Këto janë tri rregullat e arkitekturës

0

Janë vetëm tri fjalë të cilat përcaktojnë rregullat bazë të arkitekturës: qëndrueshmëri, komoditet, dhe bukuri. Këto rregulla të arkitekturës përcaktojnë edhe çmimin prestigjioz “Pritzker”. Çmim ky i cili ipet vetëm një herë në vit për të nderuar një arkitekt, puna e  të cilit demonstron një kombinim të këtyre cilësive të talentit, vizionit dhe angazhimit në artin e arkitekturës.

Sipas Fondacionit “Hyatt” që administron çmimin, këto tre rregulla kujtojnë parimet e vendosura nga arkitekti romak Vitruvius “firmitas, utilitas, venustas” që do të thotë “qëndrueshmëri, mall dhe kënaqësi”.

Vëllimi i famshëm i Vitruvius, “De Architectura” i shkruar rreth vitit 10 p.e.s, shqyrton rolin e gjeometrisë në arkitekturë dhe përshkruan nevojën për të ndërtuar të gjitha llojet e strukturave për të gjitha klasat e njerëzve.

Të gjitha objektet parashihet se duhet të ndërtohen duke iu referuar qëndrueshmërisë, komoditetit dhe bukurisë. Qëndrueshmëria do të sigurohet kur themelet të mbahen në tokë të ngurtë dhe materialet e zgjedhura në mënyrë të mençur dhe në mënyrë liberale.

Komoditet,  kur rregullimi i apartamenteve është i pa të metë dhe nuk paraqet pengesa për t’u përdorur dhe kur çdo klasë ndërtimi është caktuar për ekspozimin e saj të përshtatshëm.

Si dhe e elementit të fundit bukurisë, kur pamja e veprës është e kënaqshme dhe me shije të mirë si dhe kur anëtarët e saj janë në proporcion të duhur sipas parimeve të sakta të simetrisë.

Arkitekti romak Marcus Vitruvius Pollio përshkroi nevojën që arkitektura të jetë e ndërtuar, e dobishme duke i shërbyer një qëllimi dhe të  jetë e bukur për t’u parë. Këto janë të tre parimet e njëjta që juritë e “Pritzker” zbatohen për arkitektët e sotëm.

Kështu, nëse dëshironi që vepra dhe emri juaj të jetë njëri nga ata të cilët vlerësohet se kanë  dhënë kontribute të qëndrueshme dhe të rëndësishme për njerëzimin dhe mjedisin e ndërtuar nëpërmjet artit të arkitekturës ndiqeni këto parime.

/Ndertimi.info/

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here