Connect with us

Infrastrukturë

“Jeta midis xhunglës urbane”, Prishtina, qyteti i automjeteve që nuk gjen vend për ‘një karrocë’

Published

on

Jetesa midis xhunglës urbane, Prishtinës, ka kufizuar përdoruesin e karrocës Faruk Kukaj që të qarkullojë i lirë nëpër qytetin e tij.

Mungesa e infrastrukturës së nevojshme ka bërë që për 58 vite jetë, Kukaj të jetojë nën hijen e botës shoqërore dhe kulturore. Për këto arsye, ai ka kërkuar llogaridhënie duke paditur për diskriminim Komunën e Prishtinës.

Nën ofshamat e frikës se mos po pëson nga veturat, Faruk Kukaj i lindur me paralizë cerebrale, çdo ditë vozitë karrocën e tij në shiritin e automjeteve motorike. Pa zgjidhje tjetër, midis trotuarit për këmbësorë dhe automjeteve, qytetari i Prishtinës mundohet ta gjej një copë liri në lëvizje, lirinë e rrezikshme, raporton Kallxo.com.

Vështirësia për lëvizje të lirë është kufizimi numër një të cilin detyrimisht e ripërjeton sa herë që zgjohet në mëngjes.

Një varg pengesash që e kanë shoqëruar gjatë gjithë jetës në hapësirat publike të Prishtinës – të cilat ia kanë kufizuar të drejtën që të marrë pjesë në jetën shoqërore dhe kulturore, kanë bërë që 58-vjeçari ta padisë për diskriminim Komunën e Prishtinës.

Kukaj po kërkon 320 mijë euro dëmshpërblim nga Komuna për dëmet materiale dhe shpirtërore që iu kanë shkaktuar atij si pasojë e mungesës së infrastrukturës së nevojshme për përdoruesit e karrocës.

Faruk Kukaj thotë që duke parë që në Prishtinë janë duke u bërë shumë pak lëvizje dhe ndryshime për t’i ofruar qasje në hapësira publike përdoruesve të karrocës, ka vendosur që të shfrytëzoj vullnetin e tij si qytetar dhe të kërkojë të drejtat e tij duke paditur komunën.

“Në këtë mënyrë [duke paditur komunën e Prishtinës] kërkoj të drejtën time që të më krijohet mundësia dhe të ofrohet mbështetja e duhur. Pse të privohem prej krejt aktiviteteve shoqërore, duke marrë parasysh që jam i barabartë me Kushtetutë? Duhet të mendojnë edhe institucionet e jo vetëm unë”–rrëfeu ai.

Jeta e Kukajt si përdorues i karrocës bëhet më e vështirë meqë në mungesë të infrastrukturës së nevojshme në Prishtinë, ai nuk mund të marrë shërbimet e nevojshme shëndetësore dhe sociale për shkak se objektet nuk posedojnë pjerrina ose kur ekzistojnë, janë pothuajse të pakalueshme për karroca.I njëjti problem ia vështirëson edhe jetën shoqërore. Mungesa e pjerrinave dhe tualeteve të përshtatshme në lokale dhe restaurante ia pamundëson që të dalë të pijë kafe, të shkojë në kinema ose të dalë për drekë me miqtë e tij.

Njësoj vlen edhe për trotuaret që sipas tij janë shumë të papërshtatshme për të qarkulluar përdoruesit e karrocave./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Nënshkruhet memorandumi për ndërtimin e disa rrugëve në Gjakovë

Published

on

Kryetari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, bashkë me zëvendësministrin e Infrastrukturës, Hysen Durmishi kanë nënshkruar memorandumin për vazhdimin e disa kontratave ekzistuese.

“Ndërtimin e Qarkores së qytetit LOT II dhe LOT III, asfaltimi i rrugëve Shqiponjë-Krelan, Lipovec-Goden, Dol-Lipobec, rruga e Radoniqit si dhe ndërtimi i disa rrugëve të lagjes së komuniteteve.

Poashtu, zv. ministri Durmishi më informoi se është duke vazhduar projektimi për urën në fshatin Rogovë.”, deklaroi kryetari Gjini./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndërtimi i hekurudhës Tiranë-Durrës-Rinas ende larg realizimit

Published

on

Pas dekadave degradimit dhe lënie në harresë, ka nisur puna në terren për rehabilitimin e hekurudhës Tiranë-Durrës. Edhe pse afati për përfundimin e projektit ishte shtatori 2023, në terren janë kryer vetëm 45% e totalit të punimeve.

Hekurudha Shqiptare në një përgjigje për Citizens Channel tha se afati për përfundimin e punimeve është shtyrë në mars 2024, pra me 8 muaj nga afati i përcaktuar në kontratë.

Ndërtimi i stacionit të trenit në Tiranë është pjesë e projektit të rehabilitimit të hekurudhës ekzistuese Tiranë–Durrës, dhe ndërtimit të një degëzimi të ri drejt Rinasit.

Tirana është kryeqyteti i vetëm në Europë pa tren. Ish-stacioni fundor i linjë Tiranë-Durrës, i cili ndodhej në qendër të kryeqytetit u hoq në vitin 2013, duke e zhvendosur atë në Kashar. Kështu hekurudha u largua nga banorët e Tiranës të cilët më herët e përdornin trenin si mjet transporti më të lirë.

Ky projekt ka nisur të diskutohet vite përpara, por në 2016 Ministria e Mjedisit lëshoi Deklaratën Mjedisore. Por që prej lëshimit të deklaratës, zbatimi i projektit ka ecur me hapa të ngadaltë duke shkelur afatet.

Eksperti i transporteve Sadedin Çeliku, shprehet se vonesa lidhet me lëvrimin e fondeve. Ai shprehet se hekurudha është lënë në degradim dhe nuk ka qenë në vëmendje të qeverive për të investuar.

“S’ka pasur interes asnjë qeveri, shkaqet janë të shumta por dhe korrupsioni është një nga arsyet. Sot rrjeti hekurudhor (450 km) është tërësisht i amortizuar kështu ka amortizim ,shinat, traversat, mjetet lëvizëse (lokomotivat, vagona mallrash e pasagjerësh) si dhe i gjithë pajisjet sinjalizuese”, tha për Citizens Channel Çeliku.

Linja e rehabilituar Tiranë-Durrës parashikohet të lejojë një shpejtësi treni të paktën 100 km/h, dhe ndonëse nuk është përcaktuar ende vlerësohet se çmimi i biletës do të jetë midis 1–1.2 euro.

Projekti parashikon rehabilitimin e 34.7 km linjë ekzistuese hekurudhore ndërmjet Tiranës dhe Durrësit, si dhe do ndërtohet rreth 5 km linjë e re nga Tirana drejt Rinasit.

Kostot e projektit janë ndarë midis një granti nga Bashkimi Evropian dhe një kredie të dhënë nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Qeveria mbulon vetëm kosoton e TVSH-së në këtë projekt.

Në 19 tetor 2020, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim shpalli fituese kompaninë italiane INC S.P.A me një ofertë prej 69.69 mln euro. BERZH njoftoi se kohëzgjatja e kontratës do të ishte 30 muaj, pra punimet do të zgjasnin 2 vite e gjysmë. Edhe ministrja e  Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, në ceremoninë e zhvilluar në datën 3 shkurt 2021, ku u nënshkrua zyrtarisht dhe kontrata mes palëve bëri të njejtën deklaratë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Synohet të ndërtohet një shkëmb artificial 200 kilometra katrorë në detin e Dubait

Published

on

Instituti detar ka zbuluar ‘Dubai Reefs’, një laborator i gjallë lundrues i krijuar për të rivendosur ekosistemet detare dhe për të promovuar ekoturizmin. Objektivi kryesor i projektit është të gjenerojë mbi 30,000 mundësi punësimi brenda një ekonomie të gjelbër në qytet.

Dubai Reefs përfshin një komunitet të qëndrueshëm lundrues dedikuar kërkimit detar, rigjenerimit dhe ekoturizmit, që përfshin objekte rezidenciale, mikpritëse, shitje me pakicë, arsimore dhe kërkimore.

Në thelb të projektit qëndron instituti detar, i fokusuar në mbrojtjen e mjedisit detar dhe bregdetar të Dubait.

Ai synon të përmirësojë aftësitë e shkencës detare dhe të ruajtjes së Dubait duke krijuar një shkëmb artificial të larmishëm që përfshin 200 kilometra katrorë. Projekti synon gjithashtu të sigurojë një habitat për mbi 1 miliard korale dhe 100 milionë pemë mangrove.

Dubai Reefs kërkon të krijojë përvoja të ekoturizmit detar, duke shfaqur eko-lozha të ndryshme lundruese të fuqizuara tërësisht nga burime të rinovueshme të energjisë si energjia diellore dhe hidrocentrale. Fermat me valë do të gjenerojnë energji të pastër për të përmbushur kërkesat në rritje për energji të popullsisë së Dubait.

Për më tepër, projekti do të inkorporojë “Bujqësia e Oqeanit Rigjenerues”, një metodë miqësore me klimën e prodhimit të ushqimit.

Dubai Reefs promovon përfitime sociale, mjedisore dhe ekonomike. Ajo aspiron të transformojë Dubain në një eko-destinacion ku oqeani dhe qyteti mund të lulëzojnë në mënyrë harmonike. URB është një lider global në arkitekturën e qëndrueshme që promovon ekonomi më të gjelbra, me projekte të ndryshme të bazuara në Dubai.

Në vitin 2022, arkitektët zbuluan distriktin e tyre të ri të teknologjisë urbane të planifikuar për zonën Creekside të Dubait të Al Jaddaf.

Zhvillimi është planifikuar të bëhet një zonë neto me zero karbon. Për më tepër, URB ka njoftuar planet e saj për të zhvilluar destinacionin më të madh të agroturizmit në botë në Dubai, i cili ofron siguri ushqimore dhe nxit qëndrueshmërinë e komuniteteve lokale, trashëgimisë dhe peizazheve kulturore.

Continue Reading

Trending