Këtyre arkitektëve iu dedikohet çmimi “Pritzker” për vitin 2017

0

Tre arkitektët Rafael Aranda, Carme Pigem dhe Ramon Vilalta iu nda çmimi Pritzker për vitin 2017. Këta arkitektë janë nga Spanja dhe përmes kësaj mund të kuptojmë se si një firmë e vogël mund të arrijë të fitoi një çmim të tillë prestigjioz me punë dhe përkushtim.

Lajmi që trio, i cili e themeloi firmën “RCR Arquitectes” në vitin 1988, kishte fituar një surprizë për shumë njerëz në komunitetin e arkitekturës ishte i papritur. Figura të njohura si David Adjaye dhe Steven Holl humbën çmimin prestigjioz edhe kësaj here. Siç pritej, do të duhej të jetë ndonjë projekt shumë i rëndësishme për një firmë më pak të njohur për t’iu dhënë “Pritzker”, një çmim që shumica e konsiderojnë si “Nobel” në arkitekturë. Diçka, ndoshta, që ishte më e madhe se vetë ndërtesat. E që sipas komitetit të Pritzker, është pikërisht ajo që arkitektët spanjollë të RCR-së e kishin përmbushur.

“Z. Aranda, znj. Pigem dhe z. Vilalta kanë ndikuar në disiplinën përtej zonës së tyre të afërt”, kishte thënë paneli i juristëve. “Në këtë ditë dhe moshë”, vazhdojnë ata, “ekziston një pyetje e rëndësishme që njerëzit në mbarë botën po kërkojnë dhe kjo nuk është vetëm për arkitekturën. Është edhe për ligjin, politikën dhe qeverinë si dhe mënyrën se si gjërat po funksionojnë nëpër shtete në mbarë botën.

Ne jetojmë në një botë të globalizuar ku duhet të mbështetemi në ndikimet ndërkombëtare, tregtinë, diskutimin, transaksionet etj. Por, gjithnjë e më shumë njerëz kanë frikë se, për shkak të këtij ndikimi ndërkombëtar, do të humbim vlerat tona lokale, artin tonë lokal dhe zakonet tona” shtoi më tutje paneli vlerësues.

Projektet e kësaj treshe arkitektësh  në mesin e të cilëve është edhe një femër Carme Pigem kanë një kombinim të jashtëzakonshëm të ngjyrave dhe reflektimit të tyre. Planet dhe projektet e këtyre arkitektëve spanjoll përqendrohet kryesisht në Katalunjë, mirëpo projektet e fundit i kanë dërguar edhe në Francë dhe Belgjikë.

/Ndertimi.info/

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here