Connect with us

Aktuale

Liebherr lanson Vinçin Planner 2.0

Published

on

Përditësimi më i fundit i softuerit të planifikimit të ashensorit të Liebherr tani përfshin planifikimin tredimensional të ashensorit i cili mund të kryhet për vinça të mëtejshëm të lëvizshëm LTM nga Ehingen.

Gjenerimi i shpejtë i raporteve të sakta duke përfshirë një kombinim të të gjitha të dhënave të planifikimit (presionet mbështetëse, qendrat e gravitetit, kapacitetet ngritëse, etj.) për të gjitha makinat gjatë çdo hapi të vetëm të punës.

Të dhënat e shfaqura në Crane Planner 2.0 përcaktohen duke përdorur saktësisht të njëjtën logjikë llogaritëse si të dhënat e drejtpërdrejta të krijuara nga vinçat realë të lëvizshëm dhe me zvarritës. Të dhënat kryesore si presionet e tokës, presionet mbështetëse, kapacitetet ngritëse dhe qendrat e gravitetit llogariten njëkohësisht. Sa herë që ndryshon konfigurimi, ngarkesa ose gjeometria, kryhet një llogaritje e re.

Detyrat sfiduese të planifikimit mund të kryhen në mënyrë profesionale në 2D duke përdorur versionin ‘Free’. Gama e funksioneve është e ngjashme me planifikuesin e punës LICCON të testuar me kohë. Versioni ‘Pro’ përmban gjithashtu modele të detajuara, interaktive 3D të vinçave, si dhe një bibliotekë me objekte të ndryshme 3D si ndërtesa, rrugë, makina ose objekte ngarkimi. Pamjet e hartës nga Google Maps dhe të dhënat 3D mund të përfshihen në ekran në shkallën e duhur./Media Ndërtimi.

Aktuale

Graçanica po planifikon rrënimin e objekteve biznesore të shqiptarëve

Published

on

Drejtoria e Inspeksionit në Komunën e Graçanicës, në krye me Jellena Stojanoviq ka planifikuar që ditët në vazhdim të fillojë me rrënimin e objekteve “pa leje” në këtë komunë.

Kjo drejtori do të fillojë rrënimin e objekteve biznesore dhe shtëpive private. Burime të KosovaPress-it bëjnë të ditur se qëllim i komunës është rrënimi vetëm i objekteve me pronarë shqiptarë, ndërsa objektet e qytetarëve serbë të ndërtuara pa leje nuk planifikohet të rrënohen.

Kjo komunë para një kohe ka shpall tender në vlerë rreth 50.000 euro dhe ka shpallur fituese një kompani vendore e cila do të kujdeset për rrënim. Jellena Stojanoviq konisderohet njëra prej drejtoreve më me ndikim në këtë komunë dhe me lidhje të forta me zyrtarë të lartë të Listës Serbe dhe pushtetit në Beograd.

Përkundër dëshirës së kësaj komune për t’i rrënuar objektet e shqiptarëve, ligji është strikt sa i përket rrënimit. Asnjë objekt nuk mund të rrënohet pa vendim të gjykatës kompetente.

KosovaPress ka tentuar të kontaktojë drejtoren e Inspeksionit në komunën e Graçanicës, Jellena Stojanoviq, porse ajo nuk është përgjigjur. Ndërkaq, për gjendjen në Komunën e Graçanicës ka shkruar para disa ditësh edhe avokati, Arianit Koci.

Ai ka thënë se në këtë komunë nuk respektohet fare dygjuhësia si në pjesët e tjera të Kosovës, dhe se zyrtarët serbë madje kanë filluar të përdorin alfabetin cirilik në komunikim me shqiptarët.

 

“Disa zyrtarë serbë në komunë, për faktin se shqiptarët nuk po ankohen, e besa nuk po kanë ku me u ankuar – po e shfrytëzojnë këtë fakt. Madje, po flitet që të njëjtit, po bëjnë edhe punë të tjera në kundërshtim me ligjet e Kosovës… Natyrisht, unë nuk kam mundësi me e konfirmuar këtë. Në fakt, kjo është punë e hetuesve dhe policisë në Kosovë… Bizneset më të mëdha i kanë selitë aty. Nëse disa zyrtarë komunal të kësaj komune tani nuk i respektojnë në mënyrë strikte ligjet pozitive të Kosovës – duke ia nisur nga parimi i dygjuhësisë – a thua çka do të ndodh kur forcohet subjektiviteti i komunave serbe me Asociacion?… P.s. Secili biznesmen që takohet me mua, më tregon që sipas informatave që i kanë, njeriu kyç në komunë – ai që mund t‘a kryej çdo punë është Radoçiqi, përmes njerëzve të partisë. ‘On je Bog i batina’ – më tha një serb”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Raporti për dëmet e shkaktuara nga vërshimet pritet të dërgohet në komisionin vlerësues

Published

on

Raportet përfundimtare për dëmet e shkaktuara nga vërshimet në disa komuna të Kosovës, pritet së shpejti të dërgohen në komisionin vlerësues në nivel qendror.

Skenderaj dhe Mitrovica janë komunat më të dëmtuara, duke lënë pas Istogun, Rahovecin dhe Podujevën. Zyrtarë të këtyre komunave kanë theksuar se janë në përfundim të raportit përfundimtar për tri kategoritë: ekonomi familjare, biznese dhe bujqësi.

Javën e ardhshme pritet që komunat e dëmtuara nga vërshimet e fundit, t’i dorëzojnë në nivelin qendror raportet me vlerësimin e dëmeve të shkaktuara në tri kategori: ekonomi familjare, biznese dhe bujqësi. Dëme të mëdha janë shkaktuar në Skenderaj ku ato shkojnë mbi 15 milionë euro, thotë për Radio Kosovën zëdhënësi i komunës, Amir Lushtaku.

