Connect with us

Aktuale

Kërkohet një ligj i ri për të dhënat kadasrale dhe të drejtën pronësore

Published

on

Një ligj i ri për kadastër, në linjë me Strategjinë Qeveritare për të Drejta Pronësore si përgjigje ndaj shumë sfidave, tani më është draftuar nga Agjencia Kadastrale e Kosovës, dhe është në pritje të aprovimit të tij nga Qeveria dhe Kuvendi i Republikës së Kosovës.

Në rast të aprovimit të këtij Ligji, sipas Avni Ahmetit, drejtor ekzekutiv i Agjencisë Kadastrale të Kosovës lehtësohet edhe implementimi i Planit Strategjik 2021-2025 dhe Planit të Biznesit dhe Veprimit 2021-2023+.

Agjencia Kadastrale thotë Ahmeti, është e sfiduar në realizimin e objektivave të përcaktuara në zhvillimin dhe realizimin e vizionit të saj për një kadastër të avancuar në kontekstin e cilësisë, sasisë, efikasitetit të të dhënave kadastrale nga shfrytëzimi i të cilave edhe kënaqshmëria e përdoruesve do të ishte në nivelin sa më të lartë të mundshëm.

Drejtroi Ahmeti shton se reformat ligjore t Agjencia Kadastrale e Kosovës i kishte filluar gjatë vitit 2019, të cilat vazhduan edhe gjatë vitit 2020 me nxjerrjen e dhjetëra udhëzimeve të reja administrative në fushën e kadastrës, pronës dhe sistemit të adresave dhe dokumentacionit profesional e teknik që Agjencia Kadastrale e Kosovës i kishte publikuar dy viteve të kaluara si: Doracakun për Kadastrin e Ndërtesave, Doracakun për Rindërtimin e Informacioneve Kadastrale, Doracakun për Sistemin e Adresave, Udhëzuesin për Procedurat e Regjistrimit të Pronës, Kornizën e Punës për Matjen, Krijimin dhe Regjistrimin e Njësive Kadastrale./ Media Ndërtimi.

Aktuale

Vazhdon largimi i Evropës nga gazi rus, hapet tubacioni i ri i gazit Norvegji-Poloni

Published

on

Gazi ka filluar të rrjedhë në Poloni përmes një tubacioni të ri “Baltik Pipe”, thotë operatori i gazsjellësit të vendit Gaz-System.

Tubacioni, i cili shkon nga Norvegjia përmes Danimarkës, është një pjesë e madhe e përpjekjes së Polonisë për t’u larguar nga varësia e gazit rus.

Megjithatë, puna për tubacionin filloi vite përpara pushtimit rus të Ukrainës në muajin shkurt, raporton skynews.

Gazi filloi të rrjedhë pak pas orës 4 të mëngjesit të sotëm (koha e Mbretërisë së Bashkuar) dhe tubacioni ka një kapacitet vjetor prej 10 miliardë metra kub.

Ai vjen një ditë pasi u zbuluan rrjedhje në tubacionet e gazit Nord Stream që lidhin Rusinë me Evropën, megjithëse Rusia ndërpreu furnizimin me gaz në Poloni në prill pasi Polonia refuzoi kërkesën e Rusisë për të paguar në rubla.

Ndryshe, sabotimi është shkaku më i mundshëm i dëmtimit të tubacioneve të gazsjellësve Nord Stream 1 dhe 2./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

ATK inkason mbi 700 mijë euro borxhe nga bizneset

Published

on

Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) ka njoftuar se pas një aksioni të djeshëm në disa subjekte biznesore, të cilët kanë borxhe të pa-paguara, ka inkasuar borxhe në vlerën mbi 700 mijë euro.

Ky aktivitet është realizuar në regjionin e Prishtinës, Ferizajt, Gjakovës, Mitrovicës, Prizrenit dhe Gjilanit.

Në kuadër të këtij aksioni, sipas ATK-së, mbledhësit tatimor kanë mbyllur dhe sekuestruar prona të bizneseve për mos-pagesë tatimit, duke shtuar se të njëjtat aktivitete të mbledhjes së detyrueshme do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim.

Përmes një njoftimi për media, Administrata Tatimore i njofton të gjithë tatimpaguesit që kanë obligime të pa-paguara, të kontaktojnë Departamentin e Mbledhjes së Detyrueshme dhe të paguajnë detyrimet tatimore, në mënyrë që të mos ballafaqohen me masa të konfiskimit.

Gjithashtu, nga ATK-ja kanë bërë thirrje që tatimpaguesit të jenë bashkëpunues në pagesën e borxheve të tyre, si dhe të njoftohen për mundësitë që ofron Ligji për Administratën Tatimore dhe Procedurat në pagesën e borxheve tatimore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Strehimoret prej bambuje një zgjidhje pas shkatërrimit të rreth 1 milionë shtëpive nga vërshimet në Pakistan

Published

on

Përmbytjet katastrofike në Pakistan kanë prekur rreth 33 milionë njerëz, shumë prej të cilëve po kërkojnë ende strehim të sigurt pas shirave që dëmtuan ose shkatrruan më shumë se 1 milion shtëpi.

Ndërsa një e treta e vendit është e zhytur nën ujë, dhe ekspertët thonë se mund të duhen deri në gjashtë muaj që uji të tërhiqet.

E për të adresuar nevojën urgjente për strehim të banorëve, arkitekti Yasmeen Lari dhe Fondacioni Heritage i Pakistanit kanë punuar gjatë gjithë kohës për të pajisur njerëzit në provincën Sindh me aftësitë dhe materiale për të ndërtuar strehimore prej bambuje.

Strehimoret, të quajtura Lari OctaGreen (LOG), mund të ndërtohen nga gjashtë ose shtatë persona brenda pak orësh.

Sipas arkitektit Lari synimi është që të ndërtohen rreth 1200 strehimore të tilla, dhe deri tani janë ngritur rreth 350 të tilla.

Ky aksion i ndërtimit të strehimoreve prej bambuje është përkrahur edhe nga rajone tjera të Pakistanit, dhe synohet të ndërtohet 1500 strehimore për muaj.

Strehimoret nuk janë të kushtueshme, janë të thjeshta dhe nuk kanë impakt negativ në mjedis.

Çmimi për ndërtimin e një strehimoreje nga bambuja kushton rreth 25 mijë rupi pakistanezë që përkthehet në rreth 110 euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending