Connect with us

Aktuale

Letër publike nga arkitekti Sali Spahiu

Published

on

KRYETARIT TË KUVENDIT

KRYEMINISTRIT të Republikës së Kosovës

MINISTRIT TË PLANIFIKIMIT HAPËSINOR, MJEDISIT DHE INFRASTRUKTURËS

KRYETARËVE TË KOMUNAVE në Republikën e Kosovës

Letrën time publike po e filloj më thënien e të ndjerit prof. ark. Bashkim FEHMIU e që është gjithmonë aktuale: “JETA ËSHTË HAPESIRË, HAPËSIRA ËSHTË JETË.”

Në botën e qytetëruar hapësira ruhet shumë sepse ajo është parakusht për jetë, zhvillim e progres. Te ne kjo mjerisht po ndodhë pak ose aspak. Shtrohet pyetja:

Pse është kështu? Sipas bindjes sime kjo është kështu se mungon zbatimi i ligjit ose vullneti politik e profesional.

Problemet, me të cilat sot e një kohë të gjatë po ballafaqohet Kosova në fushën e planifikimit hapësinor, urbanistik, mbrojtjes së trashëgimisë kulturo-historike dhe mjedisit jetësor kanë marrë përmasa shqetësuese. Ato sot paraqesin problem fondamental e jetik për tërë hapësirën tone, pra për shoqërinë në përgjithësi.

Është çrregulluar në masën më kritike EKUILIBRI I DOMOSDOSHËM NË NATYRË si parakusht për jetë të denjë të njeriut si individ dhe shoqërisë në tërësi.

Pra, thënë më shkurt, është degraduar skajshmërish raporti në mes të: “NJERIUT DHE AMBIENTIT”, përkundrejt asaj retorike të përditshme e boshe se po planifikojmë e ndërtojmë: “ME NORMA E STANDARDE EVROPIANE”. Cilat janë ato norma dhe kush po e kontrollon zbatimin e tyre? Kjo nuk po shihet në hapësirë.

Kjo situatë e rëndë dhe gjendje alarmante nuk mund dhe nuk duhet të tolerohet më. Koha nuk pret! Lypset vepruar menjëherë dhe pa vonesë, sepse:

Në jetën tonë të përditshme gjithnjë e më tepër po shihen e po ndihen pasojat e kësaj gjendje kaotike, që i ka përfshirë qytetet tona, fshatrat tonë, malet tona, lumenjtë tonë, infrastrukturën-tërë hapësirën e Kosovës.

Është cenuar dhe vazhdon të cenohet në mënyrën më flagrante, gati çdo gjë në hapësirë e që ka të bëjë me jetën tonë dhe perspektivën e vendit tonë.

Sot, këto pasoja janë tepër të rënda, por nesër ato ndoshta nuk do të mund të përballohen lehtë?…

Sipas mendimit tim, kjo situatë nuk mund të tolerohet e vazhdojë gjer në pakufi. Pse? Vetëm e vetëm për një arsye e që është: “JETA E JONË, JETA E FËMIJËVE TONË DHE JETA E GJENERATAVE PAS NESH”.

Ne nuk kemi të drejtë që hapësirën e Kosovës ta shfrytëzojmë në mënyrë kaq jo racionale, siç po e bëjmë sot. Edhe hapësira është resurs i kufizuar që shpenzohet.

PRESIDENTES

KRYETARIT TË KUVENDIT

KRYEMINISTRIT të Republikës së Kosovës

MINISTRIT TË PLANIFIKIMIT HAPËSINOR, MJEDISIT DHE INFRASTRUKTURËS

KRYETARËVE TË KOMUNAVE në Republikën e Kosovës

Letrën time publike po e filloj më thënien e të ndjerit prof. ark. Bashkim FEHMIU e që është gjithmonë aktuale: “JETA ËSHTË HAPESIRË, HAPËSIRA ËSHTË JETË.”

Në botën e qytetëruar hapësira ruhet shumë sepse ajo është parakusht për jetë, zhvillim e progres. Te ne kjo mjerisht po ndodhë pak ose aspak. Shtrohet pyetja:

Pse është kështu? Sipas bindjes sime kjo është kështu se mungon zbatimi i ligjit ose vullneti politik e profesional.

Problemet, me të cilat sot e një kohë të gjatë po ballafaqohet Kosova në fushën e planifikimit hapësinor, urbanistik, mbrojtjes së trashëgimisë kulturo-historike dhe mjedisit jetësor kanë marrë përmasa shqetësuese. Ato sot paraqesin problem fondamental e jetik për tërë hapësirën tone, pra për shoqërinë në përgjithësi.

Është çrregulluar në masën më kritike EKUILIBRI I DOMOSDOSHËM NË NATYRË si parakusht për jetë të denjë të njeriut si individ dhe shoqërisë në tërësi.

Pra, thënë më shkurt, është degraduar skajshmërish raporti në mes të: “NJERIUT DHE AMBIENTIT”, përkundrejt asaj retorike të përditshme e boshe se po planifikojmë e ndërtojmë: “ME NORMA E STANDARDE EVROPIANE”. Cilat janë ato norma dhe kush po e kontrollon zbatimin e tyre? Kjo nuk po shihet në hapësirë.

Kjo situatë e rëndë dhe gjendje alarmante nuk mund dhe nuk duhet të tolerohet më. Koha nuk pret! Lypset vepruar menjëherë dhe pa vonesë, sepse:

Në jetën tonë të përditshme gjithnjë e më tepër po shihen e po ndihen pasojat e kësaj gjendje kaotike, që i ka përfshirë qytetet tona, fshatrat tonë, malet tona, lumenjtë tonë, infrastrukturën-tërë hapësirën e Kosovës.

Është cenuar dhe vazhdon të cenohet në mënyrën më flagrante, gati çdo gjë në hapësirë e që ka të bëjë me jetën tonë dhe perspektivën e vendit tonë.

Sot, këto pasoja janë tepër të rënda, por nesër ato ndoshta nuk do të mund të përballohen lehtë?…

Sipas mendimit tim, kjo situatë nuk mund të tolerohet e vazhdojë gjer në pakufi. Pse? Vetëm e vetëm për një arsye e që është: “JETA E JONË, JETA E FËMIJËVE TONË DHE JETA E GJENERATAVE PAS NESH”.

Ne nuk kemi të drejtë që hapësirën e Kosovës ta shfrytëzojmë në mënyrë kaq jo racionale, siç po e bëjmë sot. Edhe hapësira është resurs i kufizuar që shpenzohet.

Mjerisht, ky resurs kaq i çmueshëm dhe i rëndësishëm për njeriun e nevojat e tij ekzistenciale, biologjike, shpirtërore, intelektuale, shoqërore etj…etj… sot në Kosovë shumë shpesh po shfrytëzohet në mënyrën më të vrazhdë. As sot, as nesër dhe asnjëherë askush nuk duhet të ketë të drejtë që në emër të çfarëdo interesi të caktuar individual apo grupor të marrë të drejtën tonë, të drejtën e fëmijëve tonë dhe të drejtën e gjeneratave pas nesh, për një perspektivë që jep shpresë të mirë për jetë te denjë dhe humane.

Pse na në Kosovë duhet ta kalojmë jetën kështu??? Gjërat duhet ndryshuar për të mirë. Përgjegjësia është e karakterit universal. Ajo u takon së pari institucioneve të vendit, organeve kompetente, institucioneve profesionale, urbanistëve, arkitektëve, inxhinierëve të profileve të ndryshme dhe gjithë atyre që ardhmërinë e këtij vendi duhet ta orientojnë, planifikojnë, projektojnë dhe kontrollojnë me përgjegjësinë më të madhe njerëzore, ligjore, institucionale dhe profesionale.

Për këtë, mendoj se të gjithë e kanë detyrim që të punojnë e veprojnë me përkushtim, konsekuencë e etikë. Pra, duhet ta kemi obligim dhe përgjegjësi ndaj vetës sonë, ndaj shoqërisë sonë dhe ndaj ardhmërisë së Kosovës.

Nuk guxojmë të lejojmë që gjeneratat pas nesh të na MALLKOJNË se çfarë Kosove do të trashëgojnë. Këto rrjedha dhe kjo situatë patjetër duhet ndalë me çdo kusht dhe me çdo çmim, natyrisht duke u mbështetur në Kushtetutë dhe ligje, norma e standarde.

Kosovës i duhet një ardhmëri shumë më e mirë se kjo e sotme…Jam i bindur se shumë pak gaboj kur them kështu.

Për këtë objektiv duhet shumë punë e më pak retorikë të përditshme” KOSOVA EVROPIANE”.

Aspirata për Kosovën Evropiane duhet të faktohet me sjelljet e veprimet tona, me ndryshime pozitive e kualitative e mbi të gjitha me SUNDIM TË LIGJIT (i cili më në fund filloi së zbatuari).

Fëmijët tonë duhen të kenë një perspektivë me shpresëdhënëse, ata duhet ta duan këtë vend e jo të mendojnë si me e BRAKTISË KOSOVËN.

Ky vend dhe ky shtet, mendoj se ka obligim ta shqyrtojë gjendjen aktuale në hapësirë dhe të merr veprime e vendime të shpejta e konkrete.

Planifikimi hapësinor dhe urbanistik është lëmi që kërkon dije, përkushtim e përvojë profesionale. Ky planifikim është multidimensional dhe duhet të jetë shumë vizionar.

Me qenë objektiv duhet të potencoj se Kosova ka edhe shumë të arritura ndërkombëtare si në sport, muzikë, film dhe shërbime të IT-së, por disa të arritura në arkitekturë nuk vijnë në shprehje të duhur në këtë kaos urbanistik.

Presidenca, Kuvendi i Kosovës, Qeveria, Ministritë përkatëse dhe Komunat tona mendoj se ndër të tjera duhet ta kenë prioritet edhe problemin e hapësirës të ne.

Rregullativa ligjore dhe aplikimi i ligjeve për ruajtjen dhe mirëmbajtjen e hapësirës dhe mjedisit jetësor duhen të jenë IMPERATIV i të gjitha institucioneve. Shteti ka për obligim që të vendosë rregull në hapësirë – pra, ku dhe si mund te ndërtohet, natyrisht gjithmonë duke u bazuar në ligje dhe planifikim të mirëfilltë. Ky obligim duhet respektuar.

Kuvendi i Kosovës, mirë kishte me qenë qe në ndonjë seancë të vetën të merret edhe me problematikën e hapësirës të ne, si kategori e një rëndësie shumë të veçantë. Ky institucion mendoj se ka rol shumë të rëndësishëm edhe për këtë çështje.

Nuk mund të lejohet që çdokush të ndërtojë si t’i ”TEKET” dhe ku t’i teket.

Me e ruajt vendin, hapësirën dhe natyrën me resurset e saja është obligim për të gjithë, por edhe detyrim ligjor për të gjithë ne pa asnjë dallim./Media Ndërtimi.

Aktuale

Rasti ‘Brezovica’, arrestohen 4 persona, dy të tjerë mbeten në arrati!

Published

on

Prokuroria e Ferizajt, ditën e djeshme ka njoftuar se ka bastisur gjashtë lokacione dhe ka arrestuar katër persona, ndërsa dy të tjerë mbeten në arrati pasi nuk ishin hasur në vendbanimet e tyre.

Ndër të arrestuarit është edhe Bekim Pireva i cili është ortak në një biznes në Ulqin më Idriz Thaçin, vëllain e ish Presidentit Thaçi. Kallxo.com ka kontaktuar me avokatin e Pirevës, Arben Shala, por ai ka qenë shumë i shkurtër.

“I vetmi bashkëpunim i yni me z.Idriz Thaçi është në projektin ndërtimor në Ulqin. Të dhënat e kompanisë dhe aksionarëve janë të gjitha publike dhe online”, pati deklaruar Bekim Pireva, drejtor i kompanisë “Premium Bau Ulqin”.

Bekim Pireva, gjithashtu e kishte pranuar se ka qenë aksionar edhe me qytetarë serbë, por kishte deklaruar se ato nuk janë bërë asnjëherë aktive. Ai pati deklaruar se është aksionar me 70% të aksioneve në biznesin “Energy Power” Sh.P.K. me seli në Zubin Potok, në të cilën janë aksionarë edhe Bojan Jakshiq (20% të aksioneve) dhe Millovan Simiq (10% të aksioneve).