“Komisioni për vlerësimin e dëmeve në Komunën e Skenderajt është në prag të finalizimit. Ky raport në një mbledhje të jashtëzakonshme do t’i dorëzohet ditën e enjte Kuvendit Komunal të Skenderajt, dhe pas miratimit nga Kuvendi, do t’i drejtohet komisionit vlerësues në nivel qendror, me të gjitha dëmet në të gjitha fushat, në ekonomi familjare, në biznese, në shkolla, në vetura, në infrastrukturë e kështu me radhë. Dëmet e shkaktuara, ashtu siç ka qenë një parashikim janë mbi 15 milionë”, tha ai.

Edhe Komuna e Mitrovicës është në përfundim të raportit përfundimtar për dëmet. Të dhënat preliminare theksojnë se dëmet shkojnë mbi 10 milionë euro, thotë për Radio Kosovën drejtori për Siguri dhe Emergjenca, Bahtir Maxhuni.

“I kemi krijuar tri komisione të cilat janë dalë në terren për mbledhjen dhe vlerësimin e dëmeve të shkaktuara nga përmbytjet e fundit, komisioni për biznese, ai për ekonomi familjare dhe komisioni për infrastrukturë dhe bujqësi. Dëmet janë mbi 10 milionë euro, edhe pse komisioni qendror e ka një raport preliminar, jemi në përfundim të raportit përfundimtar i cili do të dërgohet te Komisioni Vlerësues në nivel qendror”, tha ai.

Ndërkohë në Komunën e Istogut janë në trajtim rreth 240 kërkesa për dëme në ekonomi familjare, bujqësi dhe biznese. Zyrtari për Emergjenca në këtë komunë, Skënder Hasanxhekaj, thotë për Radio Kosovën se dëmet llogariten të jenë diku rreth 3 milionë euro.

“Kemi shumë kërkesa të mëdha ndërsa tereni është i gjerë. Komisionet e caktuara janë çdo ditë në teren, kemi edhe disa kërkesa të patrajtuara në ekonomi familjare dhe bujqësi, të tjerat janë të përfunduara dhe deri të premten, do të përfundojmë vlerësimin e të gjitha kërkesave. Kërkesat kanë qenë në bujqësi, biznese dhe ekonomi familjare. Për sa i përket këtyre tri grupeve, janë rreth 240 kërkesa në përgjithësi, përjashtuar numrin e dëmeve në infrastrukturë dhe objekteve kolektive. Vlerësimi preliminar ka qenë 2 milionë e 997 mijë euro, por ende nuk është përfundimtar”, tha ai.

Nga vërshimet nuk ka shpëtuar as Komuna e Rahovecit. Kjo e fundit është dëmtuar në sektorin e bujqësisë. Shef i kabinetit të kryetarit në Komunën e Rahovecit, Ali Morina, thotë për Radio Kosovën, se janë dëmtuar rreth 100 mijë fermerë, e dëmet shkojnë 300 mijë euro.

“Dëme ka pasur përgjatë lumit të Drinit të Bardhë, ku janë vërshuar kryesisht tokat e mbjella me kulturën e grurit, kemi formuar komisionin për vlerësimin e dëmeve, ata janë në terren ndërsa vlera llogaritet të jetë diku rreth 300 mijë euro, ku janë dëmtuar rreth 100 mijë fermerë. Pritet që gjatë kësaj jave të përfundohet raporti”, tha ai.

Ndërkohë, zëdhënësi i Komunës së Podujevës, Fatri Zhitia, ka konfirmuar se dëmet në këtë komunë llogariten të jenë rreth 2 milionë euro në tri kategoritë. Për këtë çështje, ditë më parë, ministri i Financave, Hekuran Murati, ka deklaruar se deri në sigurimin e raporteve finale për dëmet e shkaktuara, nuk kanë ndarë fond të veçantë për mbështetjen e komunave të prekura nga vërshimet, pasi që raportet përfundimtare nuk kanë arritur në nivelin qendror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

SHARE Pristina2023 po afron! Takoni arkitektë dhe liderë të njohur ndërkombëtar

Published

on

Më 10 Mars 2023, në hapësirën e Klan Arena në Prishtinë do të organizohet SHARE Pristina 2023, në të cilën do të ligjërojnë arkitektë të njohur në teknologjinë e inovacionit dhe ndërtimit me projekte e tyre tashmë të dëshmuara dhe të jashtëzakonshme.

Forumi Ndërkombëtar i Inovacionit të Arkitekturës dhe Teknologjisë SHARE Prishtina 2023 do të theksojë temën kryesore të “Arkitekturës së Jetesës dhe Punës”.

Të ftuarit e parë ndërkombëtarë të njoftuar janë:

Ian Ritchie, Themelues Ritchie Studio, MB,

Bernard Khoury, Themeluesi BERNARD KHOURY / DW5, Liban, Gokhan Avcioglu, Themeluesi i GAD Architecture, Turqi,

Michiel Riedijk, Bashkëthemelues i Neutelings Riedijk Architect, Holandë,

Renato Rizzi, Themelues Renato Rizzi, Itali.

Diogo Burnway, Themeluesi i CVDB Arquitectos, Spanjë,

Martin Panovski, Themelues i arkitektëve të RADiUs, Maqedonia e Veriut.

🔖Regjistrimi i eventit tani është i hapur: https://share-architects.com/share-pristina-2023-forum/

/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending