qershor të vitit 2005. Kopshti Botanik ka pësuar shumë zhvillime. Në fillim ishte Carlos Murillo, i cili u përqëndrua në detyrën e mahnitshme të ndërtimit të një koleksioni botanik. Pastaj Agustin [Coppel] u përfshi dhe filloi dhurimin e disa copave nga koleksioni i tij i artit dhe përfundimisht, ai e ftoi Patrick Charpenel për të ndihmuar në ruajtjen e vendpunimit. Kjo ishte kur e gjitha filloi të merrte formë, midis 2004 dhe 2005. Patrick propozoi një projekt më ambicioz: porositjen e secilit artist për të bërë një copë vendi specifik për kopshtin. Kjo ishte kur unë u ftova, arrita dhe thashë: pse nuk bëjmë një projekt më të integruar?

Së pari ne vendosëm që objektivi ynë kryesor ishte të krijonim një hapësirë ​​që do ta çonte kopshtin botanik në një nivel të ri, duke e bërë atë një nga më të mirat në botë. Për këtë, ne duhej të investonim fuqishëm në koleksionin e artit dhe se si do të përjetohej në hapësirë. Agjencia lokale e Mjedisit filloi të punojë në një klasifikim të të gjitha llojeve të pranishme në kopsht. Në atë moment, Patrick [Charpenel] kërkoi nga artistët të udhëtojnë në vend, me qëllim që të bëjnë më të ndjeshëm veten në hapësirën dhe në kontekstin social që i rrethon. Nga ana tjetër, po përpiqesha të gjeja një mënyrë për të integruar gjithçka në hapësirë: kopshtin ekzistues, koleksionin e artit dhe ndërtimin e ardhshëm të disa ndërtesave dhe pavioneve që do të mundësonin programin të funksionojë.

Së pari ne kemi analizuar, në aspektin e hapësirës së ndërtuar, atë që e kërkonte kopshti: hapësira e magazinimit dhe zyrës, zonat e mirëmbajtjes dhe zonat për punonjësit. Për aspektin botanik: grumbullimi i farës, një herbarium, një serë … më në fund, programet arsimore dhe artistike: një auditor, një klasë, hapësirë ​​ekspozuese dhe një bibliotekë. Ne projektuam një program dhe filluam të ndërtojmë në faza.

KZ: Kopshti Botanik Culiacán është një projekt që keni punuar për më shumë se një dekadë. Si arkitekte, çfarë fitoni duke zhvilluar një projekt në një hapësirë ​​aq të gjatë kohore?

TB: Ju fitoni aq shumë. Kthehu në 2005. Ishte një nga projektet e mia të para dhe ishte kaq emocionuese ;ajo ende është … Por në atë moment ajo ishte e vetmja. Kështu që doja të shihja të gjitha të ndërtuara dhe të gatshme për t’u përdorur. Dhe tani, pasi ka kaluar kaq shumë kohë, mendoj prapa dhe ka qenë e pabesueshme …

Një gjë që ne si profesion duket se nuk e kuptojmë më është koha që kërkon arkitektura, dhe kjo është shumë e dëmshme. Nga njëra anë ekziston tema e jetëshkurtësisë dhe se si teknologjia na ka mundësuar të ndërtojmë shpejt dhe për disa programe është gjë pozitive t’i heqim ato nga pesha e qëndrueshmërisë. Por unë mendoj se me hapësirën publike në mënyrë specifike, ajo përfiton nga zhvillimi i saj gjatë një periudhe të gjerë kohore. Si arkitekt, koha ju jep leje për të parë me të vërtetë se çfarë po ndodh atje, për të kuptuar vendin dhe për të reaguar në një mënyrë më të thellë.

Dhe edhe kështu, ende nuk e kuptojmë plotësisht. Mund t’ju siguroj se dikush nga Culiacan e sheh ndryshe nga unë. Unë nuk kam lindur aty dhe nuk është kultura ime, por mendoj se duke pasur mundësi për ta përjetuar atë me kalimin e kohës, më ka lejuar të veproj ndryshe nga ç’do ta kisha bërë.

KZ: Në një qytet që përballet me çështjet sociale sikur Culiacan, çfarë është roli apo përgjegjësia e arkitekturës?

TB: Së pari, përgjegjësia më e madhe nuk është që të mendoni se dini gjithçka. Është shumë arrogante të arrish të mendosh se do të zgjidhësh diçka që nuk e njeh. Ju duhet të kuptoni se nga të gjithë ata që keni, ju keni njohuri më të kufizuar për vendin dhe situatën dhe vetëm duke vepruar në këtë mënyrë mund të ofroni një përfitim të vërtetë në perspektivën tuaj të jashtme.

Në Kopshtin Botanik është e mahnitshme të shihet se si të gjitha llojet e njerëzve konvergojnë dhe si është bërë oazë në mes të qytetit. Është një gjë e çuditshme, sepse është një hapësirë ​​plotësisht e kuptueshme, ku të gjitha shtresat shoqërore, të gjitha moshat bashkohen dhe siç e shoh, është një strehë nga qyteti. Të kisha gjeneruar – dhe nuk isha unë, por Carlos Murillo shumë vite më parë – një hapësirë ​​demokratike që ofron aktivitete interesante për të gjithë qytetarët, është një kontribut shumë i vlefshëm.

Kjo është ajo që ne duhet të promovojmë, sa i përket hapësirës publike: që ajo të jetë një hapësirë ​​demokratike, një hapësirë ​​e hapur dhe se ajo ofron mundësi për të gjithë. Një hapësirë ​​që nuk ofron rezistencë ndaj çfarëdo që shoqëria vendos të bëjë me të, është arkitektura më e mirë që mund të arrihet. Është ajo që e ka bërë me të vërtetë Kopshti Botanik Culiacán një sukses. /Ndertimi.info/ 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here