Kulla e Pizës dhe zbulimi i arsyes së pjerrtësisë

0

 

Kulla e Pizës, që gjendet në qytetin e Pizës në Itali, është një prej objekteve më interesante që shpesh mund ta gjejmë në lista të tilla si “Mrekullitë e botës“. Ndonëse ndërtimi i saj ishte paraparë që të jetë si çdo objekt tjetër, vetë pjerrtësia e saj e bëri të jetë kaq e veçantë.

Lartësia e kullës është 55, 86 m nga toka në anën më të ulët dhe 56, 70 m në anën më të lartë. Gjerësia e murit në bazë është 4,09 m dhe në krye 2,48 m. Pesha e saj është vlerësuar 16 000 ton. Kulla ka 294 ose 296 hapa, kati i shtatë ka 2 hapa me pak ne veri.

Ndërtimi i kësaj kulle zgjati  pothuajse dy shekuj, ku lufta dhe trazira sociale  u zhytën në ndërtim e që ndanë ndërtimin  në tre  faza të ndërtimit. Animi i dukshëm u vë re gjatë fazës fillestare të ndërtimit në vitin 1173. Inxhinierët u përpoqën për të kompensuar për këtë  anim duke bërë kolonat dhe harqet e katit  të tretë pak më të gjatë në anën fundosjes; Megjithatë, trazirat politike ndaluan ndërtimin përpara se të mund të vazhdonin në katin e katërt. Më pas vazhduan përshtatjet shtesë për katin e pestë dhe të gjashtë, mirëpo ndërtimi u ndal përsëri përsërit përpara së të vazhdonin me katin e shtatë.

Kulla është përfunduar në vitin 1372  ku u bë një përpjekje finale për të kompensuar pjerrtësinë. Pavarësisht përpjekjeve për ta korrigjuar përkulja vazhdoi të përkeqësohet gjatë shekujve. Monitorimi i kujdesshëm filloi në vitin 1991  kur matjet zbuluan se maja e kullës ishte në të vërtetë duke lëvizur ne një shkallë prej rreth 0.05 inç në vit.

Shkaku i saktë i animit nuk u kuptua plotësisht deri në vitin 2001, kur u përfundua një përpjekje serioze e stabilizimit (e cila filloi në vitet 1990). Ishte e njohur para fillimit të kësaj përpjekje të  stabilizimi që kulla ishte ndërtuar mbi një bazë të papërshtatshme (e cila ishte vetëm 3 metra e trashë). Ajo u ndërtua në tokë shumë të butë ku  studimi i nëntokës zbuloi një material të ndërthurur me argjilë të larë me ujëra nëntokësore. Para se të niste punë për restaurimin e kullës e kryer mes viteve 1990-2001, kulla kishte një pjerrësi prej 5,5 gradë, kurse pas përfundimit të punës ajo qëndron ne një pjerrësi prej 3.99 gradë.

Pjerrtësia vazhdon të monitorohet çdo ditë dhe është  bërë  e ditur se kulla nuk u zhvendos fare në mes të viteve 2003 dhe 2009. Kjo është hera e parë në historinë e saj se lëvizja e kullës ka pushuar plotësisht. Kështu, kulla është konsideruar më e sigurt se kurrë, dhe vazhdon të mbetet atraksion turistikë. Padyshim fotografitë kinse duke e mbajtur atë të mos bie janë të pashmnagshme.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here