Connect with us

Infrastrukturë

Kryetari Hyseni denoncon dallaveret me shpronësimet e tokave për ndërtimin e QKMF-së në Gjilan

Published

on

Kryetari i Komunës së Gjilanit, Alban Hyseni ka denoncuar 3  raste të keqpërdorimit dhe keq menaxhimit të pasurisë publike. Në një konferencë për media ai tha se këto ‘dallavere’ do të adresohen në organet përgjegjëse të drejtësisë.

“Rasti i parë ka të bëjë me Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare (QKMF). Ndërtimi i objektit të ri të QKMF-së është edhe nisma e keqpërdorimeve brenda këtij institucioni. Përveç fazës së ndërtimit, lidhjes së kontratave edhe kundërligjshëm edhe me përmbajtje që dëmtojnë buxhetin e komunës edhe ashtu të varfër, keqpërdorime janë bërë edhe në fazën e blerjes së inventarit dhe furnizimit të objektit të ri.”, deklaroi Hyseni.

Sipas një Raporti të Auditimit të Brendshëm, ku është bërë regjistrimi i inventarit, sipas Hysenit ka një diferencë mes faturave të paraqitura dhe gjendjes faktike.

“Më pas, për të verifikuar një konstatim të tillë, kam formuar një komision të tretë, i cili ka bërë regjistrimin dhe evidentimin e inventarit, për të nxjerrë një rezultat të tretë, të pavarur dhe përfundimtar, me qëllim që të krijohet një pasqyrë e qartë. Kjo për shkak se, Raporti i Auditimit të Brendshëm dhe ai i komisionit për regjistrimin e inventarit nga QKMF nuk janë përputhur. Ndërkohë që, Raporti i Auditimit të Brendshëm dhe i komisionit të tretë të formuar nga unë si Kryetar i Komunës, janë pothuajse 100% në përputhje, ashtu që është konstatuar një diferencë e madhe në mes të inventarit të faturuar dhe gjendjes faktike në QKMF sipas verifikimit të inventarit të komisionit të tretë.

Po ashtu, ka edhe fatura fiktive në vlerë prej dhjetëra mijëra eurove, pagesën e të cilave e kemi ndaluar. E njëjta, figuron ende si obligim nga institucioni shëndetësor QKMF dhe duhet verifikim i saj.

Rasti i dytë: Është shkelje e keqpërdorim në vlera milionëshe. Kemi të bëjmë me shpronësimin e tokave nga komuna e Gjilanit dhe organi shpronësues, që në këtë rast është Kryetari i Komunës. Nga 26 milionë euro që është vlera totale e borxheve të trashëguara, vetëm në shpronësim, i kemi gjithsej 11 milionë euro. Ndërkohë që kjo vlerë, çdo ditë është në rritje sepse kemi raste që po paraqiten tek ne edhe tani.”, tha kryetari i Gjilanit.

“Në rastin e parë të shpronësimit, kemi të bëjmë me shpronësimin e gjithsej 27 ari e 66 metrash.

Sipas vlerësimit në ueb faqen zyrtare të Ministrisë së Financave, vlera e tokës në po këtë zonë është 120 euro për metër katrorë. Ndërkohë që, shpronësimi i këtyre tokave, nga komuna e Gjilanit është realizuar në vlerën prej 330 dhe 325 euro (bëhet fjalë për dy parcela të ndara që janë në kufinjë kadastral me njëra tjetrën).

Kontratat e shitblerjes së tokave, në po këtë zonë, me të njëjtin koeficient të ndërtimit, në po të njëjtat vite, janë nga 120 deri në 190 euro për metër katror.

Vlera totale e shpronësimit, për 27 ari e 66 metër, komunës se Gjilanit i kanë kushtuar plot 902,910 euro.

Kjo është një nga shumë lëndët e shpronësimit, por që për fat të mirë, ende nuk ka kaluar afati ligjor për pagesë, ndërsa jemi në fazën finale, kur lënda mund të dërgohet dhe të ekzekutohet edhe përmes përmbaruesit privat.

Në rastin e dytë të shpronësimit, kemi të bëjmë me shpronësimin e gjithsej 30 ari e 57 metër.

Sipas vlerësimit në ueb faqen zyrtare te Ministrisë së Financave, vlera e tokës në po këtë zonë është 200 euro për metër katror. Ndërkohë që, shpronësimi i këtyre tokave, nga komuna e Gjilanit është realizuar në vlerën prej 520 euro për metër katror.

Vlera totale e shpronësimit, për 30 ari e 57 metër, komunës së Gjilanit i kanë kushtuar plot 1,589,640 euro.

Këtë shumë, ne si komunë dhe qeverisje e re, jemi detyruar qe ta paguajmë si rezultat i ndjekjes së procedurave ligjore nga përmbaruesi privat. Vlera që jemi detyruar ta paguajmë për shpenzimet përmbarimore është 22,709.90 euro.

Edhe pse në vite e periudha të ndryshme, në dy rastet e lartpërmendura të shpronësimit, ekspertët për vlerësim të tokave për shpronësim ishin të njëjtit. Kjo mund të verifikohet lehtë përmes numrit identifikues të licencave të ekspertëve të shpronësimeve, në Raportet Përfundimtare të vlerësimit të tokave.

Në 11 muajt e parë të qeverisjes, pra në vitin 2022, ne si udhëheqje e re e komunës së Gjilanit, kemi paguar obligime të trashëguara nga ish qeverisja, në vlerë prej 6,676,566.19 euro. Nga e gjithë kjo shumë e paguar për borxhet, në vlerë prej afro 1 milionë euro kemi paguar vetëm shpenzimet përcjellëse për borxhet e trashëguara.

Më lejoni që tani, të paraqes edhe shkeljen e fundit, dhe më të rënden për nga vlera.

Në vitet 2017, 2019, 2020 dhe 2021 vlera totale e vendimeve për shpronësim është 11,838,296.50 euro, ndërsa planifikimi nga qeverisja e asaj kohe, për shpronësim, ka qenë vetëm 3,998,673.57 euro. Pra, diferenca mes vendimeve për shpronësim dhe planifikimit buxhetor për shpronësim është 7,238,472.08 euro.

Vitet    Planifikimi           Shpronësimi        Ndryshimi

2017    500,000.00 €       6,062,151.00 €     5,562,151.00 €

2019    900,000.00 €       2,968,977.00 €     2,068,977.00 €

2020    1,177,250.42 €    784,594.50 €        392,655.92 €

2021    1,421,423.15 €    2,022,574.00 €     601,150.85 €

Totali   3,998,673.57 €    11,838,296.50 €    7,238,472.0 €

Kodi penal i Republikës së Kosovës, në nenin 414 parasheh veprën penale Keqpërdorim i pozitës apo autoritetit zyrtar. Ndërsa, ligji për shpronësim të pronës së paluajtshme, një nga kriteret për shpronësim e parasheh edhe planifikimin për shpronësimin ose zotimin se do të planifikohen mjetet në të ardhmen. Në këtë rast, asnjë nga këto dy kritere mes kritereve të tjera nuk janë evidente.

Pra, konstatojmë se në ketë rast, kemi të bëjmë me keqpërdorim të detyrës zyrtare nga autoriteti iniciues i shpronësimit. Autoritet për inicim të shpronësimit në nivel lokal është Kryetari i Komunës. I njëjti, me paramendim, ka dëmtuar buxhetin e komunës se Gjilanit në vlera milionëshe dhe ka shkaktuar edhe shpenzime të tjera shtesë po ashtu në vlera milionëshe. Ndërsa, edhe pas 1 viti qeverisje të ndershme e të përgjegjshme, me gjithë borxhet e paguara, jemi larg qe të dalim nga kriza buxhetore e shkaktuar nga qeverisja e kaluar, e papërgjegjshme, e padrejtë, e padenjë dhe pa planifikim të mirëfilltë.”, deklaroi kryetari i Komunës së Gjilanit, Alban Hyseni./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Themeluesi i “Fondacionit Valon Vataj”: Institucioni “Duje” model i solidaritetit dhe dashurisë për vendin

Published

on

Valon Vataj, themeluesi i Fondacionit “Valon Vataj”, gjatë ceremonisë të hapjes së Qendrë Rekreative “Duje” në Suharekë, e cila është ndërtuar për t’iu shërbyer personave me Sindromen Down dhe Autizëm, deklaroi se ndihet i plotësuar shpirtërisht me ndërtimin e këtij objekti.

Ai falënderoi bashkëpunëtorët, teksa shtoi se me ndërtimin e kësaj qendre, është plotësuar ëndrra e tij. Sipas tij, “Duje” do t’i qëndrojë kohës.

Fjalimi i plotë i themeluesit të “Fondacionit Valon Vataj”

Në jetën time jam ballafaquar me sfida e suksese të ndryshme, mirëpo ajo që sot po e përjeoj është ndjena më e mirë, ndjenja e cila më mbush shpirtin plot!

Fal Zotit, puna dhe mundi jonë, sot po rezulton me inaugurim e këtij objekti për këta njerëz që për mua janë pikë e dobët dhe me këtë vepër po arrij të ua kthej buzëqeshjen këtyre personave të cilët Qendrën Rekreative “Duje” do ta kenë shtëpinë e tyre të dytë.

Faleminderit nga të gjithë ju, që ju bashkuat iniciativës time që ky projekt të inaugurohet në ditën e më të dashurve tanë, Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, 1 qershor.

Faleminderit kryetar Bali Muharremaj i cili arrite që për një afat rekord të na siguroni parcelën për ndërtim si dhe lejen ndërtimore të këtij objekti. Faleminderit për mirënjohjen dhe përkrahjen e pakursyer që ky projekt të realizohet në afat rekord. Ju jeni ata që morët iniciativën që ku projekt të realizohet në Suharekë.

Faleminderit të gjithë atyre të cilët dhanë kontributin e tyre dhe u bashkëngjitën rrugës bashkë me mua duke më përkrahur në mënyrat dhe mundësitë e veta në këtë projekt.

Faleminderit Bajram Halitjaha, partnerit tonë në Gjermani, pastaj Arsim Kabashit, Naser Morina, Valmir Kryeziu, Pajtim Gashi.

Një falënderim edhe për stafin e mrekullueshëm si KAWA Group që punuat pa pushim, edhe përkundër periudhës së dimrit dhe pranverës së hershme me shi. Ky projekt arrit me u realizua në ditën e premtuar.

Iniciativat e “Fondacionit Valon Vataj” nuk do të ndalen. Ato do të vazhdojnë edhe në të ardhmen, duke shpresuar që edhe vendet tjera sikur Suhareka që dhjetëra projekte realizohen nga ndërmarrësit tanë duke e bërë qytetin tonë model i solidaritetit dhe dashurisë për vendin!

“Duje” do t’i qëndroj kohës dhe do të jetë një vepër e cila do të jetoj me të duke e plotësuar ëndrrën time jetësore, kontribut në shoqëri!

Suharekë, 1 qershor 2023./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Qendra Rekreative “Duje” në Suharekë, u shërben personave me Sindromen Down dhe Autizëm

Published

on

Në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve 1 Qershori, të enjten është përuruar Qendra Rekreative “Duje”, e cila është ndërtuar për t’iu shërbyer personave me Sindromen Down dhe Autizëm. Ky projekt është financuar nga Fondacioni “Valon Vataj”.

Aty u tha se ndërtimi i kësaj qendre, ka për synim krijimin e kushteve sa më të mira për fëmijët me nevoja të veçanta dhe mundësive për integrimin e tyre në shoqëri.

Objekti ka një hapësirë prej 400 metra katror dhe së ndërtuari ka filluar para gjashtë muajsh.

Kryetari i Komunës së Suharekës, Bali Muharremaj, ndonëse tha se komuna që ai e drejton ka donacione të shumta, këtë e veçoi më shumë. Ai shtoi se arsyeja është se kjo kategori po bëhet me qendër rekreative.

“Me të vërtetë qytetarët e Suharekës duhet me u krenuar për gjithë bizneset. Për neve është një festë për Komunën e Suharekës, pasi kemi pas nevojë që edhe këtë kategori siç kemi bërë edhe me kategoritë tjera, kështu që po e përmbyllim edhe me këtë kategori”, tha Muharremaj.“Kur mw ke thënë vitin e kaluar se me disa biznese do ta marrësh me ndërtuar këtë për gjashtë muaj, kam qenë shumë skeptik”, tha ai.

Valon Vataj, themeluesi i Fondacionit “Valon Vataj”, tha se ndihet i plotësuar shpirtërisht me ndërtimin e këtij objekti.

Ai falënderoi bashkëpunëtorët, teksa shtoi se me ndërtimin e kësaj qendre, është plotësuar ëndrra e tij. Sipas tij, “Duje” do t’i qëndrojë kohës.

“Në jetën time jam ballafaquar me sfida e suksese të ndryshme mirëpo ajo që sot po e përjetoj është ndjenja më e mirë, ndjenë e cila ma mbush shpirtin plot”.

“Iniciativat e Fondacionit ‘Valon Vataj’ nuk do të ndalen, ato do të vazhdojnë edhe në të ardhmen, duke shpresuar që edhe vendet tjera sikur Suhareka që dhjetar projekte realizohen nga ndërmarrësit tanë duke e bërë qytetin tonë model i solidaritetit dhe dashurisë për vendin. ‘Duje’ do t’i qëndrojë kohës dhe do të jetë një vepër e cila do të jetoj me të duke e plotësuar ëndrrën time jetësore, kontributin në shoqëri”, tha Vataj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Fillojnë punimet për administrimin e tokës dhe infrastrukturën hapësinore

Published

on

Ka filluar zyrtarisht punimet në takimin e parë koordinues, Komiteti për Administrimin e Tokës dhe Infrastrukturën Kombëtare për Informacion Hapësinor (IKIH) në Republikën e Kosovës.