“Jemi vetëm tre aksionarë atje në Ulqin, unë bashkë me Arben Jetullahun dhe Idriz Thaçin, që të dy i njoh në Prishtinë kohë më parë. Po, Idrizi është vëllai i Hashim Thaçit, unë kam pas edhe një kompani tjetër me disa serbë të Zupqit por nuk është më sepse nuk kemi mujtë me hapë fabrikën”, theksoi Pireva.

Emisioni KallxoPernime i titulluar ‘Veriu dhe investimet në Ulqin’, të transmetuar vitin e kaluar mund ta ndiqni në linkun e mëposhtëm.

Sipas njoftimit të Prokurorisë në Ferizaj, personat e arrestuar janë me inicialet Xh. B., I. F., Xh. Sh., dhe B. P. Ata janë ndaluar për shkak të dyshimit se të njëjtit kanë kryer veprat penale “Marrja e ryshfetit” “Ushtrimi i ndikimit” dhe “Dhënia e ryshfetit”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Nexhat Krasniqi mbetet pa pozitën e shefit të Prokurimit në Ministrinë e Infrastrukturës

Published

on

Shefi i Prokurimit në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, MMPHI, Nexhat Krasniqi nuk mban më pozitën udhëheqëse të këtij divizioni.

Në një përgjigje të MMPHI për Kallxo.com bëhet e ditur se më datë 24 maj Ndriçim Mustafa është caktuar zyrtar përgjegjës për menaxhimin e Divizionit të Prokurimit.

“Më datë: 24.05.2022, Ndriçim Mustafa, është caktuar zyrtar përgjegjës për menaxhimin e Divizionit të Prokurimit, në kuadër të MMPHI-së, si rezultat i bashkimit të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, me qëllim të koordinimit të aktiviteteve të dy Divizioneve të Prokurimit, deri në hyrjen në fuqi të rregullores së re për organizimin e brendshëm të MMPHI-së”, thuhet në përgjigjen e tyre.

MMPHI nuk kanë treguar se cilat kanë qenë arsyet e largimit të Krasniqit dhe nëse do mbajë ndonjë pozitë tjetër brenda ministrisë ku udhëhoqi divizionin e Prokurimit.

Në emisionin “KallxoPernime” më 27 prill 2022, zëvendësministri i Infrastrukturës Hysen Durmishi ka folur për raportet e tij me tashmë ish shefin e prokurimit Nexhat Krasniqi, ku deklaroi se nuk takohet çdo ditë me të.

“Jo, nuk rri natë e ditë në zyrën time. Në zyrën ku punoj unë, çdo drejtor i departamentit, çdo shef i divizionit, çdo zyrtar që punon në ministri, e ka derën çelur sa unë jam aty. Ai (Nexhat Krasniqi), nuk vjen shpesh te unë. Ai vjen vetëm kur ka nevojë për m’u konsultu me mua. Së pari, unë përveç që jam zëvendësministër jam edhe inxhinier dhe për ashtu unë nuk duhem me bo kurrgjë e veç duhet me pritë kur të ma sjellin ndonjë dokument me e nënshkru”, deklaroi Durmishi.

Durmishi ka thënë se Krasniqi ka ardhur 2-3 muaj në punë para se të vinin në qeverisje, kjo pasi ky i fundit ka qenë i suspenduar./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Anulohet vendimi për miratim të Planit Zhvillimor Komunal të Gjilanit

Published

on

Anulimi i vendimit për miratim të Planit Zhvillimor Komunal, sipas kryetarit Alban Hyseni i hap rrugë plotësim ndryshimit të materialit bazë dhe garanton mundësi zhvillimi për Komunën e Gjilanit.

“Bartja e dy aktiviteteve, atij të mirëmbajtjes dhe sigurimit të objekteve komunale, objekteve të arsimit dhe atyre të shëndetësisë në kuadër të ndërmarrjes “Tregu” siguron shërbime me të mira për komunën dhe i jep fund një problemi shumëvjeçar për të cilin asnjëherë nuk është gjetur vullneti politik për t’u trajtuar dhe zgjidhur.

Falënderoj asambleistët e Kuvendit Komunal të Gjilanit për mbështetjen e këtyre dy propozimeve tejet të rëndësishme për Komunën dhe qytetarët.”, deklaroi kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending