Këto janë gratë të cilat ndryshuan konceptin për arkitekturën

0

Në botën e arkitekturës, roli i grave shpesh neglizhohet. Megjithatë, shumë gra kanë kapërcyer pengesat, kanë krijuar karrierë shumë të suksesshme në arkitekturë dhe kanë projektuar ndërtesa historike.

Kontrolloni jetët dhe veprat e këtyre gjurmuesve.

  1. Zaha HADID

E lindur në Bagdad, Irak në vitin 1950, Zaha Hadid ishte gruaja e parë që fitoi Çmimin e Arkitekturës Pritzker. Puna e saj u eksperimentua me koncepte të reja hapësinore dhe përfshinte të gjitha fushat e dizajnit, duke filluar nga hapësira urbane tek produktet dhe mobiljet. Ajo vdiq papritur në vitin 2016 në moshën 65 vjeçare.

  1. DENISE SCOOT ROWN

Gjatë shekullit të kaluar, ka pasur shumë “ekipe” bashkëshortësh arkitektë. Në mënyrë tipike burrat kanë tërhequr famën dhe lavdinë, ndërsa gratë kanë punuar në heshtje. Sidoqoftë, Denise Scott Brown kishte dhënë kontribute të rëndësishme në fushën e dizajnit urban para se të takohej dhe të  martohej me Robert Venturi. Megjithëse Venturi fitoi Çmimin Pritzker dhe shfaqet më shpesh në qendër të vëmendjes, kërkimet dhe mësimet e Scott Brown kanë formuar kuptimin modern të marrëdhënieve midis dizajnit dhe shoqërisë.

  1. JULIA MORGAN

Julia Morgan ishte gruaja e parë që studioi arkitekturën në Paris  shkollën prestigjioze “Ecole des Beaux-Arts” dhe po ashtu gruaja e parë që punoi si arkitekt profesionale në Kaliforni. Gjatë karrierës së saj 45-vjeçare, Julia Morgan ka projektuar më shumë se 700 shtëpi, kisha, ndërtesa zyre, spitale, dyqane dhe ndërtesa arsimore, duke përfshirë edhe Kështjellën e famshme “Hearst”. Në vitin 2014, 57 vjet pas vdekjes së saj, Morgan u bë gruaja e parë që mori medaljen e artë të AIA-së, nderin më të lartë të Institutit Amerikan të Arkitektit.

4. EILEEN GRAY

Kontributet e Eileen Gray u anashkaluan për shumë vite, por ajo tani konsiderohet si një nga dizajnerët më me ndikim të kohërave moderne. Shumë arkitektë dhe dizajnerë gjetën frymëzim në orenditë dhe dizajnet e shtëpive të Eileen Grey.

  1. LIZZ DILLER

Së bashku me partnerin Ricardo Scofidio, Elizabeth Diller vazhdon të transformojë arkitekturën në art. Nga Ndërtesa e “Blur në Linjën e Lartë”, idetë e Diller për hapësira publike variojnë nga teoria në praktikë.

/Ndertimi.info/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here