Anëtaret e Komitetit janë caktuar mbi bazën e vendimit të Qeverisë së datës 24.08.2022 Nr.10/94. Anëtarë të Komitetit, janë përfaqësuesit e institucioneve nga ministritë e linjës në Republikën e Kosovës, si dhe përfaqësues nga Agjencitë Ekzekutive të Pavarura, të përcaktuara sipas vendimit qeveritar. Komiteti Ndërministror, kryesohet nga Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës z. Liburn Aliu..

Në hapje të punimeve të Komitetit, në fjalën e tij hyrëse ministri Aliu tha që Administrimi i tokës dhe i informacionit mbi tokën, realizohet përmes një sistemi funksional të gjeoinformacionit dhe informacionit hapësinor në tërë territorin e vendit, për të mundësuar planifikimin adekuat hapësinor si komponentë kyç në cilësinë dhe kushtet e jetesës, dhe matjes së progresit shoqëror të një vendi të zhvilluar demokratik. Tutje ai, përmendi rëndësinë e bashkëpunimit dhe koordinimit të Komitetit për funksionimin e plotë të tij në përputhje me mandatin ligjor.

“Ky takim shënon prioritizimin dhe qasjen serioze të qeverisë ndaj Administrimit të Tokës, krijimin e Infrastrukturës Kombëtare për Informacion Hapësinor, si dhe ofrimin e mbështetjes së plotë për Agjencinë Kadastrale të Kosovës, Komitetin Ndërministror dhe entiteteve të tjera institucionale që përbëjnë strukturën koordinuese kombëtare të Informacionit Hapësinor në Republikën e Kosovës” u shpreh ministri Aliu.

Zv. Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Kadastrale të Kosovës- z. Avni Ahmeti, në fjalën e tij tha që Republika e Kosovës, është duke e implementuar një infrastrukturë moderne të Administrimit të Tokës, dhe po ndjekë praktikat më të mira të vendeve anëtare në Bashkimin Evropian. “ Deri më tani AKK ka ndërmarrë një sërë masash dhe veprime konkretë në avancimin e Infrastrukturës Kombëtare për Informacion Hapësinor, ku edhe organizimi i këtij komitetit përbën një nismë të rëndësishme.

Është përmirësuar dukshëm shpërndarja e shërbimeve në kohë, dhe lehtësimi i qasjes në rrjet.

Janë mbajtur takime ndërinstitucionale për verifikim të të dhënave dhe identifikim të mundësive për harmonizimin e të dhënave në vend, është krijuar korniza ligjore për menaxhimin e tokës dhe IKIH. AKK ka intensifikuar angazhimin në draftimin e UA që të krijojnë implementimin sa më efikas të Ligjit për Krijimin e Infrastrukturës Kombëtare të Informacionit Hapësinor. Gjithashtu, është duke u përditësuar Strategjia Kombëtare për Informacion Hapësinor në vend, ku drafti fillestar cilës do të prezantohet gjatë takimit” u shpreh Ahmeti.

Komiteti, do të ushtroj veprimtarinë e tij në fushat e rëndësishëm si: identifikimi i politikave dhe çështjeve strategjike, ofrimin e propozimeve të reja lidhur me politikat e administrimit ë tokës dhe Infrastrukturën Kombëtare për Informacion Hapësinor, si dhe koordinimin dhe monitorimin e të gjitha iniciativave brenda fushës së administrimit të tokës dhe IKIH-së.

Anëtarët e Komitetit, dhe të pranishmit e tjerë vazhduan punimet duke shqyrtuar draft rregulloren e punës së komitetit, draft Strategjinë Kombëtare për Informacion Hapësinor, dhe kornizën ligjore rregullative për IKIH. Në takim të pranishëm ishin edhe përfaqësues të Bankës Botërore, USAID- Aktiviteti i Qeverisjes së Pronës, JICA, GIZ, OSCE, dhe Duch Kadaster.

Komiteti Ndërministror për Administrimin e Tokës, dhe Infrastrukturën Kombëtare për Informacionin Hapësinor në Republikën e Kosovës, do të vazhdoi aktivitetet të cilat do të prezantohen në sesionin vjeshtor të punimeve të Komitetit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending