Kandidaturat për “ndërtesën më të mirë të re” në Britani të Madhe

0

Instituti Mbretëror i Arkitekëve Britanikë (RIBA) ka zgjedhur gjashtë projekte që do të konkurrojnë për çmimin “Stirling RIBA’’ të këtij viti, duke përfshirë një shtesë  nëntokësore të një muzeu britanik dhe qendre të ekspozitës dhe një studio elegante të fotografisë në perëndim të Londrës projektuar për Juergen Teller.

Gjashtë ndërtesat në listën e ngushtë tani do të shkojnë kokë me kokë-për çmimin më të lartë të arkitekturës që do të jepet nga Instituti Mbretëror i Arkitektëve Britanikë (RIBA) të martën më 31 tetor 2017.

Lista e këtij viti  perfshin projekte të tilla si një ndërtesë të hollë  të veshur me tulla dhe ballkone me shportari të gjashtë apartamenteve në Londrën veriore, një  rizhvillim goditës, një kampus të ri të madh kolegji në Glasgou dhe një platformë detare nga LED-i në Hastings Pier.

“Çmimi Stirling RIBA i jepet ndërtesës që ka bërë kontributin më të madh në evoluimin e arkitekturës në një vit të caktuar,” tha presidentja e RIBA-s,  Jane Duncan.

“Skemat e përzgjedhura të këtij viti tregohen jashtëzakonisht kreative, bukur të projektuara dhe me kujdes të detajuar që kanë merituar çdo cent që është shpenzuar. Porositur në fund të recesionit, ata janë një çmim për një profesion krijues në krye të lojës së saj. Secila nga këto projekte të shquara e ka transformuar zonën e tyre lokale dhe kënaq ata që janë me fat të mjaftueshëm për t’i vizituar, jetuar, studiuar ose punuar në to, ” shtoi ajo.

“Lista e këtij viti tipizon çdo gjë që është e veçantë në lidhje me arkitekturën në Mbretërinë e Bashkuar: kjo nuk është vetëm një koleksion i ndërtesave jashtëzakonisht të projektuara mirë, por e hapësirave dhe vendeve të bukurisë së pastër”, përfundoi ajo.

Juria për Çmimin Stirling RIBA të 2017 do të kryesohet nga Presidenti Ben Derbyshire nga 1 shtator 2017. Gjyqtarët do të fillojnë vizitën e tyre për të gjitha gjashtë projektet në vend nga tani e tutje.

1.“Pema” e Barret, Stoke Newington, Londër 

2. Muzeu dhe Qendra e Ekspozitave, Londër 

 

British Museum Extension by Rogers Stirk Harbour + Partners – Photos by Joas Souza

3. Komanda e oqeaneve, Chatham, qytezë në Anglinë juglindore 

4. Kampusi i kolegjit, Glasgou, Skoci 

5. Platformë detare, Hastings, qytezë në juglindje të Anglisë 

6. Arkitekturë e veçantë nga Juergen Teller 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here